Problem z turbo, brak mocy i świst powietrza
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
problem powraca !!
arwam pisze: Przy tych wężach nie ma żadnych opasek tylko pierścienie sprężyste.
Czasami się zdarza że wyskoczy ale to raczej jest żadkość
... więc stało się ponownie !!
Zaczęło się od nie założenia przez mechanika opaski po wymianie rozrządu (wydaje się znajome )
Wyjeżdzam z warsztatu i ... znajomy dzwięk ... aczkolwiek troszkę inny.
Wąż wypadł nad IC, tuż za prawą lampą. Dostał nowiutką opaskę i jedziemy ...
a jakieś dwa kilometry dalej już bardziej znajomy dźwięk !!
Znowu wypadł wąż poniżej IC !! Ten sam co w zdarzeniu z przed pół roku!
Wjechałem na kanał, wcisnąłem wąż, przejechałem 2 km i wypadł ponownie !
Ma ktoś może fotkę tego łączenia, żebym mógł się dobrze przyjrzeć jak to wygląda !?
[ Dodano: 15 Sie 2008 00:51 ]
Problem rozwiązany !
Okazało się że na części plastikowej (na zdjęciu powyżej po prawej) brakuje
metalowej zawleczki będącej zabezpieczeniem przed wysunięciem się metalowej
koncówki (zdjęcie poniżej) węża idącego do turbosprężarki (na górnym zdjęciu po lewej).
Jak to się stało, że jej tam nie było tego nie wiem!
Zupełnie przypadkiem znalazła się taka u znajomego mechanika ale ...
samo jej założenie nie rozwiązało problemu!
Trzy razy wchodziłem pod auto bo co wsadziliśmy wąż to jak tylko wyjechałem na
drogę natychmiast znów wypadał.
Okazało się że wypustki w metalowej końcówce węża (zdjęcie poniżej) który ta zawleczka
miała trzymać były zagięte do wewnątrz! Wystarczyło wziąć mały śrubokręt i odgiąć je
delikatnie na zewnątrz!
Tym razem przy wkładaniu węża aż dało się usłyszeć dźwięk zaskakującej w odpowiednie
miejsce zawleczki!
Zrobiłem kilka kilometrów po mieście wyciskając troszkę cieśnienia z turbo i jest OK!!
Witam,
Tak czytam ten temat i mysle ze moze zaczyna mi sie dziac cos podobnego. Mianowicie od miesiaca zauwazylem nieznaczna roznice w pracy turbo. Ten charakterystyczny swisc turbo jakby sie zmienil i slysze go teraz bardziej w prawej czesci autka (jak siedze na miejscu kierowcy). Spadku mocy nie zauwazylem ale przyznam ze jednak troche denerwujaca jest taka zmiana, bo przeciez wczesniej odglos byl nieco inny ;]
Czy to wskazywaloby na jakas nieszczelnosc przy IC wlasnie? Slyszalem ze aby wyczyscic IC to trzeba zdejmowac przedni zderzak. Czy moze sprawdze wszystko co trzeba bez niepotrzebnych kombinacji i rozkrecania? Prosilbym o jakies foty z miejscami ktore nalezy sprawdzic jesli to nie problem.
Pozdrawiam.
Tak czytam ten temat i mysle ze moze zaczyna mi sie dziac cos podobnego. Mianowicie od miesiaca zauwazylem nieznaczna roznice w pracy turbo. Ten charakterystyczny swisc turbo jakby sie zmienil i slysze go teraz bardziej w prawej czesci autka (jak siedze na miejscu kierowcy). Spadku mocy nie zauwazylem ale przyznam ze jednak troche denerwujaca jest taka zmiana, bo przeciez wczesniej odglos byl nieco inny ;]
Czy to wskazywaloby na jakas nieszczelnosc przy IC wlasnie? Slyszalem ze aby wyczyscic IC to trzeba zdejmowac przedni zderzak. Czy moze sprawdze wszystko co trzeba bez niepotrzebnych kombinacji i rozkrecania? Prosilbym o jakies foty z miejscami ktore nalezy sprawdzic jesli to nie problem.
Pozdrawiam.
-
- Ma gadane
Może nie koniecznie podobnego, bo po rozłączeniu się tego przewodu jest ogromna różnica w pracy ale jeśli coś tam słyszysz czego wcześniej słychać nie było to ja bym stawiał na dziurawy przewód ... może np. powrót z IC być przetarty od koła paska wielorowkowego (klinowego - jak zwał tak zwał), to jest twarda plastikowa rurka więc jakby miała jakieś małe przetarcie to nie koniecznie musiało by się powiększać.karlamba pisze:Witam,
Pozdrawiam.
Zerknij pod maskę i niech ktoś siedzi w aucie i wciska gaz to usłyszysz skąd dochodzą dźwięki.