Ładowanie akumulatora, podłączenie prostownika

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

gpel
Mały gagatek
Mały gagatek

Ładowanie akumulatora, podłączenie prostownika

Post autor: gpel » sob sty 27, 2007 08:42

Witam
Odnośnie ładowania akumulatora napisano sporo, ale mam pytanie z innej beczki.
Czy łądując prostownikiem należy odłączyć klemę akumulatora? - Takie zalecenie kiedyś słyszałem, ale czy to potrzebne? Chodzi o ochronę całej elektroniki.
Tylko wcale mi się nie uśmiecha po odłączeniu klemy, kodować radio i szukać na nowo stacji, i jeszcze pewnie coś innego.

indyczes
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: indyczes » sob sty 27, 2007 11:23

Nie musisz odłączac klemy,przecież w czasie jazdy alternator cały czas ładuje i nic się nie dzieje.Warunkiem podstawowu
ym jest to,aby miec dobrej jakości prostownik,a nie jakiś ruski wynalazek.Chodzi o to,aby napięcie z prostownika nie przekraczało 14V,takie napięcie utrzymuje regulator w czasie pracy silnika.Dobrze jest ładowac baterię prądem o wartości 1/10 pojemności akumulatora,czyli jak np.masz akumulator o pojemności 72amperogodziny to ładujesz prądem o wartości 7,2A.
Pozdrawiam.

gpel
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: gpel » sob sty 27, 2007 14:24

indyczes pisze:Nie musisz odłączac klemy,przecież w czasie jazdy alternator cały czas ładuje i nic się nie dzieje.Warunkiem podstawowu
ym jest to,aby miec dobrej jakości prostownik,a nie jakiś ruski wynalazek.Chodzi o to,aby napięcie z prostownika nie przekraczało 14V,takie napięcie utrzymuje regulator w czasie pracy silnika.Dobrze jest ładowac baterię prądem o wartości 1/10 pojemności akumulatora,czyli jak np.masz akumulator o pojemności 72amperogodziny to ładujesz prądem o wartości 7,2A.
Pozdrawiam.
Dziękuję, też tak myślałem, ale nasłuchałem się rad różnych filozofów i wolałem zasięgnąć mądrzejszego języka.
Biegnę do garażu :cool:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”