zaolejony intercooler
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
zaolejony intercooler
Witam. Moj intercooler jest caly zaolejony. Jaka moze byc przyczyna? W jaki sposob to wyczyscic. Dodam ze osiagi sa ok.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
zaolejony intercooler
Jest nieszczelny - możliwe, że łączenie boków z rdzeniem się obluzowało i teraz mgła olejowa jest wyrzucana na zewnątrz. Sprawdź czy w miejscach mocowania przewodów ciśnieniowych są nieszczelności - zaolejenie, jeśli nie to uszkodzony jest rdzeń i trzeba kupić nowe IC .
Za dużo tego oleju, aby była szansa na zlokalizowanie miejsca uszkodzenia - trzeba IC zdemontować i wymyć. Sprawdzić szczelność - zatkać jeden z wlotów wsadzić ic do miski z wodą a przez drugi otwór "wdmuchać" powietrze - nawet ustnie i obserwować gdzie pojawią się bąbelki ...
Za dużo tego oleju, aby była szansa na zlokalizowanie miejsca uszkodzenia - trzeba IC zdemontować i wymyć. Sprawdzić szczelność - zatkać jeden z wlotów wsadzić ic do miski z wodą a przez drugi otwór "wdmuchać" powietrze - nawet ustnie i obserwować gdzie pojawią się bąbelki ...
- italiano_83
- V.I.P.
zaolejony intercooler
Jak się ten olej zapiekł na lamelkach to zapomnij że go usuniesz ... potraktuj sprejem do mycia silników/felg i spłucz wodą pod ciśnieniem - tylko delikatnie ze strumieniem wody.
zaolejony intercooler
Ja kolego miałem tak zawalonego, wymyłem benzyną ekstrakcyjną. U mnie przyczyną było przetarcie 3 żeber u podstawy przez osłonę doprowadzająca - wlot od zderzaka . Po umyciu odtłuszczeniu i zalaniu płynnym aluminium ganiam 3 rok i nie ma znaku oleju.
zaolejony intercooler
Myslalem zeby go umyc ciepla woda pod cisnieniem ok 5 atmosfer, wtedy byloby latwiej usunac brud. W jaki sposob zdemontowac ic zeby nic nie uszkodzic?podczas mycia trzeba pewnie zabezpieczyc wlot I wylot powietrza z ic?jak sie uzywa plynne aluminium?
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
zaolejony intercooler
Pogniesz lamelki.batu pisze:woda pod cisnieniem ok 5 atmosfer
Kup DIMER,rozrób z ciepłą wodą (zrób mocne stężenie) i spryskaj.Poczekaj z 5 minut i spłucz.Później od nowa,aż do uzyskania dobrego efektu.
zaolejony intercooler
Raz czyściłem w ibizie afn icka, ale było gorzej bo była cały w błocie i piasku, musiałem go namoczyć całego w benzynie i wydłubywałem drutem z migomatu szczeliny. Troche to zajeło ale w końcu się udało....
Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426
Re: zaolejony intercooler
Dostane ten specyfik w motoryzacyjnym czy trzeba zamowic z neta?Michał_1977 pisze:Pogniesz lamelki.batu pisze:woda pod cisnieniem ok 5 atmosfer
Kup DIMER,rozrób z ciepłą wodą (zrób mocne stężenie) i spryskaj.Poczekaj z 5 minut i spłucz.Później od nowa,aż do uzyskania dobrego efektu.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
zaolejony intercooler
Tak,ja kupuję w motoryzacyjnym.pavwloo84 pisze:Dostane ten specyfik w motoryzacyjnym
zaolejony intercooler
Aha ja też lałem co jakiś czas karcherem. Podjedź na myjnie samochodową spryskać jak nasiąknie trochę benzyną do mycia czy innym świństwem...
Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
zaolejony intercooler
Czy podczas mycia zdemontowanego ic trzeba szczelnie zaizolowac wlot I wylot zeby woda sie nie dostala, czy kilka kropel powaznie nie zaszkodzi?
- italiano_83
- V.I.P.
zaolejony intercooler
W środku też możesz go wypłukać dobrze, ale musi być wysuszony po wszystkim dokładnie, zero wody - bo jak zassie na tłoki to może być lipa..pavwloo84 pisze:Czy podczas mycia zdemontowanego ic trzeba szczelnie zaizolowac wlot I wylot zeby woda sie nie dostala, czy kilka kropel powaznie nie zaszkodzi?
zaolejony intercooler
Chyba wymyje go przed demontarzem a pozniej jak wyschnie to odkrece I sprawdze szczelnocs. Jest cos , na co trzeba zwrocic szczegolna uwage przy demontarzu ic?