Numer silnika - dekoder
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Numer silnika - dekoder
Witam! Przeszukuje internet za dekoderem do numerów silnika w VW ale na próżno. Miałem przekładkę silnia w golfie 4 - dawniej milem silnik ALH, nowy ponoć też ino z Anglii. Gdy chciałem wymienić olej to nie pasował mi filtr oleju jaki wcześniej kupowałem. Chce sprawdzić jaki naprawdę mam silnik. Odczytałem numer ze starego silnika 223 0911 453 i jest inny niż nowego 422 0841 432 (lub 422 0641 432 - nie mogę odczytać czy piąta cyfra to 6 czy 8 ) - czy zna ktoś stronę abym mógł sprawdzić co za silnik mam wsadzony - albo wyjaśnić jak dekodować ten numer? Czy jest jakiś inny sposób aby wiedzieć co mam pod maska?
PS. udało mi się znaleźć pod inne marki- dla forda i inne, ale to nie jest dla VW
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthre ... zie-i-jaki" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.roadking.riders.pl/tech/numery.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
PS2. Jak jest w złym dziele to proszę o przeniesienie - bo nie bylem pewny czy tu, czy w diagnostyce...
PS. udało mi się znaleźć pod inne marki- dla forda i inne, ale to nie jest dla VW
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthre ... zie-i-jaki" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.roadking.riders.pl/tech/numery.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
PS2. Jak jest w złym dziele to proszę o przeniesienie - bo nie bylem pewny czy tu, czy w diagnostyce...
Numer silnika - dekoder
Szukaj kodu silnika na bloku tuż przy skrzyni biegów. Ewentualnie, jak jest, na naklejce na obudowie rozrządu.
Numer silnika - dekoder
Przecież kod silnika mam - stary silnik 223 0911 453 i nowy silnik 422 0841 432 (albo 422 0641 432 - nie mogę odczytać czy piąta cyfra to 6 czy 8 ) - odczytane z naklejki od strony sprzęgła/skrzyni biegów. Ja chce się dowiedzieć jaki mam silnik wsadzony do autka - jak ten kod odczytać - zdekodować: z którego roku, i z jakiego auta i co tam jeszcze nie wiem co można wiedzieć z numeru silnika dla VW.
Numer silnika - dekoder
Ale to nie jest kod silnika.Cas05 pisze:Przecież kod silnika mam - stary silnik 223 0911 453 i nowy silnik 422 0841 432
Tu masz nazwę kodową silnika. I czegoś podobnego, też trzyliterowego, musisz szukać w miejscu które Ci podałem.Cas05 pisze:dawniej milem silnik ALH
Numer silnika - dekoder
może ja się wysłowić nie umiem, a może ktoś sobie nabija licznik
mam numer seryjny silnika (i tylko to mam - jedyna naklejka na silniku z dłuuugim kodem kreskowym a na końcu podanym numerem seryjnym), z tego co wiem (w pierwszym poście nawet załączyłem linki że tak jest) to z numeru seryjnego dużo rzeczy się dowiem. Niestety nie mogę znaleźć dekodera dla silników VW. I ponowie pytanie następne: Czy jest jakiś inny sposób aby wiedzieć co mam pod maska?
mam numer seryjny silnika (i tylko to mam - jedyna naklejka na silniku z dłuuugim kodem kreskowym a na końcu podanym numerem seryjnym), z tego co wiem (w pierwszym poście nawet załączyłem linki że tak jest) to z numeru seryjnego dużo rzeczy się dowiem. Niestety nie mogę znaleźć dekodera dla silników VW. I ponowie pytanie następne: Czy jest jakiś inny sposób aby wiedzieć co mam pod maska?
- Łuki_79
- Forum Master
- Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS
Numer silnika - dekoder
Wysłowić potrafisz,ale zrozumieć tego co pisze luke320, już nie potrafisz.To co podajesz to numer seryjny.Cas05 pisze:może ja się wysłowić nie umiem
Zobacz co masz za oznaczenie na bloku silnika tuż przy skrzyni biegów
Sprawdź również oznaczenie na naklejce obudowy rozrządu
Numer silnika - dekoder
Ale co Ty tak naprawdę chcesz wiedzieć. Skoro nie chodzi Ci o trzyliterową nazwę kodową silnika, to o co?Cas05 pisze:Czy jest jakiś inny sposób aby wiedzieć co mam pod maska?
No bo chyba nie o to, czy to 1.9 TDI.
Re: Numer silnika - dekoder
Dzięki za odp...
a potraficie zrozumieć co ja piszę?
A co chce wiedzieć... czym więcej tym lepiej o tym nowym motorku. Zaczynając od oznaczenia, z jakiego autka, jaki rocznik, nie wiem co jeszcze można wiedzieć po numerze seryjnym.
a potraficie zrozumieć co ja piszę?
co oznacza że - nie mam naklejki na obudowie rozrządu, a oznaczenie na bloku silnika które pokazane jest pięknie na zdjęciu - w moim przypadku zamalowane lakierem i porysowane - jak by kto chciał ukryć.Cas05 pisze:mam numer seryjny silnika (i tylko to mam - jedyna naklejka na silniku z dłuuugim kodem kreskowym a na końcu podanym numerem seryjnym)
A co chce wiedzieć... czym więcej tym lepiej o tym nowym motorku. Zaczynając od oznaczenia, z jakiego autka, jaki rocznik, nie wiem co jeszcze można wiedzieć po numerze seryjnym.
Numer silnika - dekoder
A nie mogłeś o tym od razu wspomnieć ?Cas05 pisze:oznaczenie na bloku silnika które pokazane jest piękniena zdjęciu - w moim przypadku zamalowane lakierem i porysowane
Takie rzeczy to się można dowiedzieć, ale po numerze VIN a nie numerze silnika. Dekoder nr. VIN to jest, aleCas05 pisze:A co chce wiedzieć... czym więcej tym lepiej o tym nowym motorku. Zaczynając od oznaczenia, z jakiego autka, jaki rocznik
dekoder nr. silnika - nie słyszałem. Przynajmniej w grupie VAG.
Istnieje jeszcze możliwość sprawdzenia, przynajmniej części rzeczy, poprzez komputer. Kod silnika na pewno.
Pod warunkiem, że razem z silnikiem zmienili Ci sterownik silnika.
Numer silnika - dekoder
W pierwszym poście w PS. podałem linki gdzie udało mi się taki dekoder znaleźć - niestety nie dla grupy VAG; wiem ze coś takiego tez jest dla BMW - z numeru seryjnego da się odszyfrować jaki ma się typ silnika.
Co do zmiany sterownika silnika to nie wiem - mówił ze został wymieniony "pion" (o ile dobrze pamiętam ze tak to się nazywa) - czyli -misa, blok, głowica i klawiatura (w całości oczywiście) z poplombowanymi śrubami aby tego nie rozkręcać - nic nie mówił o sterowniku, wiec chyba mam stary.
Są jakieś jeszcze alternatywy? Aby się dowiedzieć jaki mam silniczek?
Co do zmiany sterownika silnika to nie wiem - mówił ze został wymieniony "pion" (o ile dobrze pamiętam ze tak to się nazywa) - czyli -misa, blok, głowica i klawiatura (w całości oczywiście) z poplombowanymi śrubami aby tego nie rozkręcać - nic nie mówił o sterowniku, wiec chyba mam stary.
Są jakieś jeszcze alternatywy? Aby się dowiedzieć jaki mam silniczek?
Numer silnika - dekoder
Podaj numer uchwytu filtra oleju to może lepiej się dowiemy z czego są poszczególne "graty" i się da coś ustalić
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
Numer silnika - dekoder
zrobiłem fotki wszystkich numerów jakie znalazłem przy silniku:
- numer seryjny silnika - 422 0641 432 (teraz widać ze to 6 a nie 8 )
- numer głowicy - 038 103 373 E
- numer uchwytu filtra oleju - 028 117 021B 09.10.01 29
- numer obudowy filtra oleju - 045 115 389
rozrząd ponoć mam ten - CT 1044 K2 a filtry mam szukać do 1.9 SDI - bo to anglik i jest inaczej niż reszta kontynentu...
PS. Jak mam jeszcze jakiś numerów poszukać do dajcie znać gdzie ich szukać.
PS2. Numer na uchwytu obudowy oleju przypomina łudząco datę 09.10.01 - tylko gdzie tu dni, miesiące i rok (Anglicy chyba inaczej podają kolejność - o ile to z Anglii).
- numer seryjny silnika - 422 0641 432 (teraz widać ze to 6 a nie 8 )
- numer głowicy - 038 103 373 E
- numer uchwytu filtra oleju - 028 117 021B 09.10.01 29
- numer obudowy filtra oleju - 045 115 389
rozrząd ponoć mam ten - CT 1044 K2 a filtry mam szukać do 1.9 SDI - bo to anglik i jest inaczej niż reszta kontynentu...
PS. Jak mam jeszcze jakiś numerów poszukać do dajcie znać gdzie ich szukać.
PS2. Numer na uchwytu obudowy oleju przypomina łudząco datę 09.10.01 - tylko gdzie tu dni, miesiące i rok (Anglicy chyba inaczej podają kolejność - o ile to z Anglii).
Numer silnika - dekoder
Z tego wychodzi, że masz motor o oznaczeniu ASY, który był montowany w Cordobie, Ibizie, Fabii i Polówce.Cas05 pisze:rozrząd ponoć mam ten - CT 1044 K2
Więc nawet nie z Golfa.
Liczba 01 oznacza rok - czyli 2001. A czy to jest 9 październik 2001 czy 10 wrzesień 2001 to już najmniej istotne.Cas05 pisze:Numer na uchwytu obudowy oleju przypomina łudząco datę 09.10.01
Numer silnika - dekoder
Od mechanika się dowiedziałem ze ponoć to silnik z Fabii 2 - możliwe ze data zaczyna się od roku - czyli 2009 październik 01? Bo Fabia 2 wyszła od 2007... - co na ten temat myślicie?