Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Jaki olej?
Koledzy co ile wymieniac olej zeby nie przesadzic z km i zeby tez niepotrzebnie nie wymienic za wczesnie. Jedni mowia ze co 10 tys to za wczesnie i zeby wymieniac co ok 15 tys, inni ze co 15tys to za pozno i zeby wymieniac co 10tys
(Silnik jak w podpisie)
(Silnik jak w podpisie)
ALH: 139KM/311Nm
Jaki olej?
Czasowo co 12 miesiecy a km 12 tyś to a sam raz a nawet miedzy 10-12bedzie najlepiej olej nie jest przepracowany i zachowuje swoje własciwosci zwłaszcz przy krótkich trasach
Zależy od wielu czynników.CrazyGirl pisze:... co ile wymieniac olej...
Jakie odcinki auto pokonuje, w jakich warunkach jeździ, jaki jest styl jazdy?
Ogólnie lepiej sporo za szybko niż ciut za późno. Lepiej regularnie wymieniać za wcześnie niż raz przesadzić i mieć Motorschaden.
Auto raczej nie jezdzi na krotkich odcinkach, zdecydowana wiekszosc km poza miastem, czesto dosc dynamicznie. Czyli mozna przyjac wymiene co 10-12tys?
ALH: 139KM/311Nm
- VW_seller
- VWGolf.pl Killer
ja wymieniam co 7500km bo ostro w palnik silnik czasem dostaje . tym bardziej ,że też mam sporo mocy pod maską po modachCrazyGirl pisze:Koledzy co ile wymieniac olej zeby nie przesadzic z km i zeby tez niepotrzebnie nie wymienic za wczesnie. Jedni mowia ze co 10 tys to za wczesnie i zeby wymieniac co ok 15 tys, inni ze co 15tys to za pozno i zeby wymieniac co 10tys
(Silnik jak w podpisie)
a leje co tańsze 10w40 cały czas , nie wciaga nic od wymiany do wymiany
naprawa Smartfonów Telefonów,pc, laptopy tablety, diagnostyka vag, delphi itp actia multidiag PRO. serwis vag i innych samochodów wymiana podzespów oraz modyfikacje . regeneracja lub naprawa pomp vp37 wtryskow vp pompo wtrysków pd oraz CR . proszę pisać na priv
No i dobrze dla silnika i portfelaCrazyGirl pisze:Auto raczej nie jezdzi na krotkich odcinkach, zdecydowana wiekszosc km poza miastem, czesto dosc dynamicznie. Czyli mozna przyjac wymiene co 10-12tys?
15tys to raczej za duzo. Ja wymieniam co 10tys ale czasami zdarzy sie przeciagnac do 12tys (olej 5W40)
ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm
Jaki olej?
To jest jedyna sluszna polityka. Zadne tam super oleje i przeloty na nich po 30 tys km tylko jelsi juz nie chcemy wydawac na olej po 200 zl to zalac oliwe za 100 zl ale wymienic co 10 tys km. TO jest dwa rayz zdrowsze jak lanie super olejów. Pamietjacie ze sklad oleju po 30 tys km to juz nawt nie jest tym skladem w 40% tego oleju co wlaliscie do silnika na samym poczatku.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Jaki olej?
Czy koniecznie olej trzeba wymienic do roku i nie dluzej, nawet jesli nie przejechalo sie 10 tysiecy km ?
Może nie koniecznie ale rozsądnie to zrobić.maciek805 pisze:Czy koniecznie olej ... wymienic do roku...?
Groszowa oszczędność może się zamienić w spory problem i wydatek.
Ja przejechałem 6 może 7 tysięcy i zaraz zmieniam bo rok minął, zwłaszcza że zima idzie.maciek805 pisze:Czy koniecznie olej trzeba wymienic do roku i nie dluzej, nawet jesli nie przejechalo sie 10 tysiecy km ?
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Jaki olej?
Daj spokój - mam kumpla, który w ciągu 4 lat przejechał Cordobą TDI 140 tys. km i ani razu nie wymienił oleju czy filtrów. Ba, przez ostatnie 10 tys. km na każdym zakręcie włączała mu się kontrolka oleju, bo było go tak mało, że nawet na samym dnie bagnetu było sucho. Sprzedał to auto już dość dawno z przebiegiem 320 tys. km i auto dalej jeździ, a przebieg pewnie zbliża się do 500 tys. kmmaciek805 pisze:Czy koniecznie olej trzeba wymienic do roku i nie dluzej, nawet jesli nie przejechalo sie 10 tysiecy km ?
Oczywiście nikogo nie namawiam do podobnych praktyk, ale to pokazuje jak wytrzymałe są stare 1.9TDI. Ja tam zmieniam olej raz do roku, czyli wypada co 12-15 tys. km.
Nie chce mi sie w to wierzyc. Po pierwsze kazdy tdi bierze olej i po tym przebiegu to wiesz... Druga sprawa to po takim czasie jaki przejechalby na tym oleju to bylby chyba taki szlam, ze trzeba by bylo zdjac miske aby to zlac... Ogolnie mowiac - Kolega chyba zartowal. Nie ma innej opcji.herbu pisze:Daj spokój - mam kumpla, który w ciągu 4 lat przejechał Cordobą TDI 140 tys. km i ani razu nie wymienił oleju czy filtrów. Ba, przez ostatnie 10 tys. km na każdym zakręcie włączała mu się kontrolka oleju, bo było go tak mało, że nawet na samym dnie bagnetu było sucho. Sprzedał to auto już dość dawno z przebiegiem 320 tys. km i auto dalej jeździ, a przebieg pewnie zbliża się do 500 tys. kmmaciek805 pisze:Czy koniecznie olej trzeba wymienic do roku i nie dluzej, nawet jesli nie przejechalo sie 10 tysiecy km ?
Oczywiście nikogo nie namawiam do podobnych praktyk, ale to pokazuje jak wytrzymałe są stare 1.9TDI. Ja tam zmieniam olej raz do roku, czyli wypada co 12-15 tys. km.
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Jaki olej?
I tu byś się zdziwił, albo ja się będę dziwił, ale miałem 2 TDI (Passat, A6) oraz jednego SDI (Fabia) i żadne z nich nie brało oleju. A SDI mimo 300 tys. km na karku jeździł ciągle na 0W-40 i między wymianami co 15 tys. km na bagnecie ubytek oliwy nie był zauważalny.maciek805 pisze: Po pierwsze kazdy tdi bierze olej i po tym przebiegu to wiesz...
Może i tak nawet byłomaciek805 pisze:Druga sprawa to po takim czasie jaki przejechalby na tym oleju to bylby chyba taki szlam, ze trzeba by bylo zdjac miske aby to zlac...
Na 100% nie żartował - znam go nie od dziś i wiem jak traktuje auta - dopóki jedzie, to nic z nim nie trzeba robić - taką ma zasadę, że nie zagląda pod maskę dopóki auto jeździ. A jeździ całkiem sporomaciek805 pisze:Ogolnie mowiac - Kolega chyba zartowal. Nie ma innej opcji.