o czym świadczy chlapanie oleju spod korka wlewu ??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- pawelek1z2
- Użytkownik
dokladnie, lepiej zapytać, niż lekceważyc objawy - u mnie kiedyś była mgiełka, teraz dość znacznie wali olejem, ale to chyba i dlatego że, wymianę powinienem zrobić już ze 4tys temu, tak wyszło że zapomniałem..
to nie ma nic wspólnego z terminem wymiany oleju. Olejem może walić, walić również może gazami bezbarwnymi - gorzej jeśli wali białym wyziewem - wtedy nie jest dobrze.
- pawelek1z2
- Użytkownik
mówisz? myślałem, że może się rozrzedził nie wiem cokolwiek, ale skoro jest jak mówisz to dobrze.
ja mówię, że jak wali jasnym dymem czyli jasno-szarym to nie jest dobrze, ale kto by mnie słuchał. Jak inni piszą - jeździj a potem wymienisz i turbo i silnik. Mnie już nie pytaj dlaczego bo nie będę się powtarzał.
- pawelek1z2
- Użytkownik
ale kolego, spokojnie, nie każdy ze startu, posiada konkretną rzetelną wiedzę. Oczywiście powiedziesz, że na forum wyczytać można wszystko - ale jak wszędzie, tak też na forum, z prawdą jest jak z d..ą każdy ma swoją:) Często zanim dotrze się do konkretnych odpowiedzi ludzi, którzy mówią jak jest, a nie tak jak im się wydaje trzeba przewertować 10 stron wątku. Reasumując - obawiałem się, że chlapiący olej oznacza złą kondycję silnika ( gdzieś taki utarty slogan zapadł mi w pamięć ) ale też gdzieś kiedyś słyszałem, że wcale nie jest to do końca tak. Póki co, samochodzik jeździ, ma buta, nic nie dymi, chyba, że dostanie po garach ostro, lub przy nagłej redukcji szybkiej.
Wg mnie jest tak :
skoro po odkręceniu korka wlewu oleju, nim nie wali a tylko bezbarwnymi wyziewami to jest OK (dopuszczalne są pryskania olejem na rękę) ale jeśli wali białymi to coś jest zdupcone bo to nie jest normalny objaw ale jak ktoś myśli inaczej to pozdrawiam i życzę rychłej nauczki.
skoro po odkręceniu korka wlewu oleju, nim nie wali a tylko bezbarwnymi wyziewami to jest OK (dopuszczalne są pryskania olejem na rękę) ale jeśli wali białymi to coś jest zdupcone bo to nie jest normalny objaw ale jak ktoś myśli inaczej to pozdrawiam i życzę rychłej nauczki.