1.9 TD Pęknięty pasek rozrządu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jeśli głowicy nie zakładałeś jeszcze to tak jak wyżej tłok w GMP (na kole zamachowym jest nacięcie i musi się zgadzać z wskaźnikiem w okienku skrzyni)
źródło: http://www.myturbodiesel.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Głowicę ustawiasz tak aby krzywki od strony paska były w górze
źródło: http://www.myturbodiesel.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Przykłady wprawdzie dla TDI ale w tej kwestii silniki są identyczne.
Głowicę ustawiasz tak aby krzywki od strony paska były w górze
Przykłady wprawdzie dla TDI ale w tej kwestii silniki są identyczne.
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
-
- Nowicjusz
- Auto: bmw
- Kontakt:
Re: 1.9 TD Pęknięty pasek rozrządu
Witam, dzisiaj składałem wszystko, pomagał mi jeden mechanik i ustawił mi gmp na tym punkcie, który zaznaczyłem na zdjęciu czerwoną kropką ( zdjęcie zapożyczone ). Po spięciu rozrządu, (wałek ustawiony, pompa była zablokowana) i kręcąc kluczek wał po założeniu paska mogłem wykonać tylko pół obrotu, czy to na pewno jest ten gmp ? Bo mówił ten mechanik, że innego znaku nie widać
Tam dalej jest takie nacięcie (bardziej w prawo patrząc na to zdjęcie czyli trzeba kręcić wałem zgodnie z ruchem wskazówek zegara). Na zdjęciu tuż nad śrubą docisku - jest tam srebrna kropka. To Twój punkt GMP. To oszlifowane "coś" to punkt podparcia dla przyrządu VW.
________________________________________________________________________________
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Znaczy się to jest tylko zdjęcie poglądowe to ten mechanik mi ustawiał i mówił, że innego znaku nie ma tam, czyli jednak muszę chyba sam jutro jakoś poszukać tego nacięcie
Przecież w poprzednich postach pytałeś który tłok ma być w górze, miałeś sciągniętą głowicę więc było można podglądnąć GMP na kole. Znam przypadek z golfa 2 diesel, ustawione na znakach a tu pipa, zamach był z innego modelu, dopiero po ściągnięciu wałka ustaliliśmy GMP pierwszego tłoku. Ty na pewno robisz to z mechanikiem?
W TDI włożył bym patyk w otwór wtrysku lub świecy ale tutaj to nie wiem co Ci doradzić. Zdemontuj miskę i patrz jak masz ustawione tłoki.
Opór jest ze stuknięciem czy to może sprężanie? Ja też się zdziwiłem jak ciężko jest TDI zakręcić z ręki kluczem
Opór jest ze stuknięciem czy to może sprężanie? Ja też się zdziwiłem jak ciężko jest TDI zakręcić z ręki kluczem
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
opór jest ewidentnie ze stuknięciem także raczej to nie sprężanie. A takie występy metalowe jak zaznaczyłem wyżej na zdjęciu są na kole zamachowym w aaz ? czy mogę mieć podstawę myśleć, że koło jest zmienione ?
Przecież Ci kolega wyżej napisał, jak wygląda GMP w AAZ, a na jaki znak ustawiliście trudno powiedzieć. Zablokuj pompę i zrób zdjęcie znaku na kole, w tym okienku.radekrp90 pisze:Tam dalej jest takie nacięcie (bardziej w prawo patrząc na to zdjęcie czyli trzeba kręcić wałem zgodnie z ruchem wskazówek zegara). Na zdjęciu tuż nad śrubą docisku - jest tam srebrna kropka. To Twój punkt GMP. To oszlifowane "coś" to punkt podparcia dla przyrządu VW.
Te metalowe elementy są na kole w AAZ. W nim koło jest przykręcane nieco inaczej niż w 1Z.
Na tych zdjęciach idealnie widać jak powinny wyglądać znaki w AAZ.
To nacięcie to 6stopni przed GMP. "0" to położenie dla ustawiania paska
Na tych zdjęciach idealnie widać jak powinny wyglądać znaki w AAZ.
To nacięcie to 6stopni przed GMP. "0" to położenie dla ustawiania paska
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dzięki bardzo wszystkim za rady, po dokładniejszym przyjrzeniu się znak się znalazł lecz okazało się, że ktoś grzebiąc wcześniej zamontował zamach odwrotnie dlatego po ustawieniu na znak była kolizja. Z pomocą drugiej osoby za pomocą drucika i wykręconego wtrysku udało się ustawić dół silnika na 0. Pasek założony, naciągnięty i test, silnikiem idzie obrócić ładnie oraz brak kolizji ( obróciłem kilka razy dla pewności). Dzisiaj nie zdążyłem już ale jutro będę skręcał resztę i uruchamiał także napiszę jaki wyszedł tego efekt, tylko jeszcze mam pytanie, na co muszę zwrócić uwagę przy pierwszej próbie odpalenia ?
Zawsze myślałem, że koło zamachowe da się założyć tylko w jednej pozycji. Brawo poprzedni mechanik!
Zamach jest dobrze założony, tylko nie utawiliście jak trzeba. Nieważne, ważne że robota idzie do przodu!
A możesz wrzucić zdjęcie jak jest teraz, podejrzewam że jest na znaku w postaci cienkiej wyciętej linii.
I jeszcze jedno, pamiętaj o nowej podkładce pod wtrysk i dokręcenie z wyczuciem a najlepiej odpowiednim momentem, lubią pękać zewnętrzne ścianki głowicy.
I jeszcze jedno, pamiętaj o nowej podkładce pod wtrysk i dokręcenie z wyczuciem a najlepiej odpowiednim momentem, lubią pękać zewnętrzne ścianki głowicy.