Jesteś jego pierwszym właścicielem, czy może był nie emerytowany lekarz z Niemiec?amenos pisze: Przebieg samochodu 153tyś
golf IV TDI 90KM, biały dym przy zapalaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam ponownie,
Po wymianie przepływomierza wróciła energia w golfiku. Niestety pozostał dalej biały dym! Teraz już nie tylko przy odpalaniu ale też w trakcie jazdy, ruszam z jedynki, lekko się zadławi (czasami gaśnie), ruszy i w lusterku widzę małą chmurkę białego (siwego) dymu. Pisząc małą mam na myśli mniejszą od tej która powstaje rano przy odpaleniu na parkingu (cały parking jest za mgłą).
Proszę o pomoc co to może być, jak to zdiagnozować i ewentualnie naprawić domowymi sposobami
Pozdr.
TG
dodam jeszcze, że nierówno pracuje na wolnych obrotach. Znaczy może obroty nie falują ale podejrzanie drży cały furgon.
Po wymianie przepływomierza wróciła energia w golfiku. Niestety pozostał dalej biały dym! Teraz już nie tylko przy odpalaniu ale też w trakcie jazdy, ruszam z jedynki, lekko się zadławi (czasami gaśnie), ruszy i w lusterku widzę małą chmurkę białego (siwego) dymu. Pisząc małą mam na myśli mniejszą od tej która powstaje rano przy odpaleniu na parkingu (cały parking jest za mgłą).
Proszę o pomoc co to może być, jak to zdiagnozować i ewentualnie naprawić domowymi sposobami
Pozdr.
TG
dodam jeszcze, że nierówno pracuje na wolnych obrotach. Znaczy może obroty nie falują ale podejrzanie drży cały furgon.
Kolego objawy takie sak opisujesz mogą też pojawiać się jak któryś z wtrysków już podlewa na zimnym (pogorszony start rano +biały dym), też się z tym problemem borykam ale nie mam czasu kiedy sprawdzić wtrysków. Bo do sprawdzenia trzeba je wymontować i zawieźć do zakładu zajmującego się regeneracją wtryskiwaczy.
na 100% lejące wtryski miałem to samo przez to zapiekało mi turbinę co chwile nowe wtryski 205 i jak rękę odjął zimno czy ciepło nic nie dymi
- SPORTGOLFIK
- Ma gadane
witam przyłacze sie do tematu gdyz od wczoraj mam problem ze swoim golfem ,golf to 19tdi 101konny atd 2001rok ,teraz do rzeczy jade sobie a tu nagle golf sam dał pełny gaz obrotomierz zamknoł chyba 50tys ma na obrotomierzu ,poczym taki wielka chmura dymu biało szarego zamną sie pojawiła ze az auto całe przykryła i wokól musieli sie zatrzymac bo nic nie było widac ,co to moze byc? pompa wtryskowa poszla ? turbina? wtryski ? czy cos innego , auto ma przejechane 160 pare tys.
prosze o pomoc bo nie wiem za co sie brac ,stany olejów i płynów w normie ,auto pali jezdzi ale strasznie kopci ,do tej pory sprawdziłem węże do turbiny wszystko ok
ps jak sie jedzie do 20tys obrotów nic sie nie dzieje tylko kopci a jak dodam do 20 i poł zareaz sam dokancza obrotomierz
prosze o pomoc bo nie wiem za co sie brac ,stany olejów i płynów w normie ,auto pali jezdzi ale strasznie kopci ,do tej pory sprawdziłem węże do turbiny wszystko ok
ps jak sie jedzie do 20tys obrotów nic sie nie dzieje tylko kopci a jak dodam do 20 i poł zareaz sam dokancza obrotomierz
Widzę, że naszukałeś się trochę o objawach bo wykopałeś stary temat ale to mnie nie dziwi.
Musisz trochę spuścić z tych 50 i 20 tyś. obrotów bo Twój silnik się tak wysoko nie kręci
Pompą wtryskową również się nie przejmuj bo takowej w Twoim silniku nie ma.
Objaw typowy jak rozbieganie się silnika z powodu puszczenia oleju przez turbosprężarkę do komór spalania w silniku i wszystko na to wskazuje ale jedno się nie zgadza :
Dla porównania wklejam linki z wideo dot. rozbiegania się silnika diesla z turbosprężarką :
" onclick="window.open(this.href);return false;
Musisz trochę spuścić z tych 50 i 20 tyś. obrotów bo Twój silnik się tak wysoko nie kręci
Pompą wtryskową również się nie przejmuj bo takowej w Twoim silniku nie ma.
Objaw typowy jak rozbieganie się silnika z powodu puszczenia oleju przez turbosprężarkę do komór spalania w silniku i wszystko na to wskazuje ale jedno się nie zgadza :
Przy takich objawach zazwyczaj nie ma już prawidłowego stanu oleju w silniku.SPORTGOLFIK pisze:stany olejów i płynów w normie
Dla porównania wklejam linki z wideo dot. rozbiegania się silnika diesla z turbosprężarką :
Witam , nie chce zakładać nowego tematu .
Golf 4 1.9 TDI Alh 90 km
Zadymi na biało tylko przy odpalaniu ciepły czy zimny .
Nie mam problemu z odpalaniem czy z silnikiem ogólnie jest ok , tylko nurtuje mnie czemu dymi tylko przy odpalniu jak już odpali to po 2 sek 0 dymu .
Macie jakiś pomysł bo w tym temacie nikt niczego konkretnie nie doszedł .
Golf 4 1.9 TDI Alh 90 km
Zadymi na biało tylko przy odpalaniu ciepły czy zimny .
Nie mam problemu z odpalaniem czy z silnikiem ogólnie jest ok , tylko nurtuje mnie czemu dymi tylko przy odpalniu jak już odpali to po 2 sek 0 dymu .
Dokładnie takie same objawy miałem jak turbo już zaczynało sporo oleju pompować do dolotu. Sprawdź ile oleju musisz dolewać do silnika i w jakich interwałach a następnie zastanów się co wstawisz w miejsce obecnej turbosprężarki.spawak87 pisze:Nie mam problemu z odpalaniem czy z silnikiem ogólnie jest ok , tylko nurtuje mnie czemu dymi tylko przy odpalniu jak już odpali to po 2 sek 0 dymu .
Panowie problem nie mija , kąt wtrysku na 51* .A co powiecie na temat wtrysków, mogą lać ?
Zadajesz kolejne pytanie a nawet nie odpowiedziałeś czy sprawdzasz stan oleju w silniku. Jakby wtryski lały to miałbyś dym ciągle.
Oleju puki co nie ubywa , ale mam pomysł co myślisz o tym aby nn chwile ominąć turbo tzn, rure od filtra połączyć prowizorycznie z wlotem do silnika omijając turbo , odpalić , zeby pochodził z 3 minuty , potem poczekać do rana i odpalić i sprawdzić czy dymi ?
Re: golf IV TDI 90KM, biały dym przy zapalaniu
Ten dym na pewno masz biały a nie niebieskawy? Przy odpalaniu jest taki obiaw w sytuacji kiedy są do wymiany uszczelniacze zaworowe.
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Live to Ride .... Ride to Live !
Panowie znalazłem jeden szczegół podczas sprawdzania przepływomierza pokazywało 530 a komputer chciał 280-370 po dodaniu gazu dalej było źle , ten dym moze mieć coś wspólnego ?
przepływomierz nie ma nic do dymu .
Live to Ride .... Ride to Live !