Golf V 2004r 2.0 tdi 140KM - Bierze olej :-)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dzień dobry forumowicze. Kupiłem Golfa V 2.0 tdi 140KM. przywieziony z francji. Stan licznika na tamten moment 153000 kilometrów. Wymieniłem w sumie tylko olej bo rozrząd był wymieniany 17000 kilometrów wcześniej. Problem w tym, że przejechałem 3700 kilometrów, stan licznika na dziś to 156700 kilometrów i zapaliła mi się kontrolka niskiego stanu oleju. Sprawdziłem od razu i faktycznie oleju ubyło. Oczywiście oleju dolałem. Obniżył się też poziom G12 do minimum. Dodam, że sprawdziłem czy kapie olej z silnika i nic ani śladu. Czy ktoś może wie dla czego olej zniknął w tak szybkim czasie i aż tyle?
Możliwe że poszła uszczelka pod głowicą.
lub gorsza opcja,pęknięta głowica.
niema objaw UPG?
lub gorsza opcja,pęknięta głowica.
niema objaw UPG?
Wróciłem właśnie z profesjonalnego warsztatu. Chłopaki na co dzień robią vogn-y. Tak więc, chłodnica do wymiany, przecieka. A znikający olej to wina turbiny, przepuszcza olej. W wężu od turbiny widać, że olej delikatnie ma biały nalot ale to wina mrozów i wilgoci. Zmieniam chłodnicę po łikendzie i zobaczymy w tedy czy coś z uszczelką lub głowicą.