Problem z Olejem - ile wam bierze PD Golf v 105KM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Piasek, - z tego co wiem to nowe silniki więcej biorą - a potem to się normuje - co potwierdza kolega ERIK65... Na wiosnę postaram się dalej z tym powalczyć - gdyby miał ktoś jakieś propozycje - co sprawdzić to będę wdzięczny... Dzięki!
Zrób komuś przysługę a będziesz za to trwale odpowiedzialny...
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
Moj brat ma passata 1,9 AVB PD 101ps to na 10 tys bierze mu do 1l max. U mnie tez troche oleju polyka a nie ma zadnych objaw zuzycia silnika, pali od strzala, nie kopci, pracuje rowniutko, ale podejrzewam, ze sa zapieczone pierscienie olejowe, wiec moze i u Ciebie jest ten sam problem, choc niekoniecznie.
Obiło mi się o uszy (ale byliśmy wówczas zdrowo nachlani ) będąc kiedyś u kumpla (mechanika) na warsztacie że podobno jakaś seria tych silników wyszła na trefnych pierścieniach olejowych na tłokach (tylko zgarniające) ale ile w tym prawdy ? ? ?
To może być to.
Bo odpalają dobrze (czyli pierścienie sprężające OK)
Turbiny nie biorą (bo wielu, w tym Ty ma wymienione) i nadal to samo
A odmy nie nawalają jak np w ALH (gdzie odłączenie odmy daje 4-5L spadek konsumpcji oleju na 15 tyś km praktycznie natychmiast)
To może być to.
Bo odpalają dobrze (czyli pierścienie sprężające OK)
Turbiny nie biorą (bo wielu, w tym Ty ma wymienione) i nadal to samo
A odmy nie nawalają jak np w ALH (gdzie odłączenie odmy daje 4-5L spadek konsumpcji oleju na 15 tyś km praktycznie natychmiast)
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Re: Problem z Olejem - ile wam bierze PD Golf v 105KM
Witam
Przebieg 160 tys. silnik BKC , zawsze zalewany tak aby na bagnecie wskazywało stan w połowie .
I od wymiany do wymiany nie zauważyłem żeby coś ubywało na bagnecie .
Pzdr
Przebieg 160 tys. silnik BKC , zawsze zalewany tak aby na bagnecie wskazywało stan w połowie .
I od wymiany do wymiany nie zauważyłem żeby coś ubywało na bagnecie .
Pzdr
Witam Mam golfika 3 , 1.9 TDI przebieg 300 000km rocznik 1993
Od wymiany do wymiany dolewka 1l starcza na 10 000km . Sprawdzam olej regularnie co miesiac i dolewam po 100ml miesiecznie , nie jezdze duz autem poniewaz robie 10 000km na rok ale to nie zmienia faktu ze wystarcza 1l dolewki od wymiany do wymiany
pozdrawiam
Od wymiany do wymiany dolewka 1l starcza na 10 000km . Sprawdzam olej regularnie co miesiac i dolewam po 100ml miesiecznie , nie jezdze duz autem poniewaz robie 10 000km na rok ale to nie zmienia faktu ze wystarcza 1l dolewki od wymiany do wymiany
pozdrawiam
Nie masz silnika BKC !!koperson pisze:Mam golfika 3 , 1.9 TDI przebieg 300 000km rocznik 1993
Witam.
Po przebiegu 190 tyś.duże prawdopodobieństwo,99%
masz uszkodzone uszczelniacze na zaworach, z gumy zrobił się plastik.
Pozdrawiam.
Po przebiegu 190 tyś.duże prawdopodobieństwo,99%
masz uszkodzone uszczelniacze na zaworach, z gumy zrobił się plastik.
Pozdrawiam.
Mój firmowy (ALH) ma 382 tyś km przebiegu i po wymianie turbiny konsumpcja oleju zeszła do zera (wcześniej chlał już ponad 6L na 15 tyś km). Też wszyscy obstawiali zajechany silnik - okazało się ze wszystkiemu winna była turbina.
Byłoby to prawdopodobne gdyby silnik został przegrzany np...
ale jak wynika z historii różnych modeli BKC te silniki mają problem z konsumpcją oleju - nawet względnie nowe (jak ten kumpla mający ledwie 65 tyś km przebiegu)
Byłoby to prawdopodobne gdyby silnik został przegrzany np...
ale jak wynika z historii różnych modeli BKC te silniki mają problem z konsumpcją oleju - nawet względnie nowe (jak ten kumpla mający ledwie 65 tyś km przebiegu)