takbrynol pisze:sprawdzałem, fotka powyżej, chodzi o ten?
dobra myślmobi65 pisze:Ja bym jeszcze sprawdzil czy czasem nie brak ci napiecia na zaworku n109
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
tankuje zawsze na LOTOSie DYNAMICA i dolewam jakiś środek ON.piter_s pisze:to jednak paliwko do bani, tankuj na orlenie, lepsze paliwo jak bp.
może coś źle robiłem ale nie iskrzyło mi na żadnej, podłączyłem kabel do plusa w aku i dotykałem świec ( nie wykręcałem ich). czy to realne żeby 4 padły? wtedy to chyba bym auta nie odpalił nawet przy lekkim mrozie?RCMarioon pisze:Odłączasz każdą świecę od głównego przewodu (który zasila świece),bierzesz kawałek kabla ,podłączasz go bezpośrednio pod + akumulatora i dotykasz do każdej ze świec.Podczas dotykania jak będzie iskrzyło tzn.że świeca jest OK jeżeli nie to jest padnięta.
jutro będę sprawdzał, możesz napisać jak to dokładnie zrobić? bo szczerze to pojęcia nie mam.piter_s pisze:-sprawdzić świece omomierzem, w pełni sprawne mają od 1-3 Ohm, po wyżej 3 już słabo grzeją,a brak oporu to spalona.
zwykły miernik ustawiasz na opór, jeden kabelek do bolca na świecy tam gdzie zapinasz fajkę, a drugi kabelek do obudowy świecy, świec nie musisz wykręcać do pomiaru.brynol pisze:
piter_s napisał/a:
-sprawdzić świece omomierzem, w pełni sprawne mają od 1-3 Ohm, po wyżej 3 już słabo grzeją,a brak oporu to spalona.
jutro będę sprawdzał, możesz napisać jak to dokładnie zrobić? bo szczerze to pojęcia nie mam.
wykręcam świece i sprawdzam czy zostawiam wkręcone i wtedy sprawdzam?
miernik uniwersalny może być?
no i najważniejsze co gdzie przykładam?
proszę o jakiś opis, bo chce to dobrze zrobić
zgadzam się z Tobą kolego,ale wten sposób sprawdził,że świece są w pełni spalone!"nie iskrzyło mi na żadnej"a nie tylko po części.Dlatego uważam ,że nie ma ich nawet sensu sprawdzać miernikiem.Jeżeli chodzi czy mogły się wszystkie naraz spalić?Otóż tak.Ja tak miałem.Albo u Brynola wcześniej się spaliła jedna,dwie,a nawet trzy sztuki o których wcześniej nawet nie wiedział ,ponieważ auto mu paliło jak nie było zimno.Ja bym radził przed podłączeniem nowych świec sprawdzic czy przekażnik po czasie(przeznaczonym na grzanie)odłącza napięcie,bo jak nie to historia się powtórzy i szkoda pracy i kasy wydanej na nowe świeczki.piter_s pisze:dokładając plus do świecy może iskrzyć ale to jest błędne sprawdzenie, teorytycznie może grzać, ale słbo, najlepiej to pomiar rezystancji.
tak, jak kupiłem auto, w listopadzie, filtr paliwa,oleju, powietrza i płynypiter_s pisze:filtr paliwa był zmieniany przed zima??
podłaczałem plus z żaroweczki 12 v do tej plastikowej obudowy w ktorej ida swiece, fajka to sie chyba nazywa. wlaczylem na grzanie, zaroweczka palila moze ze 3,4 sek po zgasnieciu kontrolki swiec na desce rozdziel~ wiec chyba ok z nim jestRCMarioon pisze:Ja bym radził przed podłączeniem nowych świec sprawdzic czy przekażnik po czasie(przeznaczonym na grzanie)odłącza napięcie,bo jak nie to historia się powtórzy i szkoda pracy i kasy wydanej na nowe świeczki.
w grudniu auto juz nagle zaczelo dziwnie palic... mial problem zeby na obroty wejsc.... wiec to moze wina juz swiec bylaRCMarioon pisze:wcześniej nawet nie wiedział ,ponieważ auto mu paliło jak nie było zimno
czy nakrętke można traktowac jako obudowe? bo tego własnie nie rozumiempiter_s pisze:zwykły miernik ustawiasz na opór, jeden kabelek do bolca na świecy tam gdzie zapinasz fajkę, a drugi kabelek do obudowy świecy, świec nie musisz wykręcać do pomiaru.
obudowa to cała świeca, a zasilanie czyli +12v idzie tylko do końca tam gdzie zapinasz fajkę.brynol pisze: czy nakrętke można traktowac jako obudowe? bo tego własnie nie rozumiem
obojetnie jakie uklad kabelkow?
czy czerwony na koncowke, czarny na obudowe?
wybaczcie za pytanie jesli sa dziwne ale na elektryce sie zupelnie nie znam, a wole sie spytac niz narobic wiekszego zamieszania w aucie ;d
ja mam teraz tam BOSCH, chciałem kupić NGK lub BERU. czytałem na forum ze BOSCH się popsuł. a mam jakoś przekonanie do NGK, BERURCMarioon pisze:Brynol zakładaj świeczki i wio(kup takie same)jak wczesniej było OK i nie kombinuj z innymi bo wiem że są różne(różny czas grzania)
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 55 gości