Zawór EGR
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- lgruszkos
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zawór EGR
Witam wszystkich. Wiem że jest trochę tematów na ten temat i od przeczytania ich mam już głowę pełną, jednak mam pytanie. Wybieram się w dłuższą trasę i czy muszę wymienić ten zawór EGR (cieknie)? Czy w aucie przez ten zawór może się coś uszkodzić? I czy ewentualnie ktoś się zajmuje na sląsku może z forum takimi rzeczami jak zaślepienie tego zaworu? Z góry dziękuje za odpowiedź
-
- Nowicjusz
nie chce zasmiecac forum wiec dolacze do tematu i mam nadzieje ze ktos mi pomoze
w swoim aucie posiadam taki jak na zdjeciu ponizej EGR o numerze 028 131 501K
ostatnio pod maska dochodzily jakies dziwne dzwieki z tego ustrojstwa niedawno w garazu oblukalem to dokladnie i w miejscu ktore zaznaczylem kolorem zoltym jet taka jakby gumowa uszczelka na calym obwodzie i w tym miejscu nie wiem jakim cudem w moim EGR jest ona peknieta 1-2cm
Co to za uszczelka? Czy taki EGR jest rozbieralny i czy mozna ja ewentualnie wymienic? ( chociaz wydaje mi sie ze niebardzo ale zapytac mozna )
No i najwazniejsza sprawa jaki wplyw bedzie miala ta uszkodzona uszczelka na dzialanie EGR, nie bedzie dzialal, bedzie otwarty czy zamkniety, czy bedzie wszystko normalnie ?
w swoim aucie posiadam taki jak na zdjeciu ponizej EGR o numerze 028 131 501K
ostatnio pod maska dochodzily jakies dziwne dzwieki z tego ustrojstwa niedawno w garazu oblukalem to dokladnie i w miejscu ktore zaznaczylem kolorem zoltym jet taka jakby gumowa uszczelka na calym obwodzie i w tym miejscu nie wiem jakim cudem w moim EGR jest ona peknieta 1-2cm
Co to za uszczelka? Czy taki EGR jest rozbieralny i czy mozna ja ewentualnie wymienic? ( chociaz wydaje mi sie ze niebardzo ale zapytac mozna )
No i najwazniejsza sprawa jaki wplyw bedzie miala ta uszkodzona uszczelka na dzialanie EGR, nie bedzie dzialal, bedzie otwarty czy zamkniety, czy bedzie wszystko normalnie ?
Ostatnio zmieniony wt gru 08, 2009 23:49 przez redbullracing, łącznie zmieniany 1 raz.
to nie jest uszczelka tylko membrana siłownika podciśnienia, który uchyla/przymyka zawór EGR, pęknięcie tej membrany (a zwłaszcza na odcinku 1-2 cm) powoduje, że natura za Ciebie już zaślepiła zawór EGR - innymi słowy, zawór EGR u Ciebie już nie działa bo w siłowniku nie może się z powodu pękniętej membrany wytworzyć podciśnienie by uchylić zawór.
[ Dodano: 09 Gru 2009 07:06 ]
Zapomniałem jeszcze odpowiedzieć na część pytań więc : w takim stanie zawór jest cały czas w pozycji zamkniętej a czy da się to naprawić - wszystko zależy w którym miejscu membrana jest pęknięta - jeśli przy krawędzi zewnętrznej lub wewnętrznej to kicha a jeśli pomiędzy to można spróbować zawulkanizować - w Twoim przypadku akurat jest to możliwe bo nie masz osłoniętej od dołu komory siłownika tak jak w EGR montowanym np. w moim silniku - najlepiej jak temat tego zaworu olejesz - silnik będzie sobie i tak spokojnie pykał bez problemów.
[ Dodano: 09 Gru 2009 07:06 ]
Zapomniałem jeszcze odpowiedzieć na część pytań więc : w takim stanie zawór jest cały czas w pozycji zamkniętej a czy da się to naprawić - wszystko zależy w którym miejscu membrana jest pęknięta - jeśli przy krawędzi zewnętrznej lub wewnętrznej to kicha a jeśli pomiędzy to można spróbować zawulkanizować - w Twoim przypadku akurat jest to możliwe bo nie masz osłoniętej od dołu komory siłownika tak jak w EGR montowanym np. w moim silniku - najlepiej jak temat tego zaworu olejesz - silnik będzie sobie i tak spokojnie pykał bez problemów.
-
- Nowicjusz
Wielkie dzieki kolego za pomoc i szybka odpowiedz !!!
Skoro w wypadku takiego uszkodzenia membrany zawor EGR sam z siebie sie zaslepil na dobre ( bedzie ciagle zamkniety) to jeszcze lepiej i tak jak piszesz trzeba bedzie to olac
Bo ogolnie to nie wiedzialem zbytnio jak to ustrojstwo dziala czy bedzie zamkniete czy w gorszym wypadku ciagle otwarte a auto bedzie jechac ciagle na spalinach a nie czystym powietrzu wtedy by trzeba bylo cos zrobic ale skoro jest tak a nie inaczej to gitara
A co do samego uszkodzenia to te pekniecie jest tak troche dalej od brzegow blizej srodka wiec moze i by dalo rade cos z tym zrobic ( jak pisales zwulkanizowac) ale nie chce mi sie z tym babrac skoro bedzie dobrze pozatym gdzie moge dokonac czegos takiego bo chyba nie w punkcie wymiany opon
A i jeszcze jedno pytanko w zwiazku z tym czy komputer nie bedzie wywalal mi bledu w takim wypadku ( ten taki nie wiem jak sie to zwie ala zaworek co jest podpiety tym przewodem gumowym do EGR)
( I jak tu sie przyznaje punkty/pomogl bo juz kilka musze przyznac a nie mam pojecia jak )
Skoro w wypadku takiego uszkodzenia membrany zawor EGR sam z siebie sie zaslepil na dobre ( bedzie ciagle zamkniety) to jeszcze lepiej i tak jak piszesz trzeba bedzie to olac
Bo ogolnie to nie wiedzialem zbytnio jak to ustrojstwo dziala czy bedzie zamkniete czy w gorszym wypadku ciagle otwarte a auto bedzie jechac ciagle na spalinach a nie czystym powietrzu wtedy by trzeba bylo cos zrobic ale skoro jest tak a nie inaczej to gitara
A co do samego uszkodzenia to te pekniecie jest tak troche dalej od brzegow blizej srodka wiec moze i by dalo rade cos z tym zrobic ( jak pisales zwulkanizowac) ale nie chce mi sie z tym babrac skoro bedzie dobrze pozatym gdzie moge dokonac czegos takiego bo chyba nie w punkcie wymiany opon
A i jeszcze jedno pytanko w zwiazku z tym czy komputer nie bedzie wywalal mi bledu w takim wypadku ( ten taki nie wiem jak sie to zwie ala zaworek co jest podpiety tym przewodem gumowym do EGR)
( I jak tu sie przyznaje punkty/pomogl bo juz kilka musze przyznac a nie mam pojecia jak )
Ostatnio zmieniony śr gru 09, 2009 08:58 przez redbullracing, łącznie zmieniany 1 raz.
błędu nie będzie wywalać, możesz jeszcze zdjąć wężyk podciśnienia z króćca Twojego EGR (tego na fotce) i w koniec wężyka wkręcić śrubkę by już nie dochodziły z EGR-u te dźwięki, które słyszysz. Punkcikiem się nie przejmuj bo nie masz możliwości go dodać gdy nie jesteś założycielem tego tematu (nie wyświetla Ci wtedy ikonki "Pomógł" przy każdym użytkowniku, który wypowiada się w temacie).redbullracing pisze:A i jeszcze jedno pytanko w zwiazku z tym czy komputer nie bedzie wywalal mi bledu w takim wypadku ( ten taki nie wiem jak sie to zwie ala zaworek co jest podpiety tym przewodem gumowym do EGR)
-
- Nowicjusz
Re: Zawór EGR
Czy na zimnym silniku po odpaleniu EGR powinien być lekko uchylony Widać że lekko się uchyla ok. 5mm
Błąd p0299
Błąd p0299
Już we wszystkim tenarach związanych z egr ten sam temat drążysz. Po co? Myślisz że coś innego ktoś napisze bo inny tytuł tematu będzie. Gdzie ci odpowiadać jak temat twój jest wszędzie?
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Mały gagatek
- Auto: Golf IV 1.9tdi
- Silnik: alh
Prośba o podpięcie. Chciałbym zrobić wężyk do odmy, ale czym zaślepić otwór w przewodzie dolotowym . Macie Panowie jakiś patent, czy trzeba toczyć?