flatron1984 pisze:A ja tam nie widzę sensu stosowania oleju 10W40 jak praktycznie w tej samej kasie można mieć 5W40 w moim ALH na blacie 400tys, olej 5W40 wymieniany co 10tys i jest git majonez
Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Jaki olej?
Ech... mam wrażenie, że z Chińczykiem rozmawiam. Nie chodzi o technologię ale o zaprojektowane parametry dostosowane do spodziewanych warunków pracy.
10W40 bezpieczne warunki pracy ma w zakresie temperatur od -25 do +40. Poniżej -25 olej podczas rozruchu nie zapewnia ochrony silnika a sam rozruch będzie utrudniony.
To tak, jakbyś na smalcu uruchamiał.
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Tworzysz sztuczne problemy tam gdzie ich nie ma, byle coś wymyślić i pomądrzyć się.
Jak wróci epoka lodowcowa to wrócimy do tematu, a tymczasem pozdrawiam
Jak wróci epoka lodowcowa to wrócimy do tematu, a tymczasem pozdrawiam
Specol 0W40 zalany do 1,9 TDI ASV, przebieg 220 kkm, niemodzony. Specol zalany po raz drugi. Filtr Filtrona ku temu i gotowe. Dobra zabawa na piątkowe popołudniue .
Przy okazji wleciał również do kosiarki, zamiast zalecanego SAE 30
Przy okazji wleciał również do kosiarki, zamiast zalecanego SAE 30
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Krótkie dwa pytania:
1. Czy olej ori olej G 052 167 M4 jest full syntetykiem, czy HC?
2. Kto go produkuje? Większość pisze, że Castr(at)ol, ale czytałem też że Fuchs.
Obecnie jest zalany Millers Trident. Silnik to seryjne ALH.
1. Czy olej ori olej G 052 167 M4 jest full syntetykiem, czy HC?
2. Kto go produkuje? Większość pisze, że Castr(at)ol, ale czytałem też że Fuchs.
Obecnie jest zalany Millers Trident. Silnik to seryjne ALH.
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ
Hejka.
Panowie ma ktoś może jakieś doświadczenia z olejami Volver ? Niemiecki producent, polecono mi też olej xado atomic . Spotkał się ktoś może ktoś używa ?
Z góry dziękuję
Panowie ma ktoś może jakieś doświadczenia z olejami Volver ? Niemiecki producent, polecono mi też olej xado atomic . Spotkał się ktoś może ktoś używa ?
Z góry dziękuję
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
ja w ubiegłym roku przy gruncie zanotowałem - 32 st C, a jaka jest odległość od gruntu do miski. Podzielam opinię Barton_'a
ten Max Life od Valvoline na jakim poziomie ma odparowalność Noack, TBN, lepkość w ujemnych temperaturach i temperaturę płynięcia? Masz kartę charakterystyki? Podają te dane?
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
parametry widzę nie najgorsze, TBN mógłby być wyższy, 10 to "tak se"
klasyfikacje API/ACEA do BCA jak najbardziej odpowiednie
klasyfikacje API/ACEA do BCA jak najbardziej odpowiednie
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Mają przez normy do DPF.doggie pisze:Masz rację, niektóre markowe oleje z górnej półki mają tylko 6-7
Hejka.
Używa ktoś może oleju Fuchs GT1 5w40 XTL ? zbliża się wymiana a olej w fajnej cenie mam do kupienia.
Z góry dzięki
Używa ktoś może oleju Fuchs GT1 5w40 XTL ? zbliża się wymiana a olej w fajnej cenie mam do kupienia.
Z góry dzięki
Mnie ostatnio mechanik namówił na holenderskie PMO i w sumie to już widzę, ze dobrze zrobiłem że sie go posłuchałem. Silnik chodzi ciszej, równiej po odpaleniu i mam nadzieję, ze to nie chwilowa poprawa.