bierze olej...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: bierze olej...
do silnikow PD musi byc specjalny syntetyk przewidziany przez vw (walek rozrzadu jak nie bedziesz stosowal tego oleju to co 100tys km -szukaj nowy bo bedzie kwadratowy! widzialem to wiele razy)ozn. spejalna norma chyba 505.01? a co do brania oleju to dziwne by bylo jakby nie bral nawet instrukcja o tym uprzedza ze zuzycie oleju jest zjawiskiem normalnym przeciez to diesel i zasysa powietrze i 100%paliwa sie spala wiec do oleju sie nic nie dostaje i nia ma co sztucznie podnosic stanu co ma miejsce w benzynie ( tu olej po spuszczeniu smierdzi paliwem dlatego ludzie mowia ze od wymiany do wymiany nic nie bierze )jak na 15tys lyknie do 2 litrow nic nie szukaj odpusc POZDRO
no mi powiedziano ze silniczki PD moga brac do 1litra na 10tys. i to jeszcze miesci sie w normie...
mam racje?
w sumie na 10tys. mi by wyszlo ze bierze jakies 800ml.
teraz zaleje motula syntetyka ktory spelnia ta norme....i zobacze jak bedzie z tym olejem ile bedzie go bral..
pozdrawiam...
[ Dodano: 19 Lut 2007 08:42 ]
Corelus, kolego mozesz sprobowac... to nic nie zaszkodzi... jak odlaczysz to komputer sie zresetuje...
mam racje?
w sumie na 10tys. mi by wyszlo ze bierze jakies 800ml.
teraz zaleje motula syntetyka ktory spelnia ta norme....i zobacze jak bedzie z tym olejem ile bedzie go bral..
pozdrawiam...
[ Dodano: 19 Lut 2007 08:42 ]
Corelus, kolego mozesz sprobowac... to nic nie zaszkodzi... jak odlaczysz to komputer sie zresetuje...
tak odłacz akumulator to bedziesz szukał servisu z vagiem jak ujrzysz kontrolki na zegarze, poduchy szyby komfort
[ Dodano: 20 Lut 2007 20:10 ]
[ Dodano: 20 Lut 2007 20:10 ]
ciesz sie ze nie masz nissana almera w benzynie. Kumplowi w robocie bierze 1l/1000km i serwis twierdzi ze to norma a jest na gwarancji. Policz sobie 20tys rocznie, litr oleju jakies 35zeta 35x20=BZYCZEK2 pisze:w sumie na 10tys. mi by wyszlo ze bierze jakies 800ml.
Często pomykam A4 i 1-ką Katowice-Warszawa
no to rzeczywiscie cisze sie heheinspire pisze:ciesz sie ze nie masz nissana almera w benzynie. Kumplowi w robocie bierze 1l/1000km i serwis twierdzi ze to norma a jest na gwarancji. Policz sobie 20tys rocznie, litr oleju jakies 35zeta 35x20=
dzis kupilem poradni AUTO SWIAT i tam wlasnie jest napisale o olejach.. czemu tyle biora itp.
no i jest napisane ze nowe TDI moga brac do 1litra na 1000km
wiec moje 800ml na 10.000tys. to pryszcz hehe
pozdrowka
No cóz panowie i panie.... a jednak pierwsza mysl jest zawsze najlepsza. Pisze apropos tej zawieszonej kontrolki poziomu oleju.inspire pisze:tak odłacz akumulator to bedziesz szukał servisu z vagiem jak ujrzysz kontrolki na zegarze, poduchy szyby komfort
Udalem sie do warsztatu w celu wymiany czujnika poziomu oleju. Czujnik zostal wymieniony, przy okazji rowniez olej (4litry) i filtr. Odpalamy silnik i kontrolka dalej swieci. OK, dolewamy jeszcze 0.5 litra oleju - niestety kontrolka dalej swieci. Mechanik zaczyna w tym momencie intensywnie myslec... Odlacza jeszcze jakies kabelki chyba od czujnika cisnienia i nic bez zmian. Przynoszą laptopa, bedziemy podlaczac pod VAGa. Po znalezieniu złącza komputera i podlaczeniu VAGa okazuje sie ze BRAK BŁĘDÓW

Krotko mowiac prawdopodobnie wymienilismy sprawny czujnik poziomu oleju...
Pisze to wszystko na wypadek gdyby ktos mial podobny problem. Zacznijcie od odlaczenia akumulatora i zresetowania komputera. Oczywiscie zresetują wam sie tymczasowe dane o przejechanych kilometrach, spalaniu i zegar ale wszystko wroci do normy, zegar sobie ustawicie.
Witam,
Podlącze sie do postu i zapytam tak...
Silnik mojego golfika to 1,9TDI (ASV). Mam go od roku i zrobilem 30 tys km. Obecnie ma 200tys. km oprzejechane.
Od zmiany do zmiany oleju (15tys. km) nie zuzyl prawie wcale (2 mm na bagnecie) w okresie wiosna-lato.
Dzisiaj zmienialem olej kolejny raz (takze po 15 tys. km) i zauwazylem przed zmniana ze zuzyl go troche wiecej (spadlo jakies 7 mm) czyli ok. 500 ml.
Czy to normalne zjawisko w nizszych temperaturach (zima) ??
Czy tez zuzycie oleju zaczyna z jakiegos powodu wzrastac?
Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedz !!
Podlącze sie do postu i zapytam tak...
Silnik mojego golfika to 1,9TDI (ASV). Mam go od roku i zrobilem 30 tys km. Obecnie ma 200tys. km oprzejechane.
Od zmiany do zmiany oleju (15tys. km) nie zuzyl prawie wcale (2 mm na bagnecie) w okresie wiosna-lato.
Dzisiaj zmienialem olej kolejny raz (takze po 15 tys. km) i zauwazylem przed zmniana ze zuzyl go troche wiecej (spadlo jakies 7 mm) czyli ok. 500 ml.
Czy to normalne zjawisko w nizszych temperaturach (zima) ??
Czy tez zuzycie oleju zaczyna z jakiegos powodu wzrastac?
Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedz !!
- DJ Tomekk
- Born for Diesel
- Kontakt:
paranoja jakasinspire pisze:Najlepiej podjechać do serwisu. Mnie spaliła się jedna postojówka w xenonach, żeby ją wymieni ć to trzeba ściągnąć zderzak przedni i wyciągnąć reflektor. Koszt w serwisie 180zeta czas 3 godziny + ustawienie świateł.

[url=http://imageshack.us][img]http://img92.imageshack.us/img92/4581/3jx4.gif[/img][/url]
JESTEŚ Z PODKARPACIA??? ZAPRASZAMY NA WWW.VAG-PODKARPACIE.PL
JESTEŚ Z PODKARPACIA??? ZAPRASZAMY NA WWW.VAG-PODKARPACIE.PL