[ALL VW Diesel] Dymienie (różne kolory) - jakie przyczyny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[ALL VW Diesel] Dymienie (różne kolory) - jakie przyczyny
Witam..
szperałem troche po forum w celu wyszperania postów o dymieniu bo mam pewien..(oby mały) problem.... lecz nie ma w jednym miejscu jasno i w dokładny sposób opisanych sposobów puszczania chmur przez nasze klekoty.
Otórz zauważyłem podczas jazdy ..szczególnie jak już jest szarówka ... ze podczas mocniejszego wciskania pedalu gazu i przeciągania po obrotach na 2 , 3 biegu .. zostawiam za sobą mega chmure ..hmmm.... brązowego dymu...wpadającego w siwy... napewno nie biały .. nie niebieski... chmura jest mooocarnnaaa jak mocno depne... aż ludziska z tyłu zwalniają..
w sumie to nie mam do śmiechu... zastanawia mnie przyczyna.. czy to poprostu nagar w wydechu wydmuch.uje?? (zazwyczaj jeżdże ekonomicznie +-2,5k obr/m) ..bo w sumie mamy paliwo takiej jakości jakei mamy.. (orlen itp.)
a moze to usterka mechaniczna i coś jest na wykończeniu??..
dodam ze jestem po wymianie uszczelki pod głowicą... olej jest ..płyn nie ubywa... pierścienie trzymają.. przedmuchów nei ma...
na zimo odpala ideał i nei ma dymów.. podczas normalnej jazdy też jest ok.. zarówno na zimno jak i po rozgrzaniu... tylko jak docisne to chmura....
AHA: efekt wtedy jest taki ze auto chciałoby jechać ale nie daje rady (nie ma pełnej mocy tak jakby) czasami dymu jest mniej i auto sie lepiej wkręca.. a czsami nie.
wymieniłem filtr paliwa...jest lepiej ale dalej sprawa sie nie rozwiązała...
prosze o jakieś podpowiedzi...
prosiłbym Was zeby w tym topicu spisać wszystkie przyczyny kolorowego dymienia wraz z przypuszczalnymi podejżeniami co do usterek.. myśle ze post sie przyda...
czyli...
dymi na czarno
dymi na biało
dymi na niebiesko
dymi na śiwo
dymi na ... brązowo??
dymi na ...
szperałem troche po forum w celu wyszperania postów o dymieniu bo mam pewien..(oby mały) problem.... lecz nie ma w jednym miejscu jasno i w dokładny sposób opisanych sposobów puszczania chmur przez nasze klekoty.
Otórz zauważyłem podczas jazdy ..szczególnie jak już jest szarówka ... ze podczas mocniejszego wciskania pedalu gazu i przeciągania po obrotach na 2 , 3 biegu .. zostawiam za sobą mega chmure ..hmmm.... brązowego dymu...wpadającego w siwy... napewno nie biały .. nie niebieski... chmura jest mooocarnnaaa jak mocno depne... aż ludziska z tyłu zwalniają..
w sumie to nie mam do śmiechu... zastanawia mnie przyczyna.. czy to poprostu nagar w wydechu wydmuch.uje?? (zazwyczaj jeżdże ekonomicznie +-2,5k obr/m) ..bo w sumie mamy paliwo takiej jakości jakei mamy.. (orlen itp.)
a moze to usterka mechaniczna i coś jest na wykończeniu??..
dodam ze jestem po wymianie uszczelki pod głowicą... olej jest ..płyn nie ubywa... pierścienie trzymają.. przedmuchów nei ma...
na zimo odpala ideał i nei ma dymów.. podczas normalnej jazdy też jest ok.. zarówno na zimno jak i po rozgrzaniu... tylko jak docisne to chmura....
AHA: efekt wtedy jest taki ze auto chciałoby jechać ale nie daje rady (nie ma pełnej mocy tak jakby) czasami dymu jest mniej i auto sie lepiej wkręca.. a czsami nie.
wymieniłem filtr paliwa...jest lepiej ale dalej sprawa sie nie rozwiązała...
prosze o jakieś podpowiedzi...
prosiłbym Was zeby w tym topicu spisać wszystkie przyczyny kolorowego dymienia wraz z przypuszczalnymi podejżeniami co do usterek.. myśle ze post sie przyda...
czyli...
dymi na czarno
dymi na biało
dymi na niebiesko
dymi na śiwo
dymi na ... brązowo??
dymi na ...
Ostatnio zmieniony pn lis 20, 2006 23:08 przez De'D, łącznie zmieniany 3 razy.
Re: [all VW Diesel] Dymienie (różne kolory - przyczyny )
dymi na czarno
niedopala paliwa;
przyczyną może być za mało powietrza; sprawdzić turbine i szczelność połączeń
zła regulacja pompy; sprawdzić ustawienia pompy
lejące wtryski; wymienić końcówki
dymi na biało
spala płyn chłodzący; wyminić uszczelke pod głowicą
jeżeli temp. zewnętrzna jest niska to dymienie na biało jest rzeczą normalną - następuje kondensacja pary wodnej obecnej w spalinach
dymi na niebiesko
spala olej;
rozszczelnionie uszczelniacze na turbinie; uszczelnić turbine
przepuszczające uszczelniacze zaworowe; wymienić je
przepuszczający układ tłokowy; wymienić pierścienie, ew. szlif cylindrów i wymiana tłoków
niedopala paliwa;
przyczyną może być za mało powietrza; sprawdzić turbine i szczelność połączeń
zła regulacja pompy; sprawdzić ustawienia pompy
lejące wtryski; wymienić końcówki
dymi na biało
spala płyn chłodzący; wyminić uszczelke pod głowicą
jeżeli temp. zewnętrzna jest niska to dymienie na biało jest rzeczą normalną - następuje kondensacja pary wodnej obecnej w spalinach
dymi na niebiesko
spala olej;
rozszczelnionie uszczelniacze na turbinie; uszczelnić turbine
przepuszczające uszczelniacze zaworowe; wymienić je
przepuszczający układ tłokowy; wymienić pierścienie, ew. szlif cylindrów i wymiana tłoków
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Slabe odpalanie a jesli juz odpali to z dymem szarym / siwym - swiece zarowe do wymiany
Pozdro
Gitner
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Nie ma takiego diesla żeby nie zakopcił prz mocniejszym przycisnięciu, wiem tyle że jak masz słabą przepływkę będzie kopcił i nie miał mocy, u mnie miałem dziurwawego węża od intelkulera i też podkapcał ole jest ok a u mojego taty w Passacie B5 podlewa lekko czwarty wtryskiwacz i też kopci na czarno jak mu się przyłoży.
Zapalanie po nocnym postoju - biały dym +
wciśnięcie gazu do "dechy" przy około 2,5 tys.obrotów podczas jazdy - brak mocy i ciemny, brunatny,brunatno-czarny dym................ po regulacji kąta wtrysku --- minimalny dymek przy rozruchu i brak dymu podczas jazdy ,przy "depnięciu"! Po wymianie rozrządu wyraźnie odczuwalna większa moc ! POZDRO
wciśnięcie gazu do "dechy" przy około 2,5 tys.obrotów podczas jazdy - brak mocy i ciemny, brunatny,brunatno-czarny dym................ po regulacji kąta wtrysku --- minimalny dymek przy rozruchu i brak dymu podczas jazdy ,przy "depnięciu"! Po wymianie rozrządu wyraźnie odczuwalna większa moc ! POZDRO
Michall, no ale jest różnica:
czyli ze co....problem mógłby być z dostarczaniem powietrza (za mało) w granicach górnych obrotów?? ... dlatego tak sie dzieje?. .. raz lepiej raz gorzej ale dymi i tak i troche muli...
wcześniej nie było tego... było dobrze... mam u siebie stożek więc powietrza ma pod dostatkiem.. no ale ....
no ale co z tym brązowym kolorem spalin... ktoś coś przypuszcza??....
[ Dodano: 20 Lis 2006 12:07 ]
pipek71, by sie zgadzało ale pompe mam wyregulowaną a juz po regulacji nie dymił... dopiero odo jakiegoś czasu mu sie przytrafia...
[ Dodano: 20 Lis 2006 20:40 ]
naszła mnie jeszcze jedna myśl w związku z układem dolotowym...
a czy to dymienie moze mieć związek z tym ze niedawno czyściłem to sito w pokrywie zaworów... to od którego idzie węzyk do kolektorów dolotowych... (jak to sie nazywa ...odma?? czy jak..??)
sito miałem zabite na masakre jakimś nagarem syfiastym... pewnie pozostałości po lotosie wypłukanym przez mobil.. ... no ale fakt faktem ze nie było żadnego przelotu przy dmuchaniu spręzonym powietrzem.... teraz jest... czy w związku z tym opary oleju mogą w jakiejś "większej niż zwykle dawce" daciekać do dolotu i dlatego tak dymi po zbutowaniu?? ..
dzis z kolesiem przeprowadziłem gruntowne testy "dymne" i jadąc za mną zauważyl ze te spaliny mają szaro-niebieskawy kolor.. co wskazuje na olej (lub opary) ... pliz pomóżcie ...
a moze uszczelniacze zaczynają siadać??>>(ale to by dymił na zimno.. co ?? )
aa... i oleju mi ubyło ciutke ciutke...(ale w sumie to po wymianie uszczelki nie dolewalem..a wtedy palił dymił niebiesko więc... )
w zakopceniu a w zadymieniu całej drogi za sobą...Michall pisze:Nie ma takiego diesla żeby nie zakopcił prz mocniejszym przycisnięciu
czyli ze co....problem mógłby być z dostarczaniem powietrza (za mało) w granicach górnych obrotów?? ... dlatego tak sie dzieje?. .. raz lepiej raz gorzej ale dymi i tak i troche muli...
wcześniej nie było tego... było dobrze... mam u siebie stożek więc powietrza ma pod dostatkiem.. no ale ....
no ale co z tym brązowym kolorem spalin... ktoś coś przypuszcza??....
[ Dodano: 20 Lis 2006 12:07 ]
pipek71, by sie zgadzało ale pompe mam wyregulowaną a juz po regulacji nie dymił... dopiero odo jakiegoś czasu mu sie przytrafia...
[ Dodano: 20 Lis 2006 20:40 ]
naszła mnie jeszcze jedna myśl w związku z układem dolotowym...
a czy to dymienie moze mieć związek z tym ze niedawno czyściłem to sito w pokrywie zaworów... to od którego idzie węzyk do kolektorów dolotowych... (jak to sie nazywa ...odma?? czy jak..??)
sito miałem zabite na masakre jakimś nagarem syfiastym... pewnie pozostałości po lotosie wypłukanym przez mobil.. ... no ale fakt faktem ze nie było żadnego przelotu przy dmuchaniu spręzonym powietrzem.... teraz jest... czy w związku z tym opary oleju mogą w jakiejś "większej niż zwykle dawce" daciekać do dolotu i dlatego tak dymi po zbutowaniu?? ..
dzis z kolesiem przeprowadziłem gruntowne testy "dymne" i jadąc za mną zauważyl ze te spaliny mają szaro-niebieskawy kolor.. co wskazuje na olej (lub opary) ... pliz pomóżcie ...
a moze uszczelniacze zaczynają siadać??>>(ale to by dymił na zimno.. co ?? )
aa... i oleju mi ubyło ciutke ciutke...(ale w sumie to po wymianie uszczelki nie dolewalem..a wtedy palił dymił niebiesko więc... )
potwierdzam to co napisał Gitner, znam to doskonale z autopsjiGitner pisze:Slabe odpalanie a jesli juz odpali to z dymem szarym / siwym - swiece zarowe do wymiany
a jak słabo odpala to i potelepieje silnikiem i budą i nie chce wchodzić przez
jakąś chwilę na obroty
[ Dodano: Pon Lis 20, 2006 21:10 ]
czasami się znajdzieMichall pisze:Nie ma takiego diesla żeby nie zakopcił prz mocniejszym przycisnięciu
double d nie ma przepływki i intercoolera ma najzwyklejszgoMichall pisze:wiem tyle że jak masz słabą przepływkę będzie kopcił i nie miał mocy, u mnie miałem dziurwawego węża od intelkulera i też podkapcał ole jest ok a u mojego taty w Passacie B5 podlewa lekko czwarty wtryskiwacz i też kopci na czarno jak mu się przyłoży.
zwykłego diesla (tak wyniku z opisu spod avatarka)
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
no to myśle ze sie wielu osobom przyda w autopsjach klekota..RobertP pisze:Gitner napisał/a:
Slabe odpalanie a jesli juz odpali to z dymem szarym / siwym - swiece zarowe do wymiany
a co sądzicie z tym sitem i oparami .... ma to związek z moim problemem??
[ Dodano: 20 Lis 2006 21:13 ]
myśle ze jak wszystko jest ok i silnik jest seryjny to nawet na full pedał nie powinien zasmradzać calej ulicy... oczywiście na dobrej ropie a nei szhicie jakimś....RobertP pisze:Michall napisał/a:
Nie ma takiego diesla żeby nie zakopcił prz mocniejszym przycisnięciu
czasami się znajdzie
jak nie bierze oleju a double d napisał że nie, to problem z ustawieniem pompypipek71 pisze:wciśnięcie gazu do "dechy" przy około 2,5 tys.obrotów podczas jazdy - brak mocy i ciemny, brunatny,brunatno-czarny dym
chyba warto pojechac jeszcze raz do dobrego fachowca od ustawiania
[ Dodano: Pon Lis 20, 2006 21:18 ]
double-d pisze:Otórz zauważyłem podczas jazdy ..szczególnie jak już jest szarówka ... ze podczas mocniejszego wciskania pedalu gazu i przeciągania po obrotach na 2 , 3 biegu .. zostawiam za sobą mega chmure ..hmmm.... brązowego dymu...wpadającego w siwy... napewno nie biały .. nie niebieski... chmura jest mooocarnnaaa jak mocno depne... aż ludziska z tyłu zwalniają..
powiem Ci na pocieszenie a nie jest to oczywiście rozwiązanie problemu
że jak na niezbyt rozgrzanym pojadę to też tak mniej wiecej mam
a jak depczę swojego pow. 150km/h to też dymi ale raz mniej raz więcej
sam wiem że musze udac sie do dobrego pompiarza aby ładnie to poustawiał
bo ja zrobiłem to po moich naprawach na oko i działa
póki co jeżdżę spokojnie ale na uwadze mam oczywiście pompę jak juz pisałem
[ Dodano: Pon Lis 20, 2006 21:24 ]
nalej oleju na zimnym prawie max, przejeździj z 200 km z takimi chmurami jak robiszdouble-d pisze:a moze uszczelniacze zaczynają siadać??>>(ale to by dymił na zimno.. co ?? )
aa... i oleju mi ubyło ciutke ciutke...(ale w sumie to po wymianie uszczelki nie dolewalem
i zobacz ile ubyło, poobserwuj ten olej
jak poszłyby Ci uszczelniacze zaworów to oleju powiem Ci że nie mało ubywa
potrafi od nawet 1l. może nawet z kawałkiem na te 200km
jak wymieniałeś uszczlekę to z jakiego powodu przegrzałeś i poszła Ci woda do układu ?
jeśli tak to mogły dostać uszczelniacze troszkę w łeb i zaczął sie problem z olejem
poobserwuj go dobrze !
Ostatnio zmieniony pn lis 20, 2006 22:31 przez RobertP, łącznie zmieniany 1 raz.
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
RobertP, dzięki ze sie pofatygowałeś .. ale powiedz sam ... czy pompa by sie ot..tak rozregulowała sama?? ...
nigdy tak nie było.... po wymianie rozrządu i regulacji kąta wtrysku było wszystko ok.. a dymi tak jak opisałem od niecałych 2 tygodni... właśnie byłem obejżeć filt powietrza... filtr po 2 tyś km jest lekko szary i jakby tłusty troche ......
a powiedzcie co by było jakbym te węże od pokrywy do kolektora zaślepił a na pokrywe tez dał zaślepke tak zeby nie było obiegu... i wtedy obadac czy dymi... czy czymś to mi (silnikowi) zaszkodzi??
RobertP, po wymianie uszczelki (wrzesień) do wczoraj - bo dzis dolewałem- dolałem jakieś 400 gram oleju
( od wymiany 10 tyś km temu) to raczej uszczelniacze chyab jeszcze zipią ... mam nadzieje
[ Dodano: 20 Lis 2006 21:31 ]
nigdy tak nie było.... po wymianie rozrządu i regulacji kąta wtrysku było wszystko ok.. a dymi tak jak opisałem od niecałych 2 tygodni... właśnie byłem obejżeć filt powietrza... filtr po 2 tyś km jest lekko szary i jakby tłusty troche ......
a powiedzcie co by było jakbym te węże od pokrywy do kolektora zaślepił a na pokrywe tez dał zaślepke tak zeby nie było obiegu... i wtedy obadac czy dymi... czy czymś to mi (silnikowi) zaszkodzi??
RobertP, po wymianie uszczelki (wrzesień) do wczoraj - bo dzis dolewałem- dolałem jakieś 400 gram oleju
( od wymiany 10 tyś km temu) to raczej uszczelniacze chyab jeszcze zipią ... mam nadzieje
[ Dodano: 20 Lis 2006 21:31 ]
uszczelka mi podciekać zaczynała ... przejechała 55 tyś km .... była hu***ej jakości ... ktoś zrobił poprzedniemu właścicielowi wałek na częściach...RobertP pisze:jak wymieniałeś uszczlekę to z jakiego powodu przegrzałeś i poszła Ci woda do układu ?
powiem tak, w jedenj z tabel "diagostycznych" umieszczonych na tutaj forumdouble-d pisze:właśnie byłem obejżeć filt powietrza... filtr po 2 tyś km jest lekko szary i jakby tłusty troche
było że kopcenie moze być też powodem złego zużytego filtra powietrza
więc wymieniłem u siebie i co nic nie dało, a uszczelniacze u mnie napewno
sie kłaniają tyle że u Ciebie te 400gr. od wymiany czyli przejechałeś już ok 10tyś.km
to i tak dobry wynik, poza tym chyba już nalezy znowu dokonac wymiany !
chciałbym żeby mi tyle brał oleju
więc raczej u Ciebie uszczelniacze są OK, tamtędy bierze znacznie więcej chociaż możliwe
że jakbyś wymienił to kopcenia się nie pozbędziesz
jak nie masz tez kłopotów z odpalaniem o którym pisał Gitner
to poobserwuj ten olej przez ok. 200km i jak będzie OK to jedź na sprawdzenie pompy
Sharan - AFN
Sharan - AFN