[MK3] TDI - 110KM drastyczny spadek mocy - co robić ??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3] TDI - 110KM drastyczny spadek mocy - co robić ??
Dziwna sprawa sie dzieje
zapalam silnik i wszystko jest ok, zapalam następnym razem i nie ma mocy i tak na przemian
turbina wszystko pracuje węże od powietrza są ok,
koleś wspomniał mi coś o zaworkach ciśnieniowych (podobno są dwie sztuki) ze moze z nimi się coś dzieje
czy może mi ktoś doradzić co robić ??
zapalam silnik i wszystko jest ok, zapalam następnym razem i nie ma mocy i tak na przemian
turbina wszystko pracuje węże od powietrza są ok,
koleś wspomniał mi coś o zaworkach ciśnieniowych (podobno są dwie sztuki) ze moze z nimi się coś dzieje
czy może mi ktoś doradzić co robić ??
wydaje mi sie ze jest opt wina jakiegoś elementu sterowanego elektronicznie
gdzyz czasami działa wszystko poprawnie a czasami nie
co mi radzisz, co zrobić z tym tematem
[ Dodano: 11 Paź 2006 15:18 ]
gdzyz czasami działa wszystko poprawnie a czasami nie
co mi radzisz, co zrobić z tym tematem
[ Dodano: 11 Paź 2006 15:18 ]
a jak sie fachowo te zaworki nazywają ??damcio151 pisze:Witam
Przyczyn może być wiele.Trzeba zdiagnozować auto .Co do zaworków są dwa : jeden sterujący zaworem EGR , a drugi od sterowania turbiny.
pozdrwiam
damcio151
pierburgi sie podobno nie psująrojbert pisze:czy zaworki te da sie w jakiś sposób wyczyścić przywrócić do życia czy tylko wymiana ??

ale najpierw trzeba się dowiedzieć czy na pewno nie działa

to nie wynika że to problem n75rojbert pisze:zapalam silnik i wszystko jest ok, zapalam następnym razem i nie ma mocy i tak na przemian
zrób diagnoze dynamiczną, zczytaj błędy podczas tego zamulenia auta - nie gaś silnika

Najlepiej wymienic na nowe, ale wyczyścić też można spróbować,wystarczy zalać go na chwilke np. benzyną a później przedmuchać spręzonym powietrzem (czasami skutkuje)czy zaworki te da sie w jakiś sposób wyczyścić przywrócić do życia czy tylko wymiana ??
pozdrawiam
damcio151
[ Dodano: Sro Paź 11, 2006 15:47 ]
Ale tak jak napisał cowboy, najlepiej jest zrobic diagnoze auta