test przeplywomierza z dioda
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam
Mam problem z autem ostatnio zrobilo sie przymulone. Chce sprawdzic czy winny nie jest przeplywomierz. Czytalem duzo o tescie z dioda ale ciezko sie polapac o co chodzi z opisu wiec postanowilem ze zapodam jakies fotki tak aby ktos mogl wytlumaczyc co z czym polaczyc zeby ta przeplywke sprawdzic.
Mam Bore 2001 r z silnikiem ALH 90 km
u mnie wtyczka do przelywki wyglada tak:
natomiasat dioda wyglada tak:
I teraz pytanie do znawcow jak podlaczyc diode do wtyczki zeby zasymulowala dobra przeplywke?
Czy jesli auto odzyje po diodzie to znaczy ze na 100% mam walnieta przeplywke?
Mam problem z autem ostatnio zrobilo sie przymulone. Chce sprawdzic czy winny nie jest przeplywomierz. Czytalem duzo o tescie z dioda ale ciezko sie polapac o co chodzi z opisu wiec postanowilem ze zapodam jakies fotki tak aby ktos mogl wytlumaczyc co z czym polaczyc zeby ta przeplywke sprawdzic.
Mam Bore 2001 r z silnikiem ALH 90 km
u mnie wtyczka do przelywki wyglada tak:
natomiasat dioda wyglada tak:
I teraz pytanie do znawcow jak podlaczyc diode do wtyczki zeby zasymulowala dobra przeplywke?
Czy jesli auto odzyje po diodzie to znaczy ze na 100% mam walnieta przeplywke?
Użyj szukajki bo gdzieś to było opisywane pamiętam a temat znalazłem właśnie kiedyś poprzez szukajkę.pawelgpawel2 pisze:I teraz pytanie do znawcow jak podlaczyc diode do wtyczki zeby zasymulowala dobra przeplywke?
Tak.pawelgpawel2 pisze:Czy jesli auto odzyje po diodzie to znaczy ze na 100% mam walnieta przeplywke?
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
W przypadku twojej przepływki boscha, dioda idzie 4>5 ,w starszych pierburga 1>6pawelgpawel2 pisze:teraz pytanie do znawcow jak podlaczyc diode do wtyczki zeby zasymulowala dobra przeplywke?
TAKpawelgpawel2 pisze:Czy jesli auto odzyje po diodzie to znaczy ze na 100% mam walnieta przeplywke?
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
-
- Nowicjusz
1 mam przeplywke boscha
2. Na informacja ze dioda idzie od 4 do 5 jest nietrafiona zanim ktos odpiwie na moje pytanie niech najpierw obejrzy zdjecia ktore zamiescilem bo mam tam swoje oznaczenie i pod numerem 5 nie ma pinu.Pozatym dioda ma dwa konce i musze wiedziec ktory koniec gdzie podlaczyc.
3.Potrzebuje prostej odpowiedzi np koncowka diody A do nr 3 B do 5. Ten post moze pomoc tez innym osobom.
2. Na informacja ze dioda idzie od 4 do 5 jest nietrafiona zanim ktos odpiwie na moje pytanie niech najpierw obejrzy zdjecia ktore zamiescilem bo mam tam swoje oznaczenie i pod numerem 5 nie ma pinu.Pozatym dioda ma dwa konce i musze wiedziec ktory koniec gdzie podlaczyc.
3.Potrzebuje prostej odpowiedzi np koncowka diody A do nr 3 B do 5. Ten post moze pomoc tez innym osobom.
- munior
- Kontakt:
Jest trafiona ,bo nikt tu nie strzela ,jak widać na foto ,tylko wygląda że ktoś pomylił pinypawelgpawel2 pisze: Na informacja ze dioda idzie od 4 do 5 jest nietrafiona
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
-
- Nowicjusz
Ok dzieki
Pozostaje tylko pytanie -koncowka diody z czarnym punktem(oznaczylem ja na zdjeciu jakoB) idzie pod 4 czy 5?
Pozostaje tylko pytanie -koncowka diody z czarnym punktem(oznaczylem ja na zdjeciu jakoB) idzie pod 4 czy 5?
Końcówkę diody oznaczoną symbolem "B"(czarny pasek) podłączasz kolego pod pin 5.
Było MK3 TDI '95 1Z++(216,11,Program)
Było A4 LIMITED TDI '98 AFN+
Jest MK4 TDI '00 AGR+
Było A4 LIMITED TDI '98 AFN+
Jest MK4 TDI '00 AGR+
-
- Nowicjusz
teraz wszystko jasne-dzieki
podlaczylem diode tak wlaczylem silnik :
i.... silnik zaczal chodzic nierowno i szarpac
co to oznacza? pomyslalem ze moze jednak mam przeplywomierz Pierburg i powinienem podlaczyc inaczej diode
oznaczenie na moim przeplywomierzu wyglada tak:
silnik zamiast pracowac normalnie po podlaczeniu diody - chodzi nierowno. Czy to normalne?
podlaczylem diode tak wlaczylem silnik :
i.... silnik zaczal chodzic nierowno i szarpac
co to oznacza? pomyslalem ze moze jednak mam przeplywomierz Pierburg i powinienem podlaczyc inaczej diode
oznaczenie na moim przeplywomierzu wyglada tak:
silnik zamiast pracowac normalnie po podlaczeniu diody - chodzi nierowno. Czy to normalne?
- munior
- Kontakt:
Nie ,to nie normalne ,chyba że dioda jakaś nie odpowiednia ,podłacz vaga i w bloku 003 widac przepływkę ,po podłaczeniu odpowiedniej diody ,powinna w actual pokazywać na fuul ...nie wiem ile tam w tych nowych wynalazkach po 2000 roku ,ale w moich staruszkach,max wskazanie przepływki to 847,9 mg/R ...i tyle pokazuje po zapięciu diodypawelgpawel2 pisze:silnik zamiast pracowac normalnie po podlaczeniu diody - chodzi nierowno. Czy to normalne?
-
- Nowicjusz
A moze powinienem ta wtyczke podlaczyc pod przeplywke. Moze tu jest blad . Wlaczalem silnik z odlaczna wtyczka a w niej byla dioda. ??
Nie wiem dokładnie, ale logicznym jest, że wtyczka powinna być zapięta do przepływki, a dioda odpowiednio wpięta w przewody od tych pinów. W przepływce masz dodatkowo pomiar temperatury powietrza zasysanego. Ogólnie pod pojęciem przepływka kryją się dwa czujniki w jednej obudowie tj. miernik masy zasysanego powietrza i czujnik temperatury tego powietrza.
-
- Nowicjusz
To juz wiem gdzie zrobilem blad:-)
Teraz zyobie to prawidlowo i wrzuce fotke na forum.
- mobi65
- Mały gagatek
- Auto: bmw
- Kontakt:
Re: test przeplywomierza z dioda
opis masz dokladny tu http://sprawdz.auto.pl/diagnostyka-przeplywomierza/pawelgpawel2 pisze:To juz wiem gdzie zrobilem blad:-)
- munior
- Kontakt:
Logiczne to na pewno nie jest diodę wpinamy we wtyczkę odpiętą z przepływki ...a skoro to dla ciebie logiczne ,to wytłumacz mi ,bo mnie bardzo ciekawi twój tok logicznego myślenia jak byś wpiął diodę we wtyczkę ,wpiętą w przepływomierzindyczes pisze:logicznym jest, że wtyczka powinna być zapięta do przepływki, a dioda odpowiednio wpięta w przewody od tych pinów.