witam
jak w temacie ślizga się pasek wydając straszny dzwięk przy tym trzeszczy, oczywiście wszystko dzieje się przy skręcaniu kołami.Ale SEDNO SPRAWY - te wszystkie objawy spowodowane są wibracją napinacza, wszystko dzieje się na wolnych obrotach - napinacz wpada w duże wibracje aż go słychać na zewnątrz wtedy słychać pasek i trzeszczenie, przy wyższych obrotach napinacz stoi w miejscu i bez problemu można skręcać kołami.
Wymieniłem płyn, napinacz, pasek oraz pompę wspomagania i dalej to samo - kupe kasy no ale tak doradzali fachowcy z BOSCH SERVIS
Zauważyłem też, że z pojewieniem się tych obiawów, toważyszy mu inny objaw.
t.z. jadąc na drugim, trzecim biegu przy jednostajnym naciskaniu gazu - samochód jakby tracił na chwile moc a później ją odzyskiwał (takie pływanie przy jednostajnym przyciskaniu gazu).
Po tych wszystkich manewrach doszedłem do wniosków że to może być wina przek. kierowniczej (gdzieś coś się przytkało i powoduje blokowanie się pompy wspomagania) i wtedy napinacz wpada w wibracje a "pływaniu" towarzyszy nagły opór pompy wsp.
Oczywiście to są przypuszczenia - dlatego na czwartek umówiłem się na wizytę w SERWISIE VW na poradę...
NO ALE MOŻE COŚ WY PORADZICIE.... wcześniej
napinacz paska wieloklinowego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
napinacz paska wieloklinowego
MOC jest bogiem PREDKOSC nalogiem NITRO zabawa TURBO podstawa
[200PS; 420NM]
[200PS; 420NM]
- leo...
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
wymieniłeś napinacz - czy tylko rolkę ??
jeśli rolka nadal drży po wymianie napinacza - zostają ci jeszcze do wymiany tuleje teflonowe - prowadzące ramie napinacza - jeśli wymienileś napinacz (a nie rolkę) - szukaj przyczyny w tulejach prowadzących - jeśli nie wymieniłeś napinacza - to będzie na 90% jego wina ...
wspomaganie - raczej nie tędy droga - jeśli coś ze wspomą jest nie hallo - wyczujesz podczas kręcenia kierownica opory ( a wcześniej wycie pompy wspomagania) ...
jeśli rolka nadal drży po wymianie napinacza - zostają ci jeszcze do wymiany tuleje teflonowe - prowadzące ramie napinacza - jeśli wymienileś napinacz (a nie rolkę) - szukaj przyczyny w tulejach prowadzących - jeśli nie wymieniłeś napinacza - to będzie na 90% jego wina ...
wspomaganie - raczej nie tędy droga - jeśli coś ze wspomą jest nie hallo - wyczujesz podczas kręcenia kierownica opory ( a wcześniej wycie pompy wspomagania) ...
- leo...
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
czy dobrze myślę - komplet to napinacz-drążek który jest w prowadzeniu z tulejami teflonowymi i rolka - jeśli wymieniłeś napinacz a rolka dalej tańczy - sprawdź tuleje prowadzące drążek ... sam napinacz - owszem tylko w calości - ale reszta na sztukirobert24 pisze:leo...,
u mnie napinacz mozna wymienić tylko w człości... i tak zrobiłem
doczepiłem się wspomagania bo narazie nie mam na co innego zwalić winy, no chyba że to jeszcze alternator ? (ale sprawdzałem go na luzie i wsjo OK)
BTW - a jak u ciebie wyglada koło pasowe (z tłumikiem drgań) - czy ono przypadkiem nie tańczy sobie za mocno ??
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
leo...,
napinacz wymieniłem cały (kąplet z rolką itp.)
właśnie że koło nie tańczy ale tego też nie wykluczam - bo właśnie znalazłem trochę na ten temat i to też może być ta przyczyna
[ Dodano: Pon Lut 26, 2007 13:23 ]
witam
już wszystko wiadomo - przyczyną była:
ZATARTA WOLNOBIEŻKA NA KOLE PASOWYM NA ALTERNATORZE - wymiana + koło pasowe 300 zł. w serwisie VW
napinacz wymieniłem cały (kąplet z rolką itp.)
właśnie że koło nie tańczy ale tego też nie wykluczam - bo właśnie znalazłem trochę na ten temat i to też może być ta przyczyna
[ Dodano: Pon Lut 26, 2007 13:23 ]
witam
już wszystko wiadomo - przyczyną była:
ZATARTA WOLNOBIEŻKA NA KOLE PASOWYM NA ALTERNATORZE - wymiana + koło pasowe 300 zł. w serwisie VW
MOC jest bogiem PREDKOSC nalogiem NITRO zabawa TURBO podstawa
[200PS; 420NM]
[200PS; 420NM]