Według ETKI pompa jest dokładnie taka sama w 1Zcie i AHU. Sterowniki też są wymienne więc nie może być zbyt wielkich różnic sprzętowych.luzur pisze:No akurat AHU to w zasadzie 1Z ale to nie istotne,
chodziło mi o to że silniki z 16Bit ECU nie są IDENTYCZNE z silnikami z 8Bit ECU,
pewnie AHU z 16Bit sterownikiem ma inaczej ustawioną/wyregulowaną fabrycznie pompę.
Jeśli chodzi o poziom dawki, pedał gazu to nastawy są prawie takie same. Prawie bo jest dosyć istotna różnica - w sterowniku AF wszystko dzieje się wcześniej, to znaczy maksymalny moment obrotowy położony jest przy 1800 obrotów, kiedy w BF przy 1890; natomiast moc maksymalna przy 3820, względem 4011 w BF. AF też zdecydowanie wcześniej "umiera" - BF pozwala się kręcić silnikowi wyżej. W BF'ie w szerszym zakresie obrotów EGR pozostaje otwarty.luzur pisze:Mi to szarpanie/zapowietrzanie pojawiło się po zmianie sterownika z AF na BF, jak bardzo różnią się nastawy w tych ECU ?
Jeśli chodzi o kwestię kalibracji dawki względem nastawnika mapa w sterowniku AF jest również ostrzejsza - tzn. danej dawce przy danych obrotach odpowiada wyższe napięcie sygnału.
Odnośnie kąta wtrysku - moim zdaniem w nim "pies pogrzebany" bo tutaj różnice są naprawdę duże. Otóż sterownik AF jest pod tym względem zdecydowanie ostrzejszy i mniej ekologiczny. Główna mapa kąta wtrysku nie przewiduje wtrysku po GMP, podczas kiedy BF jak najbardziej - od 1239 do 2982 obrotów dla dawek sięgających 20mg/suw (oczywiście nie wszystkie wartości w tym zakresie są po GMP, jednak na 56 aż 44 wartości w tym zakresie jest tak ustawione). Ogólnie AF wymaga zdecydowanie większego wyprzedzenia kąta wtrysku.
Sterownik BF rekompensuje powyższe zdecydowanie wyższym ciśnieniem doładowania.
Mam pewną sugestię dla posiadaczy sterowników BF którzy mają możliwość podmiany kości w środku. Jest taki sterownik dla silnika AHU o oznaczeniu 028906021DK (Polo/Caddy/Ibiza). Nie dość że w oryginale jest diabelsko wysoka dawka - 40mg/suw przy ~4000 obrotów względem ~36mg/suw w innych sterownikach AHU/1Z, to charakterystyka kąta wtrysku jest podobnie agresywna jak w choćby w omawianych 8bitowym AF. Ten wsad powinien działać w sterowniku BF, nie będzie jednak działał w GG. W razie trudności ze zlokalizowaniem wsadu proszę o kontakt, a podeślę.