Jak najbardziej realneszakma pisze:temp oleju po ok. kwadransie takiej prędkości (u mnie np.) wynosiła ok. 115 stopni, tylko nie do końca wiem czy to normalne (a raczej realne).

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak najbardziej realneszakma pisze:temp oleju po ok. kwadransie takiej prędkości (u mnie np.) wynosiła ok. 115 stopni, tylko nie do końca wiem czy to normalne (a raczej realne).
Jak jechałem za tirem 80km/g ciągle przez 20km to właśnie miałem spalanie 3.9-4.2prostojtm pisze:spalanie 4,2 litra
1Z po prostu jest starszy i ma kilka innych rozwiązań. W gruncie rzeczy są bardzo podobne. Inne są wteyski, komputer, sprzęgło turbo itp. Ale z 1Z po programie ma się paramerty AFN lub lepiejprostojtm pisze:afn a 1z
Jak dbasz tak masz. Jeśli przestrzega się głównych zasad jazdy TDI to nie powinno być kłopotów. Dobry olej, dbać o turbo i śmigaprostojtm pisze:slyszalem ze na 1z robi sie po 700tys
1Z pali około 4,0-4,2 przy prędkości 90km/h i z tym się zgodzęKuman pisze:miałem spalanie 3.9-4.2
Co do tego Virus + 216 ( Wtryski ) i mamy 125-130 psKuman pisze:Ale z 1Z po programie ma się paramerty AFN lub lepiej![]()
Dokładnie zgadzam się z kolegą, moje zdanie co do TDi'ka nie ma co żałować oleju osobiście zalewam 0w30 kupuje w salonie SKODA ( Kolega robi i mam trochę zniżek )Jak dbasz tak masz
nawet w afnie da się taki spalanie osiągnąć. Tylko trzeba nieźle zamulać.Hz pisze:1Z pali około 4,0-4,2 przy prędkości 90km/h i z tym się zgodzę
pozatym HZ nie chodzi o to żeby go na zimnym powyżej 2,5k nie kręcić, ale nie butować czyli nie jeździć na zbyt dużym doładowaniu.Hz pisze:O TDi trzeba dbać a on będzie dbał abyś dojechał z PUNKTU A do PUNKTU B... Tzn Nie gazować go powyżej 2,5 tyś na zimnym silnik, nie gasić auta po ostrej jeździ odczekać od 30sek do 1 min nie zbawi Cię a na pewno olej z Turbiny zejdzie i się nie zapiecze...
Zgadza sie łapie ponad 4000 obrotów, dlatego przydałaby się skrzynia 6. Wtedy i spalanie byłoby niższe i komfort jazdy całkiem inny. ale i tak spalanie w silniku AFN moim skromnym zdaniem jest rewelacyjne.jasiek21 pisze: A co do jazdy po autostradzie, to ja staram się go za bardzo nie gonić, jakieś 130-140 jadę zawsze, bo powyżej tego już są za wysokie obroty i zaczyna wpierdzielać za dużo.
AFN ma krótszą 5kę niż 1Z i wy macie niższe obroty przy wyższych prędkościach.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości