Pozdrawiam.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
czy to z powodu Castrola jest zero ubytków i dymienia ?mg-maciek pisze:leje Castrola (który przez niektórych jest opluwany) z niemiec, z netu i jestem bardzo zadowolony zero ubytków i dymienia
Po 1. Zanim napiszesz- CZYTAJ!!! Gdzie któryś z nas napisał, aby lać do silnika "byle co"? Znajdź nam tu i skopiuj. Czekamy z niecierpliwością!!mg-maciek pisze:ale lanie do pompek byle czego to lekka desperacja i lekkomyśność
A jesli fura jezdzila na oleju long life ( do 95.000 km) a potem zostal (niestety z mojej niewiedzy i z totalnej glupoty naszych wspanialych mechanikow) zmieniony na Mobila 10W-50... to czy teraz moge "zalac" Castrola ? Jesli tak... to jakiego dokladnie? 505.01 - to jest jasne, ale...shreck pisze:Jeżeli silnik nie jest przystosowany do obsługi long life to wyłącznie oleje wg specyfikacji VW 505.01 (posiadają specjalne dodatki do układów wtryskowych z pompowtryskwaczami!
Nie wiem jaka jest roznica w cenie... ale jesli "ludzka" i mozna znowu przerzucic sie na long-lfe to czemu nie...Grzesiekk1982 pisze:Tylko Ci chodzi o to, czy dalej będziesz mógł jezdzić na tym longlife?
Tyle to juz wiem... na tym oleju co teraz jezdze - do 15.000 km...Grzesiekk1982 pisze: I wymieniać z taką częstotliwością jak dotąd?
Grzesiekk1982 pisze:Po 2. Pompowtrtskiwacze są sparowane olejem napędowym. No chyba, że ktoś będzie pompwtryskiwacz olejem silnikowy polewał...
skąd on się urwał - kolego zapoznaj się z tematem dopiero się wypowiadajGrzesiekk1982 pisze:Grzesiekk1982 pisze: Pompowtryskiwacze od lat są stosowane w samochodach ciężarowych, gdzie osiągają milionowe przebiegi. Znajomy ma firmę transportową i leją BP, a nie żaden "specjalny".
Moge napisac cos takiego... kupilem mojego AXR-a z 92 tkm na liczniku... i do tej pory mial wymieniany olej tylko 2 razy (w niemieckim serwisie) ostatni raz przy 69 tkm - tzn., ze wymieniali olej co 35 tkm. Az sie przestraszylem, bo pomyslalem, ze niemiaszkow lekko pogrzalo... ale potem (po zmianie w Polsce - przy 95 tkm, na Mobile 10W-50) uslyszalem, ze sa takie oleje i to jest calkiem normalna sprawa. Po dluzszym zastanowieniu stwierdzilem, ze dalem "ciala", bo jeszcze moglem z jakies 12 tkm spokojnie jechac. Teraz musze wymienic olej (przejechalem 16 tkm) i dlatego sie pytam - jaki (10W-50, 0W40, 50W-150 - nie mam pojecia)? I czy taka specyfikacja 505.01 jest tez gdzies na Mobilu napisana?Grzesiekk1982 pisze:Wydaje mi się, że to longlife jest stworzone dla samochodów pokonujacych około 40-80 tys. km rocznie, ale to moje przypuszczenia.
9. Czy to prawda że do niektórych marek samochodów nadają się tylko oleje określonych marek?
Zdecydowanie nie. Nawet jeśli niektórzy producenci samochodów zalecają określone firmy olejowe to wynika to tylko z układów handlowych pomiędzy tymi firmami. Nie ma natomiast uzasadnienia technicznego. Castrol od wielu lat prowadzi prace badawczo-rozwojowe nad nowymi formulacjami olejów z wieloma konstruktorami silników np. BMW, VW, Hyundai, Volvo, Toyota. Prace te maja na celu optymalne spełnienie wymagań smarnościowych z technicznego punktu widzenia, stawianych płynom eksploatacyjnym przez wiodące marki samochodowe.
Nie wiem nawet czy mam cos takiego... ale olej long-life byl lany przez serwis niemiecki...robert24 pisze:szybko i łatwo mówiąc jeżeli twój samochód (komp/pokł) jest wyposażony w system który oblicza stan zużycia oleju (Service Interval Display) tylko wtedy mozesz zastosować oleje typu LONG LIFE 506. ...,
Normalnie juz nic nie kumam...robert24 pisze: jeżeli nie to tylko olej 505. ..., co 15 tys.
Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 16 gości