Miałem na myśli udział bio w ON a nie czysty bioesterSteinway pisze:ale w bioesterze nie ma ON, jest rzepak i alkohol.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Miałem na myśli udział bio w ON a nie czysty bioesterSteinway pisze:ale w bioesterze nie ma ON, jest rzepak i alkohol.
Moim zdaniem spadek mocy występuje, gdy auto nie jest fabrycznie dostosowane do jazdy na bioestrze. Ecu nie przewiduje nieco innych właściwości tego paliwa i nie wprowadza odpowiednich korekt. Większe zuzycie paliwa to fakt, bioester ma mniejszą wartość opałową, ale jak u mnie to są różnice rzędu 0,5 l/100km w porównywalnych warunkach jazdy. W 2l różnicy trudno mi uwierzyć. Gorsze odpalanie w niższych tempearturach to też fakt, bioester jest gęstszy w niskich temperaturach i szybciej zamarza jak ON.sonar pisze:Mam bardzo podobne spostrzeżenia do jazdy na biodieslu jak kolega jacoza. Ewidentny spadek mocy, większe zużycie paliwa, trudności z odpalanie w temperaturze poniżej 5 st.C. Na dodatek poleciały mi uszczelki w pompie i konieczna była wizyta u pompiarza.
Chociaż z drugiej strony znajomy ma zwykłego TD i tym paliwkiem jest zachwycony.
Są to moje spostrzeżenia nikogo nie chcę zniechęcać do stosowania "alternatywnego paliwa".W 2l różnicy trudno mi uwierzyć.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości