michal-zal pisze:wiec mam pytanko mam 1.6td w mk2 i jak zmieniać biegi zeby motoru nie męczyć na zimnym do 2tys a jak sie rozgrzeje ?? 2.5 -3 tys będzie ok??
Dokladnie.Max moment obrotowy w 1,6 TD zawiera sie w przedziale 2500-2900obr./min.
Ja jezdze 90-100km/h ale czasem rzeczywiscie trzeba mu depnac ze 140, zeby sie przeczyscil ze .powiedzialbym ze mozemy bardziej porozmawiac o obrotach na jakich sie powinno jezdzic a nie predkosciach w km/h.Wczoraj jechalem w MK3 TDI 90km i tam 100km/h jest przy 2100rpm.U mnie jest przy 2600rpm, wiec o czym tu gadac? Najitensywniej i najlepiej kazdy Turbo Diesel przyspiesza z obrotow max momentu obrotowego.Czym nizej tym gorzej dla silnika.
Co do kolegi SMUTNYINDYK to raczej bym powiedzial ze to francuzy maja lepsze zawieszenie-jest bardziej komfortowe i sie tak nie wybija jak w niemieckich autach.To jest pierwsza i ostatnia rzecz ktora jest tam lepsza.
160tys. km to jest bardzo malo zarowno dla Peguota Pana syna jak i Pana Berlingo.
300tys.km-to bedzie przebieg przy ktorym mozna cos powiedziec.
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ