Samochód zgasł podczas jazdy na autostradzie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam Wszystkich! Podczas ostatniego weekendu wracałem z Niemiec i niestety stało się najgorsze-samochód podczas jazdy na autostradzie zgasł, zdążyłem zjechać na pas awaryjny i scholować samochód na parking.Powrót do Polski na stopa..Masakra.
W pewnym momencie "zadrgało" silnikiem i się wyłączył. Ściągnąłem pokrywę od silnika, sprawdziłem czy nie pozrywało pasków i wszystkie podstawowe sprawy ale było ok, nawet żadna kontrolka się nie zaświeciła podczas jazdy. Po ponownym odpalaniu silnika wyłączał się za każdym razem po ok 5 sek.Nie mam pojęcia czy to związane coś np. z elektroniką. Miał ktoś kiedyś podobny przypadek? Sharan ma 300 000 przebiegu.Jakie są typowe usterki przy takim przebiegu?
Pozdrawiam
W pewnym momencie "zadrgało" silnikiem i się wyłączył. Ściągnąłem pokrywę od silnika, sprawdziłem czy nie pozrywało pasków i wszystkie podstawowe sprawy ale było ok, nawet żadna kontrolka się nie zaświeciła podczas jazdy. Po ponownym odpalaniu silnika wyłączał się za każdym razem po ok 5 sek.Nie mam pojęcia czy to związane coś np. z elektroniką. Miał ktoś kiedyś podobny przypadek? Sharan ma 300 000 przebiegu.Jakie są typowe usterki przy takim przebiegu?
Pozdrawiam
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Co to za silnik tam siedzi w tym aucie, tylko mi nie pisz, że TDI bo to wszyscy widzimy .. moc oznaczenie ...
Czy zapala się kontrolka kluczyka na liczniku po przekręceniu kluczyka w stacyjce - miga może ?
Czy zapala się kontrolka kluczyka na liczniku po przekręceniu kluczyka w stacyjce - miga może ?
Re: Samochód zgasł podczas jazdy na autostradzie
110 KM, rok produkcji 99 grudzień. Nie miga żadna kontrolka kluczyka na zapłonie i z tego co kojarzę nigdy nie mrugała.
To teraz sprawdź czy zapala się i gaśnie kontrolka świec żarowych po włączeniu zapłonu. Immo wyłączałoby silnik wcześniej po około 1-2 sekundach.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Jak by się nie zapalała to w ogóle by auta nie uruchomił Nie ma napięcia na pompie nie pojedziesz, przerabiałem to ostatnioSztomel pisze:To teraz sprawdź czy zapala się i gaśnie kontrolka świec żarowych po włączeniu zapłonu
Re: Samochód zgasł podczas jazdy na autostradzie
Może to przekaźnik 109. Ostatnio mój brat miał ten problem z moim byłym Golfem i właśnie to było 109.Sztomel pisze:To teraz sprawdź czy zapala się i gaśnie kontrolka świec żarowych po włączeniu zapłonu. Immo wyłączałoby silnik wcześniej po około 1-2 sekundach.
Sztomel mu pomógł za co dziękuję , a mechanik miał tylko to manualnie wymienić , bo ja daleko, a brat lichy z mechaniki .
Mój Tatusiobus ALH seria 97,5 KM & 210,6 Nm soft by Tune UP Gdańsk 120,1 KM & 280,2 Nm / był -sentyment pozostał / teraz Mondeo IV 140 KM TDCI
Czy jak odpali i gasnie to kopcio z tyłu nie przepalona ropą , coś jakby na szaro... jak kopci to mechaniczna usterka albo pompa...
Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426
Dzięki wszystkim za porady, jednak mam ostateczną diagnozę: ugięcie korbowodu i uszczerbanie dolnej części cylindra. Czekam tylko na wycenę ale pociągnie po kieszeni :/
No to chyba skończy się wymiana silnika.
Mój Tatusiobus ALH seria 97,5 KM & 210,6 Nm soft by Tune UP Gdańsk 120,1 KM & 280,2 Nm / był -sentyment pozostał / teraz Mondeo IV 140 KM TDCI
Dokładnie! Raczej nie będzie się opłacało wymieniać części. Już nagrywam temat z wymianą silnika.
A może ktoś wyjaśnić powód dla którego silnik gaśnie przy takiej awarii? Skoro odpalenie było możliwe to chyba tłok nie był zablokowany.
Dobre pytanie! Oglądałem głowice- jest w stanie dramatycznym, zatem to już musiało wcześniej się "sypać" Urwało zawór, uszczerbało spód cylindra i wygięło korbowód, na pewno chwile pracował na 3 cylindrach, co przełożyło się oczywiście na spalanie (w pierwszą stronę jak jechałem było trochę większe jak normalnie), a później już tak przystawiło że się samoczynnie wyłączył..W każdym razie najgorsza awaria jaka może się trafić w silniku i oczywiście nieopłacalna jest regeneracja w takim stanie.