[TDI] Golf mk4 brak mocy i kopci
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Auto: VW Golf mk4 1.9TDI
- Silnik: ASZ
[TDI] Golf mk4 brak mocy i kopci
Witam, posiadam golfa 4 1.9TDI 2002r
Byłem w trasie i zacząłem slyszeć dziwny szum podczas przyspieszania i powyzej 2tys obrotów oraz spory dym za mną. Doszedłem do tego że rura która powinna wchodzić w kolektor dolotowy poprostu wyskoczyla bo ułamał się jeden z dwóch ząbków dzięki ktorym rura miała pozostac w kolektorze. Nie mialem mozliwosci podziałać coś konkretnego wiec sruba i srebrna taśma poszły w ruch ale nie zmienilo to zbyt wiele z wyjątkiem tego se odrobine mniej kopci. Szukalem miejsca gdzie powietrze mogłoby uciekać ale nic nie wyczułem. Chciałbym sie dowiedziec co jeszcze mogłoby powodowac ten szum przy depnięciu oraz gdzie i pod jaką nazwą szukać tej "rury" pozdrawiam
Byłem w trasie i zacząłem slyszeć dziwny szum podczas przyspieszania i powyzej 2tys obrotów oraz spory dym za mną. Doszedłem do tego że rura która powinna wchodzić w kolektor dolotowy poprostu wyskoczyla bo ułamał się jeden z dwóch ząbków dzięki ktorym rura miała pozostac w kolektorze. Nie mialem mozliwosci podziałać coś konkretnego wiec sruba i srebrna taśma poszły w ruch ale nie zmienilo to zbyt wiele z wyjątkiem tego se odrobine mniej kopci. Szukalem miejsca gdzie powietrze mogłoby uciekać ale nic nie wyczułem. Chciałbym sie dowiedziec co jeszcze mogłoby powodowac ten szum przy depnięciu oraz gdzie i pod jaką nazwą szukać tej "rury" pozdrawiam
-
- Mały gagatek
[TDI] Re: Golf mk4 brak mocy i kopci
możliwe to że za jednym razem rura wypadła z kolektora i zrobila sie w niej dziura ?
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Rura wypadła ze starości albo z powodu przeładowania ciśnienia. Do przeglądu turbo i węże/rury do kolektora.
-
- Mały gagatek
Problem rozwiązany, pęknięcie na rurze intercoolera na spawach uchwytu oraz dziurawy wąż od intercoolera. Części wymienione na używane ale oryginalne. Dziękuje i temat można zamknąć.