Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej?
Dzięki herbu za spostrzeżenia. W takim razie najbliższa wymiana na Mobila 5w50 Xarox jakoś przeboleje jego znikanie, byle by lepiej smarował w wyższych temperaturach
Jaki olej?
Może podróbka oleju. A może zbieg okoliczności.
Sam miałem w historii przypadek gdzie po wymianie Mobila 15W-40 na identyczny tylko świeży wał złapał na panewkach.
Szczęście w nieszczęściu że stało się to w prywatnym aucie mechanika bo miałbym jazdy jak cholera.
Winnym okazała się pompa oleju silnika która nie wiedzieć czemu w trakcie wymiany sobie klękła i po ponownym zalaniu świeżym olejem już nie podała ciśnienia
Sam miałem w historii przypadek gdzie po wymianie Mobila 15W-40 na identyczny tylko świeży wał złapał na panewkach.
Szczęście w nieszczęściu że stało się to w prywatnym aucie mechanika bo miałbym jazdy jak cholera.
Winnym okazała się pompa oleju silnika która nie wiedzieć czemu w trakcie wymiany sobie klękła i po ponownym zalaniu świeżym olejem już nie podała ciśnienia
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Jaki olej?
no sms'a nie ma co oczekiwac ze pompa wysle ze ma zamiar kiedys sie zepsuc. Trzeba poprostu przebolec i wymienic slupek i dalej smigac. Tragedi nie ma chyba ze to jakas najnowsza jednostka o ktora cieżko na rynku wtórnym. To ze sie nie popsula bedac w lesie w nocy zaladowanym po dach to mozna nazwac kupą szcześcia.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Jaki olej?
Nie wydaje mi się aby to była wina oleju, oba mają taką samą lepkość w temp. roboczej silnika. Ja obstawiam problem z filtrem, możliwe też, że zatkał się smok pompy, albo padła sama pompa jak tu wyżej piszą. Auto jeździ dalej?hudy8 pisze:Ciśnienie na 10w40 było książkowe a po zalaniu chyba 5w40 ciśnienie poleciało na łeb na szyję.
Jaki olej?
Tak samochód jeździ dalej.Pompa nie padła gdyż tak jak wspomniałem po zmianie oleju wszystko wróciło do normy.Cała ta sytuacja z tym olejem była bardzo dziwna.Możliwe że była to wina filtra chodź oczywiście był założony taki jaki miał być.Może wadliwy kto wie.
Przeleciałem cały temat i kilka innych dotyczących olejów i mam teraz dwa typy z LM jednak nie wiem który wybrać.O jednym i o drugim jest sporo pozytywnych komentarzy.
- MoS2 Leichtlauf Super 10W-40 2184
- Super Leichtlauf 10W-40 2654
Ten drugi jest nowszym olejem i może być lepszy jednak jak widzę mało osób go zalewa.
Przeleciałem cały temat i kilka innych dotyczących olejów i mam teraz dwa typy z LM jednak nie wiem który wybrać.O jednym i o drugim jest sporo pozytywnych komentarzy.
- MoS2 Leichtlauf Super 10W-40 2184
- Super Leichtlauf 10W-40 2654
Ten drugi jest nowszym olejem i może być lepszy jednak jak widzę mało osób go zalewa.
Jaki olej?
Jeśli jednak nie chcesz zalewać 5w40, a wybierasz tylko między tymi dwoma, to ja skłaniałbym się ku opcji bez MoS2. Nie miałem z tym styczności, z tego co czytałem opinie są podzielone, od zadowolonych użytkowników, po głosy zabraniające tego lać. Możesz też być królikiem doświadczalnym i podzielić się później wrażeniami
Jaki olej?
Królikiem doświadczalnym wolał bym jednak nie być. Nie o to chodzi że nie chcę zalewać 5w40 jednak trochę obawiam się że zacznie pobierać olej. Ostatnio robiłem płukankę i powiem szczerze że zauważyłem spadek poboru oleju. Zazwyczaj między wymianami dolewałem ok 300ml oleju a teraz po płukance po tym samym dystansie olej stoi w tym samym miejscu. Przed płukanką również po ostrej jeździe po autostradzie oleju na bagnecie trochę ubywało a po płukance po ostrej jeździe jest tyle samo oleju.Także może faktycznie ten 5w40 nie byłby złym pomysłem. Trochę poczytam i pomyślę nad tym.
Jaki olej?
300ml na ile 10kkm? 15? chciałbym żeby mój tyle brał
Jeszcze jak piszesz że teraz jest lepiej, widać zdrowa maszyna
Jeszcze jak piszesz że teraz jest lepiej, widać zdrowa maszyna
Jaki olej?
Tak 300 - 400ml na 10kkm.Po płukance jak na razie jest cały czas max na bagnecie co mnie trochę dziwi gdyż każdy silnik pobiera olej.Zastanawiałem się początkowo czy aby płyn się nie dostaje o oleju ale płynu nie ubywa także raczej pobór oleju zmniejszył się do minimum może faktycznie zaleje syntetyka i zobaczę co się będzie działo.Powiedz mi czy jeśli by wystąpiły jakieś negatywne skutki , czyli nadmierny pobór oleju, to czy po powrocie do półsyntetyka wszystko wróci do normy?
Re: Jaki olej?
Jak wyzej... 10W40 i bedzie git
ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm
Jaki olej?
Najlepiej zajrzeć do instrukcji fabrycznej, lub ksiażki serwisowej i lac taki jaki jest zalecany przez fabryke
Jaki olej?
Największe ryzyko było przy laniu płukanki, która mogła zwiększyć pobór oleju, ale równie dobrze oczyścić pierścienie i ten pobór zmniejszyć. Ale Ty już tą operacje masz za sobą, więc gorzej być nie powinno. Nawet jakby zaczął się gdzieś pocić, to od tego są uszczelki, a nie oliwa... Można też spróbować przejść na 5w50, co może pomóc zmniejszyć popijanie. Zamiast dywagować pomyśl nad tą zmianą, poszukaj na forach jakie są wrażenia ludzi i zrób co uważasz za słusznehudy8 pisze:Powiedz mi czy jeśli by wystąpiły jakieś negatywne skutki , czyli nadmierny pobór oleju, to czy po powrocie do półsyntetyka wszystko wróci do normy?
Olej z normą 505.00 w lepkości dostosowanej do klimatu.Michal S pisze:Najlepiej zajrzeć do instrukcji fabrycznej, lub ksiażki serwisowej i lac taki jaki jest zalecany przez fabryke
Jaki olej?
Panowie, troche przesasadzilem i dolalem za duzo oliwy jest gdzies 200ml ponad max, mozna tak jezdzic ? Z czasem i tak pewnie zejdzie, no ale nie odrazu oczywiscie.