nieśmieszne zabawy ze skrzynią biegów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
nieśmieszne zabawy ze skrzynią biegów
Sprawa wygląda czasami trochę niebezpiecznie bo od czsu do czasu jak sobie jade na dwójeczce i chcę wrzucic już trójke to za cholere sie nie da ponieważ nie moge WYBIĆ biegu, nigdy nawet nie próbowałem "wyrwać" biegu na siłe aby skrzyni nie rozwalić a tylko spowrotem puszczam sprzęgło i znowu próbuje i za któryms razem się udaje. Ostatnio niestety zaczyna mi się to samo z jedynką. Ktos się kiedys z tym juz spotkał???? sprzegło? olej w skrzyni? cała skrzynia?
mk 4; 1,9 TDI ASV; rok 2000 przejechane 130tyś
Ostatnio zmieniony śr wrz 19, 2007 16:06 przez deltoro, łącznie zmieniany 1 raz.
Zazgrzyta tylko czasami i to wyłącznie na wstecznym.
Z tym ciężkim chodzeniem to racja ale myślałem że Golf tak ma.
Co więcej zauważyłem to gdy jadę powolutku na luzie tak np. 10 na godzinę to to oczywiście jeszcze za wcześnie aby wbić dwójkę (zmieniam przy ok. 20km/h) ale jedynki też sie nie da wbić i wygląda to tak że musze się zatrzymać albo prawie zatrzymać aby wbić jedynkę.
Z tym ciężkim chodzeniem to racja ale myślałem że Golf tak ma.
Co więcej zauważyłem to gdy jadę powolutku na luzie tak np. 10 na godzinę to to oczywiście jeszcze za wcześnie aby wbić dwójkę (zmieniam przy ok. 20km/h) ale jedynki też sie nie da wbić i wygląda to tak że musze się zatrzymać albo prawie zatrzymać aby wbić jedynkę.
- ksionc
- Użytkownik
- Kontakt:
może synchronizator 2go biegu sie posypał? synchronizatro zuzywa sie przy szybkich zmianach, może ktoś lubił szybki start spod świateł. można sprawdzić poziom oleju w skrzyni ale jego niedobór objawiłby sie raczej głosniejsza praca. w zimie jak olej gestnieje to skrzynia ma prawo ciężej chodzić ale nie latem. w sumie to oleju w skrzyniy teoretycznie sie nie wymienia bo nie ma takiej potrzeby. ale sprawdz poziom i w razie czego dolej.
Mody mode on in one point najn ti di aj endzajn
- leo...
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
on niema linki ...
[ Dodano: Nie Wrz 10, 2006 01:22 ]
odpowietrz wysprzęglik - jesli to nic nie da - prawdopodobnie czeka cię wymiana sprzęgła ... a dokłądniej coś może się dziać z dociskiem - czy temperatura silnika ma wpływ na wbijanie biegów ??
[ Dodano: Nie Wrz 10, 2006 01:22 ]
deltoro pisze:Sprawa wygląda czasami trochę niebezpiecznie bo od czsu do czasu jak sobie jade na dwójeczce i chcę wrzucic już trójke to za cholere sie nie da ponieważ nie moge WYBIĆ biegu, nigdy nawet nie próbowałem "wyrwać" biegu na siłe aby skrzyni nie rozwalić a tylko spowrotem puszczam sprzęgło i znowu próbuje i za któryms razem się udaje. Ostatnio niestety zaczyna mi się to samo z jedynką. Ktos się kiedys z tym juz spotkał???? sprzegło? olej w skrzyni? cała skrzynia?
odpowietrz wysprzęglik - jesli to nic nie da - prawdopodobnie czeka cię wymiana sprzęgła ... a dokłądniej coś może się dziać z dociskiem - czy temperatura silnika ma wpływ na wbijanie biegów ??
spróbuj jeszcze podczas jazdy "wybić" bieg bez wciskania sprzęgła. Wszystkimi VW i nie tylko jakimi jeździłem bez problemowo bieg powinien sie wyłączyc bez sprzęgła. Jedzisz sobie na dwójce ok 40km/h, puszczasz gaz i wtedy możesz spróbować wybić bieg, tylko pamiętaj: nic na siłę, jak nie wychodzi to widocznie nie wina sprzęgła. Dla pewności możesz jeszcze spróbować z biegiem z którym nie masz problemu (np 5). Nie bój się nie rozwalisz od tego skrzyni, a myślę że pomoże wykluczyć winę sprzęgła ewentualnie ją wskazać...nie moge WYBIĆ biegu