Pali tylko gdy ma ponad 3/4 zbiornika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- sebool12
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witam
Znajomy ma Audi A4 1.9 TDI 130km AWX i ma problem polegający na tym, że auto pali tylko wtedy gdy ma ponad 3/4 zbiornika paliwa, w innym wypadku b.cięzko pali albo w ogóle.
Co może być przyczyną? Pytam ponieważ, po zaprowadzeniu do pierwszego specjalisty stwierdził, że ma wykończony całkowicie jeden wtrysk, a reszta ledwo zipie I jak chce to może mu dać wykresy z jakiegoś tam testu.
Nie znam się na tym jakoś mega, ale wydaje mi się, że nie ma szans aby to była wina wtrysków (przy takich objawach) bardziej coś z odpowietrzaniem lub z pompą, ale czekam na Wasze wypowiedzi.
Znajomy ma Audi A4 1.9 TDI 130km AWX i ma problem polegający na tym, że auto pali tylko wtedy gdy ma ponad 3/4 zbiornika paliwa, w innym wypadku b.cięzko pali albo w ogóle.
Co może być przyczyną? Pytam ponieważ, po zaprowadzeniu do pierwszego specjalisty stwierdził, że ma wykończony całkowicie jeden wtrysk, a reszta ledwo zipie I jak chce to może mu dać wykresy z jakiegoś tam testu.
Nie znam się na tym jakoś mega, ale wydaje mi się, że nie ma szans aby to była wina wtrysków (przy takich objawach) bardziej coś z odpowietrzaniem lub z pompą, ale czekam na Wasze wypowiedzi.
Golf III 3D 1.9 TDI 1Z '95 ROLLING STONES
italiano_83 pisze:Podstawa to gnój nie ma gnoju nie ma mocy
- sebool12
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zapomniałem dopisać, że jak auto ma wyżej przód to też nie zapala
Re: Pali tylko gdy ma ponad 3/4 zbiornika
Witam.Podepne sie(...) i chciałem zapytać odnośnie pompki w baku....,ostatnie tankowania zauważyłem,ze jak jest mniej jak pół baku paliwa to jak po dłuższym postoju przekręcam kluczyk to słychać z tyłu(z baku chyba) takie zabulgotanie(szum nie wiem jak to po polsku nazwać) wprawdzie pali od strzału czy to po dłuższym postoju czy krótszym i gorący czy zimny ,jednak mam pytanie czy ta ew. pompka w baku może mieć objaw powolnego padania czy jak sie piepszy to odrazu siada?indyczes pisze:Na początek należy sprawdzić pompę paliwa w baku.
Pozdr.
.........dodam,że jak mam pełny bak to przed rozruchem jest cisza i niczego nie słychać.
- research1
- Użytkownik
- Kontakt:
lukas1305, ja mam tak samo w swoim golfie i jest to prawidłowe działanie pompy.
Ostatnio czyściłem pływak w baku. Było tam pełno szlamu. Kolega miał podobnie w Sharanie. Zapowietrzał mu się przy 1/2 baku. Trzeba po prostu wyjąć, wyczyścić i powinno latać
Witam
Podepnę się pod temat, gdyż również mam podobny problem. Problem wygląda w ten sposób, że jeżeli mam mniej niż 3/4 paliwa w baku a stanę przodem wyżej to paliwo schodzi z powrotem do zbiornika. Założyłem zawór zwrotny między filtrem a VACU na zasilaniu i niestety problem nie zniknął, gdyż jak się okazało paliwo schodzi nadmiarem (powrotem do zbiornika). Efekt taki występuje tylko wtedy gdy stanę przodem wyżej niż tył. Czym może być to spowodowane ?
Samochód to MK4, silnik AJM (bez pompy paliwa w baku)
Podepnę się pod temat, gdyż również mam podobny problem. Problem wygląda w ten sposób, że jeżeli mam mniej niż 3/4 paliwa w baku a stanę przodem wyżej to paliwo schodzi z powrotem do zbiornika. Założyłem zawór zwrotny między filtrem a VACU na zasilaniu i niestety problem nie zniknął, gdyż jak się okazało paliwo schodzi nadmiarem (powrotem do zbiornika). Efekt taki występuje tylko wtedy gdy stanę przodem wyżej niż tył. Czym może być to spowodowane ?
Samochód to MK4, silnik AJM (bez pompy paliwa w baku)
markan02, wyczyść smoka w baku. Jakbyś potrzebował instrukcji
http://www.toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=8690" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=8690" onclick="window.open(this.href);return false;
witam
zapomniałem wspomnieć, że smok czyściłem. Sprawdziłem też zaworki zwrotne w smoku. Od powrotu zaworek jest sprawny, natomiast od zasilania padł, temu też został założony zaworek między filtrem a VACU.
zapomniałem wspomnieć, że smok czyściłem. Sprawdziłem też zaworki zwrotne w smoku. Od powrotu zaworek jest sprawny, natomiast od zasilania padł, temu też został założony zaworek między filtrem a VACU.
ale jak między filtr a pompę podciśnienia?markan02 pisze:został założony zaworek między filtrem a VACU.
tak, na przewodzie zasilającym między filtrem a tandem pompą.
Czy to że paliwo ucieka nadmiarem może być skutkiem uszkodzonych uszczelniaczy ? (dawki według waga są bardzo dobre)
Czy to że paliwo ucieka nadmiarem może być skutkiem uszkodzonych uszczelniaczy ? (dawki według waga są bardzo dobre)
- sebool12
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
U znajomego okazał się jeden całkowicie zużyty wtrysk. Wymienił ten jeden na inny regenerowany i problem znikł
zrobiłem taki test, że założyłem zaworek zwrotny na przewodzie nadmiarowym (odpływowym) przed filtrem w kierunku zbiornika (wiadomo, że aby zaworek przepuścił paliwo potrzebne jest odpowiednie ciśnienie) i jak ręką odjął. Paliwo nie ucieka już nadmiarem do zbiornika, lecz pojawił się przy tym inny problem. Wzrosło dosyć mocno spalanie. Kurde już nie wiem co robić od pewnego mechanika usłyszałem że jest to wina uszczelniaczy pompek. W diesel serwisie w Zasani (woj. małopolskie) za taką usługę powiedzieli mi 500 zł, przy czym nie mam pewność że to na pewno uszczelniacze.