Jaki akumulator i jakie świece żarowe do MK4 variant 1,9 TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki akumulator i jakie świece żarowe do MK4 variant 1,9 TDI
Witam
Jestem właśnie na etapie zmiany akumulatora do swojego MK4 variant 1,9 TDI motor ALH
(wyposażenie: elektryczne szyby i lusterka, klimatronik, centralny zamek alarm) i nie wiem za bardzo jaki akumulator powinienem kupic. Obecnie w aucie mam akumulator VARTA o symbolu 1J0 915 105 AE i parametrach: 12V 340A 700Ah Din. Auto jest z grudnia 2001 roku i zostało sprowadzone z Niemiec, akumulator prawdobodobnie był założony w serwisie VW.
szanowni koledzy jaki powinieny byc akumulator do tego auta, ile Ah, jaki byście mi polecili ?
I jeszcze jedno pytanie dotyczące świec żarowych, czy świece firmy BERU o symbolu
0 100 226 227 będą odpowiednie do mojego MK4
Pozdrawiam i dziekuję za wszelkie sugestie
Jestem właśnie na etapie zmiany akumulatora do swojego MK4 variant 1,9 TDI motor ALH
(wyposażenie: elektryczne szyby i lusterka, klimatronik, centralny zamek alarm) i nie wiem za bardzo jaki akumulator powinienem kupic. Obecnie w aucie mam akumulator VARTA o symbolu 1J0 915 105 AE i parametrach: 12V 340A 700Ah Din. Auto jest z grudnia 2001 roku i zostało sprowadzone z Niemiec, akumulator prawdobodobnie był założony w serwisie VW.
szanowni koledzy jaki powinieny byc akumulator do tego auta, ile Ah, jaki byście mi polecili ?
I jeszcze jedno pytanie dotyczące świec żarowych, czy świece firmy BERU o symbolu
0 100 226 227 będą odpowiednie do mojego MK4
Pozdrawiam i dziekuję za wszelkie sugestie
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Zgadzam sie z kolegą ja tez zainwestowałbym w vartę, te akumulatory są nie do zajechania i centra przy nich kuca, jeśli chodzi o parametry to najlepiej 74Ah i powyzej 600 A. Mój ojciec a Asconie 1,6D ma właśnie vartę blu, jezdzi juz na niej 4 lata, a silnik 1,6D to nie tdi i w zimie z odpaleniem są problemy trzeba kręcic zawsze kilka razy i varta to wytrzymuje bez problemu. pzdr.
- niebieski91
- SHARIKOWIEC
- Kontakt:
chciałbym się podłaczyć, żeby bez potrzeby nie tworzyć następnego tematu.
wczoraj sprawdziłem aku. na wyłączonym przyrząd wskazał 12V, a na właczonym silniku 15V, czy to są dobre wartości. gdzieś czytałem że powinno być 12,5V na wyłączonym i 14V na włączonym??
aku ma się dobrze. sprawdziłem go aeromoterem i wszsytkie odczyty były na zielonym polu
wczoraj sprawdziłem aku. na wyłączonym przyrząd wskazał 12V, a na właczonym silniku 15V, czy to są dobre wartości. gdzieś czytałem że powinno być 12,5V na wyłączonym i 14V na włączonym??
aku ma się dobrze. sprawdziłem go aeromoterem i wszsytkie odczyty były na zielonym polu
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=102331]były ULUBIENIEC[/url]
Mam taką samą Vartę z 99 r. (chyba jeszcze z pierwszej zabudowy) jak pisze założyciel tematu i jeszcze kręci. Nadszedł już jednak czas i też trzeba wydać pieniążki.
Znajomy sprzedaję w sklepie akumulatory AKUMA i mógłbym kupić taniej. Podobno wkładają je na pierwszy montaż do Skody. Używałem nową Akumę przez 2 lata w Corsie i było, ale to za krótki czas żeby oceniać. Ma ktoś ten wynalazek?
Jeszcze pytanko: Czy napis na biegunie ujemnym 01 99 to data tego akumulatora, czyli styczeń 1999, bo na obudowie nie widzę innej daty.
Znajomy sprzedaję w sklepie akumulatory AKUMA i mógłbym kupić taniej. Podobno wkładają je na pierwszy montaż do Skody. Używałem nową Akumę przez 2 lata w Corsie i było, ale to za krótki czas żeby oceniać. Ma ktoś ten wynalazek?
Jeszcze pytanko: Czy napis na biegunie ujemnym 01 99 to data tego akumulatora, czyli styczeń 1999, bo na obudowie nie widzę innej daty.
Ostatnio zmieniony pn mar 05, 2007 10:30 przez gpel, łącznie zmieniany 1 raz.
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
roznie bywa na wylaczonym. ja mam 12, a ojciec minimalnie wiecej. aku mamy to samo. ogolnie jesli nie spada ponizej 11.5 i odpala dobrze to nie warto sie przejmowac, tylko czasem porzadnie przegonic auto, zeby doladowac aku, bo jazda po miescie raczej mu nie sluzy. zwlaszcza gdy ma sie alternator slaby.
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo