1.6 TD problem z pompą wtryskową i układem paliwowym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: 1.6 TD problem z pompą wtryskową i układem paliwowym
Założyłem pompę z 1.9 TD do 1.6 TD. Wtryski również są z 1.9 TD, które na pompie starej jeszcze z 1.6 pracowały b.dobrze. I przyznam się szczerze, że oczekiwałem czegoś lepszego niż tego co teraz jest. Ten kto twierdził, że pompa pasuje to nie do końca mówił prawdę. Pasek rozrządu jakieś 4mm wystaje poza koło pompy wtryskowej w stronę silnika, osłona rozrządu nie pasuje z 1.6 TD, z 1.9 też bo blacha pod rozrządem ma inny kształt. Silnik bardzo mocno się grzeje, ma takie specyficzne drgawki na niskich obrotach, niezależne od kąta wyprzedzenia wtrysku oraz dawki paliwa czy prędkości jałowych obrotów. Pompa po regeneracji, wtryski sprawdziłem i są dobre. Silnik idzie ładnie, lepiej się rusza z miejsca, mniej trzepie na niskich obrotach, ma kopa, no ale pasek, osłona, temperatura robi swoje ;/ Ale przynajmniej wiem, że moja stara pompa z 1.6 jest zużyta, ma luz na wałku i lekko simer się poci. Także trzeba szukać pompy i zrobić sobie wtryski 155 bar.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
1.6 TD problem z pompą wtryskową i układem paliwowym
Do pompy z 1,9 przychodzi inne kółko i rozrząd będzie OK. W osłobie trzeba wywiercić otwór na śrubę pompy i też wejdzie. Nie jeździj z paskiem wystającym 4 mm!! Chcesz zmieniać silnik ? Kolejny temat-kąt wtrysku wyregulowany?
Re: 1.6 TD problem z pompą wtryskową i układem paliwowym
To jakie koło tam podchodzi? Mam ori z pompy 1,9 założone i jest lipa. Spokojnie, pasek sie nie zerwie w takim zestawieniu aczkolwiek i tak to zmieniam, bo to jest niedopuszczalne. Mam drugi silnik, do którego założyłem pompę prawdopodobnie dobrą. Więc jutro po szkole przełożę. Regulacja kąta nie poprawia nic. Aaa, dodam że boost pin jest z 1.6 :d Ale to już nie ma znczenia, nie kręcą mnie otwory w osłonach i zle osadzenie paska. Zakładam ori pompę.