Nie mogę uruchomić auta

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

szenatorek
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie mogę uruchomić auta

Post autor: szenatorek » wt lip 02, 2013 23:29

witam wszystkich forumowiczów
mam problem z uruchomieniem auta przy wysokiej temperaturze na zewnątrz /ok. 30 st. C/
Temperatura auta jest ok, ale jak trochę pojeżdżę i na chwilę wyłączę silnik to przez jakieś 20 min nie mogę go uruchomić. Przekręcam kluczyk i od razu gaśnie /podobnie wygląda to przy uruchamianiu auta z kluczyka z immobiliserem/. Potem jak trochę się ochłodzi jest ok i normalnie odpala. Nie ma tego problemu przy niższej temperaturze powietrza. Obawiam się że może się nie włączać wiatrak bo go nie słychać, ale od klimy działa normalnie.i tak jak już pisałem temperatura silnika jest ok. Co może być tego przyczyną? silnik się przegrzewa czy szlak trafił wiatrak a może to jakiś czujnik?
Pomocy

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Nie mogę uruchomić auta

Post autor: Sztomel » śr lip 03, 2013 07:26

szenatorek pisze:Przekręcam kluczyk i od razu gaśnie /podobnie wygląda to przy uruchamianiu auta z kluczyka z immobiliserem/
Możesz to stwierdzenie wyjaśnić bo nie bardzo rozumiem. Po drugie to wartałoby napisać o jakie auto chodzi (model, rocznik itd.).

Obrazek

szenatorek
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie mogę uruchomić auta

Post autor: szenatorek » śr lip 03, 2013 08:30

No tak, vw golf IV 1,9tdi z 2005 roku

Cóż mogę więcej dodać po prostu jak jest wysoka temperatura na zewnątrz i jak pojeżdżę z 30 min, a potem się zatrzymam i zgaszę silnik to już później nie dam rady go uruchomić.

A jak chwilę odczekam jest wszystko ok. Zaznaczam że dzieje się tak tylko przy wysokich temperaturach powietrza - ok. 30 stopni C.

Temperatura silnika jest w normie, tylko wydaje mi się że wiatrak się nie włącza. Ale i tak temperatura silnika jest na poziomie 90 stopni.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Nie mogę uruchomić auta

Post autor: Sztomel » czw lip 04, 2013 07:46

Podejrzewam przekaźnik 109 więc zwróć uwagę czy przy nieudanej próbie uruchomienia silnika zapala się i od razu gaśnie kontrolka świec żarowych po włączeniu zapłonu.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”