[MK3] złamany uchwyt z gwintem - mocowanie pompy wspomagania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3] złamany uchwyt z gwintem - mocowanie pompy wspomagania
Witam
Zaglądając pod samochód po wymontowaniu pompy wspomagania zauważyłem że jeden z uchwytów do mocowania jest pęknięty. No to zaraz po szczotke drucianą żeby dokładniej zbadać usterke. Czyszcze, czyszce i trach! Ułamało się kompletnie.
No i mam:
Tą drugą część mam tylko zastanawiam się jak i czym to skleić żeby było dobrze.
Macie jakieś pomysły
Zaglądając pod samochód po wymontowaniu pompy wspomagania zauważyłem że jeden z uchwytów do mocowania jest pęknięty. No to zaraz po szczotke drucianą żeby dokładniej zbadać usterke. Czyszcze, czyszce i trach! Ułamało się kompletnie.
No i mam:
Tą drugą część mam tylko zastanawiam się jak i czym to skleić żeby było dobrze.
Macie jakieś pomysły
w uszach świst, w oczach mgła a na liczniku 22 :D
Blok silnika to chyba z jakiegoś żeliwa ale pewien nie jestem.
Te powierzchnie klejone są bardzo małe - w sumie mniejsze od 50gr. Nie chce zapaprać gwintu. Wiem że poxipolem można naprawiać gwinty ale nie wiem jak bardzo wytrzymały jest. Mam też Distal i jest niby lepszy.
Bardziej mnie interesują triki jak to skeić i nie zakleić (gwintu) śruby tak żeby ewentualnie można ją było wykręcić. Jedyne co mi przychodzi do głowy to liznąć cienką warstwą tłuszczu.
Dobra. Czas sie zabrać do roboty
Te powierzchnie klejone są bardzo małe - w sumie mniejsze od 50gr. Nie chce zapaprać gwintu. Wiem że poxipolem można naprawiać gwinty ale nie wiem jak bardzo wytrzymały jest. Mam też Distal i jest niby lepszy.
Bardziej mnie interesują triki jak to skeić i nie zakleić (gwintu) śruby tak żeby ewentualnie można ją było wykręcić. Jedyne co mi przychodzi do głowy to liznąć cienką warstwą tłuszczu.
Dobra. Czas sie zabrać do roboty
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Produkty firmy Loctite kleja zeliwo i do tego mozesz smialo je obrabiac wiec poszukaj u jakiegos dystrybutora lokalnego sa 2 skaldnikowe POCZYTAJ TU PRZYKLAD:
napewno toto ci sklei i bedziesz mogl ew przegwintowac na nowo, o distalu zapomnij nie ta epoka
napewno toto ci sklei i bedziesz mogl ew przegwintowac na nowo, o distalu zapomnij nie ta epoka
Rzeczywiście, Loctite wymiata parametrami. Niestey w moim pięknym mieście nie uraczysz tego specyfiku... Obdzwoniłem wszystko co się dało i próżno tego szukać. Niebawem jade do pozka to tam nabede ten specyfik a stare spoiwo usunę.
Naprawy dokonałem distalem (niestety) bo nie zawiera wypełniaczy (szkło i stal - tat, tak) a spoina musuała być bardzo cienka. Wszystko poszło łatwiej niż przypuszczałem. Narazie jest OK
Dzięki za pomoc, Panowie
Naprawy dokonałem distalem (niestety) bo nie zawiera wypełniaczy (szkło i stal - tat, tak) a spoina musuała być bardzo cienka. Wszystko poszło łatwiej niż przypuszczałem. Narazie jest OK
Dzięki za pomoc, Panowie
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
przez neta kupisz bez problemu !elvis pisze:Rzeczywiście, Loctite wymiata parametrami. Niestey w moim pięknym mieście nie uraczysz tego specyfiku... Obdzwoniłem wszystko co się dało i próżno tego szukać. Niebawem jade do pozka to tam nabede ten specyfik a stare spoiwo usunę.
Dzięki za pomoc, Panowie
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
do spawania zeliwa trzeba dobrego fachowca a takich juz niewieluPiTTer99 pisze:zeliwo daje sie spawac ..... kupujesz elektrode do zeliwa i lecisz ,nie przestrasz sie jak okolice spawu Ci sie zabielą.
[ Dodano: Wto Wrz 05, 2006 11:20 pm ]
spokojnie !twardy pisze:Dokładnie ja również kilka razy stosowałem ten metal jest wytrzymały do naprawy takiego uchwytu chyba by się nadał.
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
Pracowałem kilka lat jako spawacz , umiem spawać chyba wszystkimi metodami i to chyba nieżle ale żeliwa to troche bym się bał. Trzeba by gdzieś poprubować bo napewno pierwszym razem by nie wyszło.BruceLee30 pisze:do spawania zeliwa trzeba dobrego fachowca a takich juz niewielu
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
w sumie to bac sie nie ma czego ale spawac zeliwo potrafia nieliczyni osobiscie znalem 1 spawacza w moim okregu ktory potrafil to robic niestety juz jest na emeryturzetwardy pisze:Pracowałem kilka lat jako spawacz , umiem spawać chyba wszystkimi metodami i to chyba nieżle ale żeliwa to troche bym się bał. Trzeba by gdzieś poprubować bo napewno pierwszym razem by nie wyszło.BruceLee30 pisze:do spawania zeliwa trzeba dobrego fachowca a takich juz niewielu
Cieszy mnie że dyskusja nabrała tempa
Co do spawania to odpadło na początku z barku fachu w ręku i fachmana w pobliżu. A dojechać nie było jak bo bez pomy sie nie da (chyba, ciekawe jak to jest).
Czas naglił bo wyjazd był a nic innego w wielu skepach i hurtowniach nie było. Żagedn sprzedawca nie był w stanie mi nic polecić. Co oni tam robią w tych skalepach.... i za co biorą kase to ja nie wiem
Rozejrze sie za którymś ze specyfików albo na miejscu albo w Poznaniu.
Teraz zapytam przewrotnie czym usunąć distal
I jeszcze raz dzięki za pomoc
Co do spawania to odpadło na początku z barku fachu w ręku i fachmana w pobliżu. A dojechać nie było jak bo bez pomy sie nie da (chyba, ciekawe jak to jest).
Czas naglił bo wyjazd był a nic innego w wielu skepach i hurtowniach nie było. Żagedn sprzedawca nie był w stanie mi nic polecić. Co oni tam robią w tych skalepach.... i za co biorą kase to ja nie wiem
Rozejrze sie za którymś ze specyfików albo na miejscu albo w Poznaniu.
Teraz zapytam przewrotnie czym usunąć distal
I jeszcze raz dzięki za pomoc