[mk2] Leje sie olej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
- Kontakt:
[mk2] Leje sie olej
Mam straszny problem... bardzo duzo oleju mi wylecialo na ulice... wczesniej sie to nie dzialo, potem silniczek chodzil z 15 min przejechalem sie nim kawalek i przycislem mu pozadnie na odcinku 800 metrow, tam sie zatrzymalem i postalem z 3 minutki, wrocilem do garazu i zostawilem go. Wyjezdzajac z garazu zobaczylem duza plame oleju. i w tym miejscu gdzie stalem tez byla duuuza plama oleju. Skad on moze leciec? Na silniku nie widze nigdzie skad bo wszystko dokladnie jest obryzgane nim... ;/
Chcialem dodac jeszcze ze jak sie patrzy na pokrywe zaworow to z tej strony jest zalane olejem... z pod pokrywy nie leje sie bo tam nie zauwazylem... ale jak silnik laczy sie z turbem to tam jest mokro...
Pomocy
Chcialem dodac jeszcze ze jak sie patrzy na pokrywe zaworow to z tej strony jest zalane olejem... z pod pokrywy nie leje sie bo tam nie zauwazylem... ale jak silnik laczy sie z turbem to tam jest mokro...
Pomocy
Re: [mk2] Leje sie olej
umyj go na jakiejś ręcznej myjce pod marketem i zobaczSkinnerPL pisze:Mam straszny problem... bardzo duzo oleju mi wylecialo na ulice... wczesniej sie to nie dzialo, potem silniczek chodzil z 15 min przejechalem sie nim kawalek i przycislem mu pozadnie na odcinku 800 metrow, tam sie zatrzymalem i postalem z 3 minutki, wrocilem do garazu i zostawilem go. Wyjezdzajac z garazu zobaczylem duza plame oleju. i w tym miejscu gdzie stalem tez byla duuuza plama oleju. Skad on moze leciec? Na silniku nie widze nigdzie skad bo wszystko dokladnie jest obryzgane nim... ;/
Pomocy
może oprócz tego że w okolicach turbo masz wyciek to i może odkręcił Ci się filtr oleju
bo był wczesniej źle dokręcony ...
no to raz że masz nieszczelne przewody przy turbinieSkinnerPL pisze:Filltr jest dobrze dokrecony. a wycieka tak jak mowisz... kolo turbo leci... ;/
a poza tym turbo bierze troszke oleju pewnie spradzałeś stany oleju ? nie znika ?
samo turbo czy przewody do niej mogą mieć lekki film olejowy ale nie zarzygane wszystko w środku olejem ...
- hanti
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
no to niestety nie jest dobra wiadomość ja miałem tą sytuację z dwoma silnikami i dwa razy skończyło się tak samo - wymianą silnika. a skąd sie to bierze: siadają pierścienie i kompresja wali w misę korbową i wywala olej przez bagnet, a jeszcze przy takim wstawianiu potrafią się przytkać kanaliki olejowe. jak zaczynają siadać pierścionki a auto dostaje w p.... opary oleju idące do kolektora potrafią zatkać sitko w pokrywia zaworów a wtedy przez bagnet ....FONTANNADzis mi konkretnie polecial ten olej... z 4,5 l wycieklo tyle ze milimetr na koncu bagneta zostal... Samo turbo chyba tyle nie wzielo... bez przesady ;/
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Sprawdze dzis te przewodziki...
Przez bagnet olej nie ucieka... tak jak mowie.. to jest bardziej gdzie laczy sie turbo z silnikiem... przynajmniej tak to wyglada...
[ Dodano: 09 Paź 2006 21:37 ]
Ten olej to z pod pokrywy lecial... tylko nie sciekal tylko tryskal... ;/ Uszczelka zgniotla sie bo zastosowalem zwykle sruby i wypchalo ja a sylikon nie dal rady i wyszedl.. w tym miejscu zrobila sie dziurka i sobie tryskalo ;/ tam sa takie szpilki do pokrywy zaworow... koszt jednej 30 zł... ;/ znalazlem na szrocie podobne szpilki... i wyminie uszczelke razem z pokrywa zaworow... tylko pokrywe zaworow wzielem podobna ale nie ma normalnie tego otworu na dome tylko bardziej pochylona w strone przedniej szyby... bedzie to normalnie dzialalo?
Przez bagnet olej nie ucieka... tak jak mowie.. to jest bardziej gdzie laczy sie turbo z silnikiem... przynajmniej tak to wyglada...
[ Dodano: 09 Paź 2006 21:37 ]
Ten olej to z pod pokrywy lecial... tylko nie sciekal tylko tryskal... ;/ Uszczelka zgniotla sie bo zastosowalem zwykle sruby i wypchalo ja a sylikon nie dal rady i wyszedl.. w tym miejscu zrobila sie dziurka i sobie tryskalo ;/ tam sa takie szpilki do pokrywy zaworow... koszt jednej 30 zł... ;/ znalazlem na szrocie podobne szpilki... i wyminie uszczelke razem z pokrywa zaworow... tylko pokrywe zaworow wzielem podobna ale nie ma normalnie tego otworu na dome tylko bardziej pochylona w strone przedniej szyby... bedzie to normalnie dzialalo?