jak dopasowac filtr paliwa z golfa V

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » czw gru 06, 2012 23:14

zaworek termoczny wydaje mi sie ze bylo by poprawnie. Rozbieralem kiedys to ustrojstwo i tam jest taka fajna mala blaszka z bimetalu zrobiona. Odksztalca sie pod wplywem ciepła/zimna. Sprawia to ze ten trojnik puszcza paliwo albo ponownie do filtra paliwa albo do baku z tego calego powrotu z silnika.

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » pt gru 07, 2012 07:48

wesol pisze:mala blaszka z bimetalu zrobiona
Niby jest,ale po podgrzaniu,gdy już zmieni kształt,paliwo i tak wędruje tu i tu...
Gdyby tam było połączenie blaszka-guma,a nie blaszka-plastik,to pewnie byłoby to szczelne i paliwo płynęłoby w jednym kierunku,a tak...płynie powiedzmy do filtra i sączy się do baku lub odwrotnie przed podgrzaniem :bajer:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » pt gru 07, 2012 10:39

A tak to prawda. Nie musi byc jak sie okazuje super szczelne. W sumie to przeciez inne marki wcale nie stosuja tego powrotnego obiegu paliwa do filtra. Odrazu kieruja paliwo do baku. TO tez nie jest takie glupie bo spotkalem sie z przypadkami ze w duzy mróz paliwo w baku po wytraceniu parafiny blokowalo doplyw. Jesli ciepłe paliwo powrotne trafia do baku to rozgrzeje to pozostale w zbiorniku.

Awatar użytkownika
wojciech42421
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: wojciech42421 » sob gru 08, 2012 17:26

Ja panowie się uparłem, tzn musiałem choć spróbować wcisnąć filtr z MK5 bo nie po to wydałem trochę kasy, żeby mi to teraz leżało.
Jak postanowiłem tak zrobiłem - filtr jest obecnie zamontowany i poddawany testom. Jak na razie poprawiło się. Teraz leci czyste paliwo do pompy. Jak pomyślnie wypadną moje testy to wrzucę na forum jakies fotki z opisem jak go wcisnąłem do MK4 bo czytając forum nigdzie nie znalazłem konkretnego opisu jak to zrobić.

Pozdrawiam

Z gramatyka u mnie różnie, tak więc darujcie wpadki ;)

Awatar użytkownika
wojciech42421
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: wojciech42421 » czw kwie 11, 2013 22:25

Pierwsze wrażenie okazało się mylne, w tym tygodniu dziennie grzebałem cos przy układzie paliwowym.
W poniedziałek założyłem przeźroczyste wężyki i okazało się, że powietrze z paliwem zaiwania z baku do filtra i z filtra do pompy. Wytargałem z baku wskaźnik poziomu paliwa a zasilanie do filtra paliwa puściłem wężykiem, który zanurzyłem w baku. po odpaleniu z baku do filtra leciało już czyste paliwo, lecz z filtra do pompy nadal leciały bąbelki z powietrzem. Jestem coraz bliższy wyrzucenia filtra od MK5 i włożeniu najprostszego jaki tylko znajdę na rynku.
Co do wskaźnika poziomu paliwa muszę wymienić jeden oring i zobaczymy. może pomoże.
Jutro kupie chyba filtr od MK2, ten bez podgrzewacza i się pobawię :grin:

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » pt kwie 12, 2013 06:23

arnij w sensie wymien przeowdy paliwowe od baku do filtra paliwa. Filtr ten zapodaj od golfa 2 albo ten co masz.

Awatar użytkownika
wojciech42421
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: wojciech42421 » pt kwie 12, 2013 15:42

przewody są raczej dobre bo jak pisałem pociągnąłem sobie przeźroczysty wężyk od baku do filtra (4 metry starcza z lekkim zapasem) i widać w nim było powietrze. Mam już filtr od MK2 i zaraz się za wymianę biorę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”