samoczynne przestawienie napinacza
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam w moim golfie 4 1.9 tdi pd ATD( bez hydraulicznego napinacza) po wymianie rozrządu (INA) strzałka napinacza przesuneła się około 1cm w prawą strone tak jakby się samoczynnie napiąłe dodam że zastosowałem blokady rozrządu, klej do śrub do nakrętki napinacza oraz dokręciłem go odpowiednim momentem.. to ustawienie zobaczyłem po przejechaniu ok 100km.Co oże być przyczyna takiego zachowanio naapinacza
samoczynne przstawienie napinacza
Po pierwsze ,po zamontowaniu rozrządu i ustawieniu napinacza przekręciłeś silnikiem kilka razy i sprawdziłeś podobnie napinacz?
Druga sprawa jest taka ,że po tych 100km sprawdzałeś napinacz pewnie na rozgrzanym silniku.Napinacz się przestawia jak się silnik nagrzewa ,a jak ostygnie to wraca na znaki.
Druga sprawa jest taka ,że po tych 100km sprawdzałeś napinacz pewnie na rozgrzanym silniku.Napinacz się przestawia jak się silnik nagrzewa ,a jak ostygnie to wraca na znaki.
Ja mam podobna sytaucje.Tzn. jak silnik jest zimny to wskaznik na napinaczu jest 2mm przed wycieciem(z lewej strony), a jak sie silnik nagrzeje to jest 1mm za wycieciem z prawej strony.Wyglada to tak jakby chcial bardziej naciagnac pasek. Czy to normalny objaw ?Silnik ASZ -zwykly napinacz - czyli niehydrauliczny.
ASZ 253KM/486Nm
Tak to normalna rzecz ,dlatego producent zaleca ustawianie napinacza na zimnym silniku.Tylko nieraz pojawia się problem tego typu ,że niektóre pompy wody zaczynają "wyć" jak się pasek naciąga podczas nagrzewania silnika.
Czyli jak najlepiej ustawic na zimnym?Z 3 mm przed wycieciem ze po na grzaniu wejdzie idealnie w wyciecie czy tak jak mam tez moze byc? Przypomne ze po nagrzaniu wskaznik wychodzi w prawo od wyciecia o 1-2 mm.
Ktos wyjasni?
Ktos wyjasni?
ASZ 253KM/486Nm
-
- Użytkownik
Re: samoczynne przstawienie napinacza
Ustawiasz na zimnym na znaki i tak ma zostac.
ALH -> 205 -> soft
Ustawielm prz zakladaniu dokladnie na wycieciu i po przejechaniu ok 1000km ma tak ze na zimnum jest 2mm w lewo od wyciecia a na goracym 2 mm na prawo odo wyciecia.Tak zostawic?
?
?
ASZ 253KM/486Nm
lekko pomrukuje i przy zimnymi i przy cieplym.Pompa Dolz
ASZ 253KM/486Nm