uszczelka pod glowica mk4 110ps
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czesc zauwazylem w zbiorniku wyrownawczym brzydlo mowiac gnoj, taka rdzawa maz, postanowilem kupic tester uszczelki pod glowica i plyn z niebieskiego zrobil sie zielony, z objawow to tyle, silnik zyleta, weze nie puchna, trzyma temperature nie kopci, obroty nie faluja a z dmuchawy powietrze jest gorace. Teraz pytanie do was, kto z was juz ma to za soba i czy to na 100% uszczelka? Ile to bedzie mnie kosztowac i czy moze polecacie jakiegos mechanika okolice katowic? :/
Może też być chłodnica oleju uszkodzona - ale nie wiem jak na to "tester" reaguje.
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
w sumie tak, masz racje mozliwe tez ze to chlodnica oleju przy uszkodzonej chlodniczce tester zadziala tak samo jak przy upg
tylko teraz problem pozostaje w mechaniku, juz bez jezdzenia wiem ze 99% z nich powie ze to upg bo nie beda tego w stanie zdiagnozowac 

A jak zrobią Ci sprawną UPG to powiedzą, że jeszcze w sumie chłodnica padła. Taka ich natura...
Ja bym zrzucił płyn, zdemontował przewody z chłodnicy oleju i zrobił na niej obejście. Jeśli coś z nią będzie nie tak będzie widać wycieki oleju. Poza tym nie wiem czy przy chłodnicy też nie powinno się pojawić "masło" pod korkiem ale pewności nie mam.
Ja bym zrzucił płyn, zdemontował przewody z chłodnicy oleju i zrobił na niej obejście. Jeśli coś z nią będzie nie tak będzie widać wycieki oleju. Poza tym nie wiem czy przy chłodnicy też nie powinno się pojawić "masło" pod korkiem ale pewności nie mam.
________________________________________________________________________________
Do chłodnicy dochodzą dwie rurki (wlot i wylot cieczy) - trzeba tam dopasować jakąś rurkę (np.: miedzianą).