Miga kontrolka oleju :(

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

djmolo
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Miga kontrolka oleju :(

Post autor: djmolo » wt maja 01, 2007 19:02

Dziś urwał sie przewód od czujnika zaznaczonego na fotce. Dosztukowałem przewód , założyłem nową wsówke, wyczyściłem i.. przy zapalonym silniku miga mi kontrolka oleju. Gdy jednak wypne przewód od tego czujnika kontrolka gasnie normalnie po zapaleniu silnika. Miga tylko gdy przewód jest podpięty. Wszystko wskazuje na to że przewód który odpadł niełączyl już od dawna. Jaka jest przyczyna tego ze teraz gdy naprawiłem przewód kontrolka miga ??? Czy czujnik ten jest uszkodzony ???

Oczywiście olej jest na odpowiednim poziomie ( Mobil 1 10W ), przejechane ma około 2500tyś km.

Co z tym fantem zrobić ??? Obrazek

daro31ie
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Re: Miga kontrolka oleju :(

Post autor: daro31ie » wt maja 01, 2007 20:13

[quote="djmolo"]Dziś urwał sie przewód od czujnika zaznaczonego na fotce. Dosztukowałem przewód , założyłem nową wsówke, wyczyściłem i.. przy zapalonym silniku miga mi kontrolka oleju. Gdy jednak wypne przewód od tego czujnika kontrolka gasnie normalnie po zapaleniu silnika. Miga tylko gdy przewód jest podpięty. Wszystko wskazuje na to że przewód który odpadł niełączyl już od dawna. Jaka jest przyczyna tego ze teraz gdy naprawiłem przewód kontrolka miga ??? Czy czujnik ten jest uszkodzony ???

Oczywiście olej jest na odpowiednim poziomie ( Mobil 1 10W ), przejechane ma około 2500tyś km.

Prawdopodobnie twoj silnik posiada dwa czujniki cisnienia oleju poniewaz gdy wypniesz wsowke od tego w glowicy to kontrolka gasnie po odpaleniu silnika. Czujnik prawdopodobnie masz dobry ale silnik troszke juz w swoim zyciu widzial. Zasada dzialanie czujnika cisnienia oleju jest taka ze jak jest odpowiednie to rozwiera styk z masa i dlatego kontrolka gasnie.Mruganie oznacza ze cisnienie jest na granicy zwarcia lub rozwarcia z masa. mozliwe tez jest ze ulegl on zepsuciu.

pozdrawiam daro :okej: a dodam tylko ze mozesz zwiekszyc cisnienie zmieniajac lepkosc oleju silnikowego

nie ma glupich ludzi sa tylko trosze inni

djmolo
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: djmolo » wt maja 01, 2007 20:38

Hmm jesli to ma znaczenie to własnie dwa miechy temu miałem robiony kapitalke gory silnika. Pasek rozrzadu, wałek, UPG, popychacze, szklanki i coś tam jeszcez, nowy olej, swiece zarowe. Od samego początku ten kabelek ledwo wisiał aż zechciało mi sie go ruszyć i lipa. Da się jakoś zmerzyć ten czujnik?? Np czy przy zimnym , wygaszonym silniku powienien miec zwarcie lub nie ??? itp

daro31ie
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: daro31ie » wt maja 01, 2007 20:55

. Da się jakoś zmerzyć ten czujnik?? Np czy przy zimnym , wygaszonym silniku powienien miec zwarcie lub nie ??? itp

Jezeli silnik nie pracuje lub cisnienie jest zbyt male to czujnik zwiera z masa, wiec na wyjsciu z czujnika w tym momecie masz -
Jezeli cisnienie jest w normie to na wyjsciu czujnika brak - wiec kontrolka cisnienia nie swieci

To cala zasada dzialania czujnika cisnienia oleju :okej:

[ Dodano: 01 Maj 2007 19:57 ]
Jeszcze pytanko czy ta kontrolka mruga tylko na wolnych obrotach ????

nie ma glupich ludzi sa tylko trosze inni

djmolo
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: djmolo » wt maja 01, 2007 21:37

Własnie wrociłem do domu i zauważyłem ze jak był zimny to kontrolka nie migała, potem migała tylko na wolnych obrotach a jak sie zagrzal to migała juz ciagle :)

[ Dodano: Czw Maj 03, 2007 08:14 ]
Wczoraj zakupiłem nowy czujnik , zamontowałem i nadal problem wystepuje z miganiem kontrolki. Ale wyczytałem gdzieś ze jak zewre przewód od tego czujnika z masą przy załączonym silniku to kontrolka powinna sie palic cały czas a u mnie nawet przy zwartej masie ciagle miga. Smarowanie mam więc jest OK. Ale cos mi sie wydaje że mam cos z elektryką. Dobrze mi sie wydaje ??

Matii1986
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Matii1986 » pt maja 04, 2007 13:06

djmolo, sprawdz kolego czy w tej czarnej kostce skrecanej nie jest zagiety bolec i moze dlateog nie ma styku i bedzie caly czas Ci migala!na 99% gdzies obwód jest przerwany i tak bedzie migalo

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”