[TDI] Wymiana silnika Golf 5 TDI 105 KM silnik BXE
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[TDI] Wymiana silnika Golf 5 TDI 105 KM silnik BXE
Witam mam duży problem około rok temu kupiłem golfa 5 TDI 105 KM z silnikiem BXE autko miało wgranego chipa na 130 KM najechane ok 250 tys. W piątek obróciło mi panewkę i wywaliło korbowód bokiem. Jestem zielony w tym temacie mechanik powiedział że do wymiany silnik tylko mam teraz kilka pytań bo mam do wyboru. Kupić silnik z rozbitka i przerzucić go (koszt silnika 2 tys zł) jednak troszkę się naczytałem na forum i zobaczyłem że w tych motorach lubią właśnie się obrócić panewki i wywalić korbe bokiem i boję się że jak kupie 2 silnik żebym nie miał powtórki z rozrywki mechaniek powiedział że bezpieczniej by było kupić silnik po regeneracji koszt ok 4.500 zł czyli sporo więcej ale wtedy jest większa szansa że wszystko będzie ok do tego dochodzi przy regeneracji gwarancja na rok bez limitu kilometrów. Jednak porozmawiałem ze znajomymi w pracy i powiedzieli mi że jak mam ładować takie pieniądze w ten samochód to już lepiej wrzucić jakiś większy silnik. Autkiem chciałbym jeszcze pojeździć niedawno regenerowałem turbinę jednak teraz zastanawiam się czy nie lepiej go sprzedać. Boję się że znowu będzie powtórka z rozrywki i pytanie do Was co robić czy w ogóle jest możliwe że chip dobił auto? Druga sprawa czy przerzucać silnik z innego samochodu czy bawić się w regenerację a może warto zastanowić się nad wrzuceniem czegoś mocniejszego. Auto jest w Bielsko Białej. Jeżeli gdzieś już był taki temat to z góry przepraszam ale ciężko mi przekopać całe forum jeżeli temat był będę wdzięczny za wrzucenie linka pozdrawiam. A jeszcze jedno oznaczenie silnika to BXEB72907 ( BXE rozumiem cyferki to pewnie numer silnika ale też nigdzie nie znalazłem informacji co to jest te B po BXE
)

- Garrison
- Forum Master
- Auto: Leon 5F Xperience
- Silnik: CZCA
[TDI] Re: Wymiana silnika Golf 5 TDI 105 KM silnik BXE
Kupić z rozbitego i wymienić od razu panewki.
Ja bym wymienił na inny z jak najmniejszym przebiegiem ale... miska w dół i wymiana panewek. W tych silnikach panewki nie mają zamków a wymiana oleju longlife skutkuje przycieraniem się górnej panewki i stąd to obracanie jej. Widziałem już trochę tych silników z dziurą po korbowodzie gdzie np nie zawsze obróciło panewkę, czasem je po prostu wtopiło w korbowód.
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR
, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR

właśnie nad tym się zastanawiałem ale znów jak dojdzie mi koszt wymiany panewek+ koszt wymiany rozrządu w nowym silniku to już po woli zbliżę się do kwoty 4.500 tys a tutaj jednak mam ten rok gwarancji i większą pewność że wszystko będzie ok najbardziej boję się tego żeby sytuacja się nie powtórzyła albo żeby nic innego nie wyskoczyło a jednak tutaj ta gwarancja mnie kusi
z rozbitka mechanik mówił mi że może być różnie nieraz jest jakaś lipa sprzedawana i po kilkudziesięciu lub kilkuset kilometrach coś się zaczyna dziać i wtedy znowu powtórka z rozrywki rozbieraj wszystko składaj itd. a w tym przypadku jak ktoś daje rok gwarancji bez limitów kilometrów to raczej świadczy o tym że robią solidnie i są pewni swojego
ale w sumie nie wiem czy iść w trochę większe koszta i mieć spokój w głowie czy spróbować kupić z rozbitka i wymienić panewki i czy to nie będzie to samo tylko mniejszym kosztem w sumie powiem szczerze że mam mętlik i trochę się boje brać z rozbitka bo to jednak niewidoma co się dostanie

Ale które mają zamki na korbach jak asz arl ajm nie posiada zamków też i jest okej. Ano jest inna średnica czopów to raz aczkolwiek nie tu jest problem tylko w tym że panewki w tych bxe są z chyba chińskiego plastiku bo się łuszczą.
Bierz z rozbitka, zerknij w panewki. Jak dobre to możesz zostawić jak widać łuszczenie to wymiana i po temacie. Spokój na lata.
Bierz z rozbitka, zerknij w panewki. Jak dobre to możesz zostawić jak widać łuszczenie to wymiana i po temacie. Spokój na lata.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
czyli nie bawić się w koszta tylko brać z rozbitka wymienić panewki, rozrząd dla pewności w sumie bo nigdy nie wiadomo co i jak i po sprawie nie pchać się w koszta regenerowanego silnika? Jest tylko jeszcze jedna sprawa bo autko zepsuło mi się w trasie i zostawiłem u znajomego znajomego mechanika nie znam w ogóle gościa a auto nie opłaca mi się ciągnąć z Bielsko Białej do Lublina czy przy wymianie panewek można coś zepsuć? i Druga sprawa jak wezmę z rozbitka boje się jednego że wszystko niby będzie ok przerzucę silnik a później okaże się po czasie że to jakaś lipa i znów będzie trzeba w nim coś robić już nie koniecznie panewki po prostu że będzie jakiś trefny. I jeszcze jedna rzecz jaki silnik brać bxe? Co znaczy w silniku te oznaczenie bxeb te b mnie zastanawia żeby wszystko pasowało