autor: italiano_83 » pn maja 28, 2018 18:58
Dlatego napisałem że to usuwanie jedynie delikatny nagar, jak ktoś ma zakoksowane kierownicę to tylko czyszczenie, ale wtedy trzeba szukać przyczyny takiego stanu, czy to lejące wtryskiwacze, czy olej w dolocie z odmy czy turbo, samo z siebie to się nie bierze.
Auta że zmienną geometrią nadają się w trasę, do bicia kilometrów, nie na 10-20km dojazdy do pracy drogą z ograniczeniem do 90km/h, po latach to się zemścić.
Trzeba takiego diesla przepalić na autostradzie co jakiś czas, wtedy nie ma problemu.
Moje turbo po 315.000 było niemal czyste w środku, jedynie lekko okopcony wirnik i muszla od strony sterowania kierownicami. A przeładowanie powodowały rysy na bieżni ok które haczyły kierownicę spalin.
Tylko ja dwa trzy razy do roku, robiłem trasy nl-pl po niemal 1000km z przelotem po 150-160km/h po takiej kilkugodzinnej jeździe auto "oddychało" zupełnie inaczej.
Paliwo też ma znaczenie, po on z pl Golf zawsze mocniej kopcił jak po oliwie z de/nl filtr paliwa zmieniałem co dwa lata i tak w środku był czysty.
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm
Ducati Monster 696+