1.6 td kuleje podczas odpalania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
dodam jeszcze ze po przekręceniu zapłonu słychać "bzyczenie" które ustaje i słychać tyknięcie - w tym momencie świece się wyłączają(dzieje się tak nawet bez przekaźnika) To "bzyczenie dochodzi z tego elementu co na foto (tam jest ten bezpiecznik)
Ostatnio zmieniony czw gru 10, 2009 21:37 przez burza999, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
burza999, skoro bzyczy przy bezpieczniku (nie powinno tak być),to przyjrzyj mu się dobrze (kablom przy nim też),bo może być nadpalony i jest słaby przepływ prądu.Wskaźnik lub żarówka wskaże,że prąd dochodzi do świeć,lecz jest go za mało by je nagrzać-przekaźnik zdąży odciąć dopływ prądu zanim się nagrzeją...
[ Dodano: 10 Gru 2009 23:37 ]
Jeżeli to jest fotka Twojego wozu,to z tym stożkiem przekombinowałeś ...
Raz to,że jest mały,a dwa,że silnik ciągnie cieplejsze powietrze z komory silnikowej,mimo,że jest IC.
[ Dodano: 10 Gru 2009 23:37 ]
Jeżeli to jest fotka Twojego wozu,to z tym stożkiem przekombinowałeś ...
Raz to,że jest mały,a dwa,że silnik ciągnie cieplejsze powietrze z komory silnikowej,mimo,że jest IC.
Bzyczy właśnie a tam bezpiecznik powinien byc przykręcony 2 śróbkami A zamiast niego jest blaszka wstawiona ZDJĘCIE NIE JEST MOJE, ZAPOŻYCZONE Ja mam czarnego golfika Troche wiocha z tym stożkiem A i na tym bezpieczniku (w moim przypadku blaszce jest cały czas prą nawet na wyłączonym zapłonie) i prądowy kabel idzie bezpośrednio z akumulatora Ale to chyba dobrze
Ostatnio zmieniony pt gru 11, 2009 08:37 przez burza999, łącznie zmieniany 1 raz.
burza999, z którego roku jest Twoje auto? Bo instalacja nie jest standardowa, przypomina tą z mk3 albo passata B3.
Chodzi mi o to, że świece grzeją po wyjęciu przekaźnika (obstawiam, że masz drugi nad skrzynką bezpieczników w głębi i nawet o nim nie wiesz ) oraz w komorze silnika jest nie tylko sam bezpiecznik blaszkowy, ale całe to ustrojstwo jak właśnie w mk3. W zwykłym mk2 jest tylko blaszka, do niej dwa kable (jeden bezpośrednio na świece) i to wszystko, a napięcie pojawia się tylko przy grzaniu świec.
Chodzi mi o to, że świece grzeją po wyjęciu przekaźnika (obstawiam, że masz drugi nad skrzynką bezpieczników w głębi i nawet o nim nie wiesz ) oraz w komorze silnika jest nie tylko sam bezpiecznik blaszkowy, ale całe to ustrojstwo jak właśnie w mk3. W zwykłym mk2 jest tylko blaszka, do niej dwa kable (jeden bezpośrednio na świece) i to wszystko, a napięcie pojawia się tylko przy grzaniu świec.
burza999, myślałem że może 92' i to jakaś przejściowa wersja instalacji...
Nie pamiętam w tej chwili numeru tego przekaźnika, bo taką instalację ma sąsiad w swoim passacie B3, ale jak uda mi się go dziś spotkać to sprawdzimy.
A i ten od świec jest gabarytowo taki sam jak 60 (duży) i ma taki sam układ styków, można je zamienić, ale wtedy jakieś cyrki się dzieją.
Nie pamiętam w tej chwili numeru tego przekaźnika, bo taką instalację ma sąsiad w swoim passacie B3, ale jak uda mi się go dziś spotkać to sprawdzimy.
A i ten od świec jest gabarytowo taki sam jak 60 (duży) i ma taki sam układ styków, można je zamienić, ale wtedy jakieś cyrki się dzieją.
Ostatnio zmieniony pt gru 11, 2009 09:39 przez piori, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: 1.6 td kuleje podczas odpalania
koledze w silniku sb działo się tak samo. Powód: przy wymianie króćca wody zapomnieliśmy dokręcić jednego przwodu. Świece normalnie grzały, kontrolka gasła i zacynała mrugać 7 razy. Poszukaj czy nie wisi gdzieś ci jakiś kabel luźno. U niego był on przykręcony przy pierwszej świecy razem z kablem doprowadzającym zasilanie do świecburza999 pisze: A po zgeśnieęciu kontrolki od świec po chwili zaczyna ona regularnie mrygać ok 7-10 razy Czy to jakiś błąd ? Co może być przyczyną? Dodam że wszystkie filtry i swiece wymienione, przekażnik od grzania swiec również