Co zrobic zeby zima szybciej sie nagrzewal?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Co zrobic zeby zima szybciej sie nagrzewal?
witam Czy ktos moze ma jakis sposob na szybsze rozgrzewanie silnika w golfie 4 1.9 tdi
W miescie przy zimnym silniku biegi zmieniam przy okolo 2 tys obrotów (zeby nie katowac turbinki) tyle ze wtedy on sie rozgrzewa po okolo 8-10 km (bardziej chyba sie grzeje przy staniu na swuiatlach) Natomiast ostatnio jechalem od starych i droga byla tak zaj....na sniegiem (pozdro dla drogowców) ze nie bylo warunkow nawet na 2tys obrotów i wtedy nawet po 18 kilometrach silnik nie osiagnaoł 90 stopni. Jak miałem fiata palio to zakladalem sobie karton przed chlodnice i po sprawie bylo W golfie natomiast nie ma na to warunkow
W miescie przy zimnym silniku biegi zmieniam przy okolo 2 tys obrotów (zeby nie katowac turbinki) tyle ze wtedy on sie rozgrzewa po okolo 8-10 km (bardziej chyba sie grzeje przy staniu na swuiatlach) Natomiast ostatnio jechalem od starych i droga byla tak zaj....na sniegiem (pozdro dla drogowców) ze nie bylo warunkow nawet na 2tys obrotów i wtedy nawet po 18 kilometrach silnik nie osiagnaoł 90 stopni. Jak miałem fiata palio to zakladalem sobie karton przed chlodnice i po sprawie bylo W golfie natomiast nie ma na to warunkow
Ostatnio zmieniony sob lis 24, 2007 18:35 przez zuberek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezeli w czasie jazdy poza miastem w minusowej temp. jest 90st to ok. Ponoć TDI jest tak sprawnym silnikiem, że wydziela mniej ciepła- mniejsze straty ( z podanej ilości paliwa wiecej mocy- dlatego mało palą ). Dlatego w niektórych TDI sa podgrzewacze ukłądu chłodzenia- tkzw. świece żarowe układu chłodzenia. W nowszych TDI już w każdym sa podgrzewacze. Sprawdz czy masz takie, jeżeli nie to wszystko ok. Mój szwagier ma takie, jak odłączyliśmy to nagrzewał sie do temp. 90st po ok. 6km, a jak podączyliśmy to juz po 2 km było ciepło. Zwykłe D i TD troszkę szybciej się nagrzewają- mają mniejszą sprawność, a benzyny o wiele szybciej powinny poniewaz mają jeszcze mniejszą sprawność- wiecej paliwa pochłaniają.
Racja, w TDI cieplo idzie w moc, a nie w powietrzePinkFloyd pisze:Ponoć TDI jest tak sprawnym silnikiem, że wydziela mniej ciepła- mniejsze straty
Warto dodac, ze jesli masz to sprawdz czy bezpiecznik nie jest spalony.PinkFloyd pisze:W nowszych TDI już w każdym sa podgrzewacze. Sprawdz czy masz takie
- niebieski91
- SHARIKOWIEC
- Kontakt:
- jacekd
- Nowicjusz
- Auto: MK6 TSI160
- Silnik: CAVD
Rany boskie Panowie.inek01 pisze:Racja, w TDI cieplo idzie w moc, a nie w powietrzePinkFloyd pisze:Ponoć TDI jest tak sprawnym silnikiem, że wydziela mniej ciepła- mniejsze straty
Tu nie chodzi o sprawnosc, ktora jest duza ale o temperature spalania paliwa, ktora dla benzyny jest znacznie wieksza, wiec auto sie szybciej nagrzwa.
Na marginesie to wyzsza jest tez temperatura spalin i z tego prostego powodu w silnikach benzynowych nie stosuje sie turbin o zmiennej geometrii bo kierownice w takiej turbinie musialy by byc wykonane z jakiegos kosmicznego materialu. Podobno Porsche z czyms takim eksperymentuje albo nawet juz ma to w swoich autach.
MK6 HL - TSI160
Re: CO ZROBIC ZEBY zimą SZYBCIEJ SIE NAGRZEWAŁ 1,9 TDI PD
ja mam jedyny sposob. zaloz webasto i bedziesz szczesliwy i nigdy nie zmarzniesz! pozdro{z sharana 5 kw najlepszy od biedy t4 3kw)