Olej w zbiorniczku płynu chłodzącego.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- mariuszbmx
- Nowicjusz
Re: Olej w zbiorniczku płynu chłodzącego.
Mam MK4 w zbiorniczku płynu chłodzącego pokazuje mi się olej mechanik mówił ze to możne być przyczyna Chłodnicy Oleju .
- Ł-u-k-a-s-z
- Gadatliwa bestia
- Ł-u-k-a-s-z
- Gadatliwa bestia
- mariuszbmx
- Nowicjusz
- krzysiekj1990
- Użytkownik
No nie wiem ojciec ma Audi A4 1.6 i zrobilo sie mleko w ukladzie powiedzieli uszczelka pod glowica zrobilismy i przeplukalismy caly uklad a na drugi dzien w zbiorniczku zrobil sie lekki osad okazalo sie ze chlodniczka olejowa pekla i puszczala lekko olej do plynu chlodniczego moze masz to samo POZDRAWIAM
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- mariuszbmx
- Nowicjusz
z tym wyciekiem oleju zrobiłem juz 10 tyś i golf bez zarzutów śmiga. Z uszkodzona uszczelka ciężko by było. Myślę ze to ta Chłodniczka
Dzięki Koledzy
[ Dodano: 06 Maj 2010 15:59 ]
Chłodnicka oleju wymieniona starą sprawdziłem pod ciśnieniem z jednej strony zatkałem dziurę a z drugiej wpompowałem sprężone powietrze wrzuciłem do wiadra z woda i widać było wydobywające się bąbelki No i szczał w dziesiątkę po monotonnym czyszczeniu układu chłodzącego wszystko jest porządku woda czyściutka.
Dzięki za pomoc
Dzięki Koledzy
[ Dodano: 06 Maj 2010 15:59 ]
Chłodnicka oleju wymieniona starą sprawdziłem pod ciśnieniem z jednej strony zatkałem dziurę a z drugiej wpompowałem sprężone powietrze wrzuciłem do wiadra z woda i widać było wydobywające się bąbelki No i szczał w dziesiątkę po monotonnym czyszczeniu układu chłodzącego wszystko jest porządku woda czyściutka.
Dzięki za pomoc
MKIV 1.9TDI http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=4004819#4004819 BYŁO
MKV 2.0 TFSI http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=90&t=455573 JEST
MKV 2.0 TFSI http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=90&t=455573 JEST
Odgrzejemy troche.
Siema. Wsiadam rano do auta, odpalilem, przejechalem z 200metrow i wyskoczyla kontrolka od plynu chlodniczego, zagladam do zbiorniczka, a tam prawie susza i jeden olejowy szlam na dnie. Co tak wstepnie obejrzec? w temacie piszecie, ze najprawdopodobniej uszczelka pod glowica lub chlodniczka oleju tak ? Czy moze cos innego ??
Siema. Wsiadam rano do auta, odpalilem, przejechalem z 200metrow i wyskoczyla kontrolka od plynu chlodniczego, zagladam do zbiorniczka, a tam prawie susza i jeden olejowy szlam na dnie. Co tak wstepnie obejrzec? w temacie piszecie, ze najprawdopodobniej uszczelka pod glowica lub chlodniczka oleju tak ? Czy moze cos innego ??
Miałem to samo. Przejedz się mocniej i potem zobacz rury czy są twarde. Do tego zobacz czy woda z olejem się nie wymieszala i czy zamiast oleju jest kawa z mlekiem.
Zobacz czy auto kopci na biało.
No i sprawdź tą chłodniczke oleju.
Zobacz czy auto kopci na biało.
No i sprawdź tą chłodniczke oleju.
No wlasnie kopcenia/dymienia nie ma zadnego. Pozniej zobacze, jak wyglada olej( a dopiero nie dawno wymienialem ), a chlodniczce to raczej tak na oko ciezko cos dostrzec, wymienialem w niej kiedys oringi i jest jak pieprz suchutka. A jak weze twarde to co, wtedy niby uszczelka poszla tak?
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA
uzupełniłeś płyn i już nie ucieka???? może w nocy jakiś zwierzaczek "naruszył" ci rury chłodnicze....
To bylo rano jak jechalem do robo, ciemno wiec wiesz. Zalalem plynu i teraz auto stoi, jak bede wychodzil to sprawdze czy nadal ubywa plynu. Tylko chocby nawet jakis szkodnik przegryzl to skad ten oleisty szlam w srodku, a bylo czysciutko, bo kiedys wyjalem i mylem caly zbiorniczek.
Sprawdź też czy nie śmierdzi spalinami w zbiorniczku. Jak twarde rury to ciśnienie za wysokie i najprawdopodobniej uszczelka pod głowicą.
U mnie jedyne objawy to uciekanie płynu przez zbiornik wyrównawczy(mokro po prawej stronie pod maską w miejscu gdzie jest zbiornik do spryskow i twarde jak kamień rury. Sprawdź też czy otwiera ci się termostat. Obie rury powinny być gorące, jak ta niżej jest zimna to nie otwiera termostat.
U mnie jedyne objawy to uciekanie płynu przez zbiornik wyrównawczy(mokro po prawej stronie pod maską w miejscu gdzie jest zbiornik do spryskow i twarde jak kamień rury. Sprawdź też czy otwiera ci się termostat. Obie rury powinny być gorące, jak ta niżej jest zimna to nie otwiera termostat.