MK3 1.9 TDi - Pytanie o wzrost temeratury silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
MK3 1.9 TDi - Pytanie o wzrost temeratury silnika
Witam
Mam takie pytanko, co prawda troszke śmieszne ale ja nie zwracałem na to wcześniej uwagi. Chodzi mi o wzrost temperatury pracy slinika, otóż przychodzę sobie rano, zapalam autko i po przejechaniu ok 5 km (nie stojąc nigdzie w korkach ani na światłach ) mam temepraturę dokładnie na środku skali (chyba 90C). Potem już nie wzrata) Chodzi mi tylko o to czy szyję sobie jakiś sters czy to normalne - czy nie za szybko rośnie ta temperatura ?
Pzdr.
Mam takie pytanko, co prawda troszke śmieszne ale ja nie zwracałem na to wcześniej uwagi. Chodzi mi o wzrost temperatury pracy slinika, otóż przychodzę sobie rano, zapalam autko i po przejechaniu ok 5 km (nie stojąc nigdzie w korkach ani na światłach ) mam temepraturę dokładnie na środku skali (chyba 90C). Potem już nie wzrata) Chodzi mi tylko o to czy szyję sobie jakiś sters czy to normalne - czy nie za szybko rośnie ta temperatura ?
Pzdr.
stary masz szczescie bo ja nie moge dojsc nawet do 80 stopni wiec czeka mnie wymiana termostatu.
a co do Ciebie to wszystko dziala normalnie i jak nalezy i.nie musisz sie o nic bac. to normalne ze wzrasta do 90C.tylko dziwi mnie ze az tak szybko...chociaz po 5 km ... mysle ze wsio jest ok
pozdr
a co do Ciebie to wszystko dziala normalnie i jak nalezy i.nie musisz sie o nic bac. to normalne ze wzrasta do 90C.tylko dziwi mnie ze az tak szybko...chociaz po 5 km ... mysle ze wsio jest ok
pozdr
Nie ma tego dobrego, co by na zle nie wyszlo...
Pan instruktor nauki jazdy :bigok:
-
- Gadatliwa bestia
Kolego tak ma być, wszystko jest ok. U mnie też po około 5 km normalnej jazdy temperatura wzrasta do 90 stopni. A dokładnie jak ruszam z Mikołowa z okolic Centrum to na Kamionce koło burdeliku w strone Katowic mam już 90 stopni. Więc nie musisz się już niczym przejmować, tylko jeżdzić i cieszyć się , że wszystko jest ok. Może tak po małym punkciku za pomoc
-
- Mały gagatek
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
No to z tego co mówicie to u mnie też jest do wymiany termostat:/ Podczas jazdy mam max 70-80 stopni, ale co najdziwniejsze to dolny przewód przy chłodnicy jest zimny. Niedawno jak stałem w korku w Częstochowie to temp. wzrosła do 110 stopni ale po włączeniu wentylatora spadała. Na parkingu oglądam swoją bryczkę i dolny przewód był gorący, więc wnioskuję że termostat jest sprawny, choć mogę się mylić;]
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Ok dzięki za pomoc troszkę mnie uspokoiliście. Jeszcze tylko małe pytanko żeby nie być marudnym. Co do tego grzania to teraz zwróciłem uwagę że rano, kiedy była w nocy temp 0C zapaliłem samochód, odrapałem szybki co zajeło mi ok 2 min i już wskazówka dźwignęła mi się na pierwszą kreseczkę na skali Potem kiedy już dojdzie na 90C po wspomnianych mw. 5 km delikatnie się odcyla raz lekko przed 90 raz leciutko za - to są dosłownie milimetry (nie wiem kiedy powinien włączyć się wentylator) Sorka za marudzenie ale jestem lekko wystraszony czy to jest normalne ?
- Przewodnik
- Ma gadane
- Kontakt:
Pozostaje tylko pozazdroscić takiej temperatury, ja już 2 termostaty zmieniałem i wahler trzyłam za dużo, a vernet się wieszał. Tak że jak masz 90 lub w granicach to masz naprawdę oki..
NIE SZATA ZDOBI CZŁOWIEKA LECZ LOGO NA MASCE VW I WSZYSTKO JASNE !!!!
Sprzedam przednie wzmocnienie golf 4 bez klimy,
Sprzedam przednie wzmocnienie golf 4 bez klimy,
Mnie też u mnie denetwuje ta temp. zmieniłem termostat na to badziewie Verneta (niewiedziałem że to taki chłam) i strasznie mi się długo grzeje 20 km nawet 25 km łapie temp 80 niekiedy 85 C dolny przewód jest lodowaty jak skała i niewiem czy to wina termostatu czy czegoś innego. Boje sie wywalić kasy znowu na inny termostat i jak będzie znowu to samo. Może miął ktoś taki przypadek.]
Dodam że już po jakiś 5 km leci mi z nawiewu nie gorące powietrze ale lekko ciepłe,
Dodam że już po jakiś 5 km leci mi z nawiewu nie gorące powietrze ale lekko ciepłe,
Michall, dzis wymienialem na termostat Wahlera. koszt 24zl za termostat wiec wiekszego majatku to nei kosztuje.w faq jest opis jak go wymienic.teraz wystarczy ze zrobie 3km i mam juz 90 stopni. wiec jednak chyba warto bo jak masz silnik niedogrzany to jest mul i wiecej spali...
Nie ma tego dobrego, co by na zle nie wyszlo...
Kurcze jak tak czytam Wasze wypowiedzi to dochodzą do wniosku, że mój raczej długo się nagrzewa. W życiu po zimnej nocy (około 0 stopni) po 2 minutach na postoju wskazówka nie podniosłaby się. Dopiero po przejechaniu może 3-4km zaczyna się podnosić by w końcu osiągnąć pion. Jednak gdy już się nagrzeje to twardo trzyma 90 stopni. Zero odchyłów. Spalanie chyba w normie. Około 0,5 litra więcej na 100km niż w lecie.
Pozdro
Pozdro