-one- pisze:najbardziej ekonomiczny diesel

Zależy jak leży...
Zależy kto mierzy...
Słyszałeś o JEDNOSTKOWYM ZUŻYCIU PALIWA, które najlepiej charakteryzuje silnik pod tym względem? Wypadało by ilość paliwa, odnieść do jednostki mocy (policzyłem dla 10 KM, bo małe licby).
Przyjmijmy optymistycznie:
SDI 4.5 l/100=> 0,703 [l /10 KM]
A teraz mój wynik:
1Z 5.3 l/100=> 0,589 [l /10 KM]
I dla ARL (150KM) dajmy mu pesymistycznie:
6,2 l/100=> 0,413 [l /10 KM]
Który silnik jest najoszczędniejszy (tzn najefekrywniej wykorzystuje energię zawartą w paliwie). Oczywiście zużycie jednostkowe oblicza się wykorzystując zuzycie godzinowe (mierzone na hamowni silnikowej)
Nie mówię, że ten silnik jest zły, ale niewiele sobą oferuje. Pół litra mniej spala, ale jak dużym kosztem.
-one- pisze:ja to wiem bo mam Caddy w SDI i proszę znajdź mi inne auto seryjne które w trasie spokojnie zchodzi poniżej 5l
AX, Smart, wymienione Daihatdu, Corsa 1.7 (z autopsji), Lupo, Uno D itp itd.
BTW, to nie ma sensu dyskutować ile aut spali mniej!
Jechałem moim w ponad 600km trasę, jechałem szybko (na ile się dało)- 120-150, a na autostradzie 160-180:
-z napędem na 4 koła (cięższy),
-tyłkiem cięższym o 200 kg (kombi),
-3 osobami na pokładzie,
-30 kg bagażu,
-pół trasy włączona klima.
5.3 litra na 100 km w tym przejeździe osiągnąłem!
Ale można tym autkiem jakoś jechać, wyprzedzać ciężarówkę nie ryzykując życia. Własnego i innych. Jakiś zapas mocy na awaryjne sytuacje zawsze się przydaje.
A jeśli Ci zaelży tylko na spalaniu- proponuję wirusa i zmniejszenie dawki

ale po tym silnik to tylko do agregatu czy motopompy się przyda, bo Caddy nie dogoni Melexa i utknie na górce wioząc towar...
Pozdrawiam.