napinacz paska wielorowkowego czy kółko alternatora?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- fireman998
- Mały gagatek
- Kontakt:
mam małe pytanko czy to napewno bedzie koło pasowe mam vw bore 1.9 tdi 110km i na biegu jałowym są drgania silnia i przenoszone są one do karoseri i bardzo mnie to denerwuje.byłem w serwisie vw i stwierdził teze ze to może być koło dwumasowe a ja z tego co tutaj czytam to może być koło pasowe napinacz wymieniony i dalej to samo koledzy poradzcie za odpowiedzi dziekuje i pozdrawiam
witam mam problem.Posiadam vw bore 1.9 tdi 110km i występują drgania odczówalne w karoseri na biegu jałowym czym to może być spowodowane prosze was o szybką rade?:(
- fireman998
- Mały gagatek
- Kontakt:
no i d..pa Panowie.... Wywaliłemstare łożyska i to jeszcze z jak wielkim trudem.... Zapiekło tak ze przy ściąganiu tego mniejszego łożyska zeszedł mi razem z nim plastik co ochrania jakies blaszki na wałku a one sa połaczone z wirnikiem Moj nieprofesjonaliz heh...
Notlauf ---> Mnie już Boguś nie lej...
Musze wymienić koło pasowe na alternatorze (jest ze sprzegiełkiem, a przynajmniej było kiedyś bo teraz jest tak zatarte, że ani drgnie) - mam pytanie: czy żeby je ściągnąć muszę wyciągać alternator?? czy może da radę ściągnąć je bez wyciągania alternatora??
Mk2 1.6D + Mk 3 1.9 TD
Mk2 1.6D + Mk 3 1.9 TD
Ja wlasnie zablokowalem kluczem kolo pasowe ale niestety zaczel sie obraca caly wirnik i teraz nie mam pojecia jak zablokowac rolke... Wydaje mi sie, ze powinien byc jakis klucz gwiazdkowy do zakladania w rolke (taki z duza iloscia zabkow na obwodzie), tylko jaki??szatanek pisze:Radzę odkręcić altek bedzie ci o niebo lepiej odkręcic to sprzęgiełko, altek mocowany jest tylko na 2 śrubach i łatwo do nich podejść. Tak na silniku nie za bardzo podejdziesz z kluczem do tego sprzęgiełka.
Moze ktos mi napisze gdzie takie cos dostac.
Pozdrawiam,
Rafał
Rafał
Tak kolego jest do tego spacjalny klucz, mozna go dostac w sklepie z narzędziami spacjalnymi, nie wiem ile moze kosztowac. Radziłbym Ci jednak podjechać do jakiegoś serwisu zajmującego sie regeneracją rozruszników i alternatorów i za browara podejrzewam ze Ci to odkręcą, bo w zwykłych warsztatach samochodowych mogą nie miec takiego klucza. Ja właśnie tak robiłem.
napinacz paska wielorowkowego czy kółko alternatora?
u mnie w AFN-ie jest alternator valeo 90A o oznaczeniu 028 903 029 D - jaki numer ma mieć sprzegielko (kolo alternatora) pasek na 5 rowków.... ze zdjecia powyzej nie ma takiego numeru alternatora ....