Silnik a sterownik? Problemy drgania i szarpania?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
No dokladnie "pierburga" Narazie nie jestm nic w stanie powiedziec o tym sterowniku wiem tylko tyle ze od Passata B5 1.9 TDI 110km. Dlaczego na tym sterowniku wlasnie nic mi sie nie dzieje a na AHF sa takie anomalia jakie opisywalem na rozpoczeciu tematu?? SKoro na tym sterowniku od Passata nic sie nie dzieje czyli moje auto mechanicznie jest sprawne...tak? A na AHF sa problemy czyli problem tkwi w elektronice ale czego? sterownika? Czy moze czegos innego? Sterownik moj byl sprawdzany u goscia ktory zajmuje sie tylko sterownikami i on nie widzial w nic zlego z jego diagnozy wyszlo wszystko w porzadku...wiec gdzie tkwi ten diabel?
- fleshu
- Forum Master
- Kontakt:
Pisaliśmy Ci wcześniej > problem tkwi w oprogramowaniu sterownika (mapy + program wykonawczy) > i że jest kilka wersji tych sterowników > w jednych to się dzieje, inne są pozbawione tej wady.slawek221187 pisze: A na AHF sa problemy czyli problem tkwi w elektronice ale czego? sterownika?
Po to nam właśnie jest ten wykaz Nr > żeby było wiadomo na które podmienić > chyba że chcesz się bawić w bardziej kosztowne zmiany softu > bo tak się da naprawić.
Wystarczy tylko dobrać Nr sterownika, zmienić immo i wszystko będzie działało normalnie.
Na sterowniku 038 906 018 BT występują drgawki (AHF) ... a kodowania na automat nie da rady zmienić przyjmuje wartość 00005 wyłącznie;/ ciężki do rozgryzienia typ silnika ehhh
na 038 906 018J (AHF) też występują drgawki natomiast na 038906018BM nie występują
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
PANOWIE MAM
ALH-90KM
038906018AE
i problem z drganiami wystepuje czy mozna to wyeliminować zmieniając na komputer ale od czego ??? z jakim symbolem
ALH-90KM
038906018AE
i problem z drganiami wystepuje czy mozna to wyeliminować zmieniając na komputer ale od czego ??? z jakim symbolem
Ja mam 038906018BM AHF i drgawki też występują ale nie zawsze, raczej na ciepłym silniku niż na zimnym i z różną częstością. Czasem i tydzień bez drgawek, a czasem cały czas ale nie są bardzo uciążliwe więc dałem sobie z tym spokój.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
czy komputer 038 906 018AE a 038 906 012K są zamienne ? jaka miedzy nimi różnica ?
- wojciech42421
- Mały gagatek
Re: Silnik a sterownik? Problemy drgania i szarpania?
Ja sie dzisiaj przekonałem, że kompy z końcówkami 018J i 012L nie są wymienne inna wtyka iciacho840 pisze:czy komputer 038 906 018AE a 038 906 012K są zamienne ? jaka miedzy nimi różnica ?
Z gramatyka u mnie różnie, tak więc darujcie wpadki ;)
Panowie zwróciliście uwagę że przy włączonej klimie drgawek nie ma ?
mój mk4 też ma tę przypadłość od kliku dni używam klimy i drgawki zniknęły, nie jest to rozwiązanie problemu ale obciążony silnik nie drga
mój mk4 też ma tę przypadłość od kliku dni używam klimy i drgawki zniknęły, nie jest to rozwiązanie problemu ale obciążony silnik nie drga
NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
Witam.
Ja też mam problem z drgawkami w silniku AHF (sterownik 038906018BM ) 102 kkm pewne , tylko że oprócz opisywanych drgawek przy dojeżdżaniu do świateł ,które znikają po odłączeniu impulsatora mój ma też drgawki na postoju (po lekkiej przygazówce znikają i pojawiają się znów po jakimś czasie).Czytałem ,że podmiana sterownika na 038906018GQ rozwiązała sprawę. Mam pytanie ,czy ktoś może podmieniał na taki sterownik , lub ma taki sterownik i drgawki też są.
Ja też mam problem z drgawkami w silniku AHF (sterownik 038906018BM ) 102 kkm pewne , tylko że oprócz opisywanych drgawek przy dojeżdżaniu do świateł ,które znikają po odłączeniu impulsatora mój ma też drgawki na postoju (po lekkiej przygazówce znikają i pojawiają się znów po jakimś czasie).Czytałem ,że podmiana sterownika na 038906018GQ rozwiązała sprawę. Mam pytanie ,czy ktoś może podmieniał na taki sterownik , lub ma taki sterownik i drgawki też są.
Co wy tak wszyscy Vag i Vag jak gdyby to była jakaś wyrocznia. Po prostu trzeba wziąść młotek i torx, popuścić pokrywę pompy ale tylko trochę i puknąć młotkiem w stronę paska ( na chodzącym silniku ). Obroty powinny się trochę zmniejszyć.
Wystarczy 0,01 do 0,02 mm. Dawka paliwa jest zbyt wysoka.
Ot i wszystko.
Wystarczy 0,01 do 0,02 mm. Dawka paliwa jest zbyt wysoka.
Ot i wszystko.
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Nie żadna wyrocznia ,tylko odczyt tego co sie ustawiło Bo każdy wolałby wiedzieć jaką ma dawkę ustawioną ,a bez vaga nigdy się tego nie dowie ,i raczej mało prawdopodobne żeby trafił na oko w taką ,jaką by chciał Ustawiałem dawkę dziesiątki ,jak nie setki razy...mimo wprawy ,nie ma opcji żeby ustawić ją prawidłowo na oko ,a już na pewno obroty sinika nie są tu wyznacznikiem prawidłowo ustawionej dawkiarka10 pisze:Co wy tak wszyscy Vag i Vag jak gdyby to była jakaś wyrocznia.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
Re: Silnik a sterownik? Problemy drgania i szarpania?
Chciałbym dodać tylko od siebie, że te 0,01mm przesunięcia musiałem dosyć mocno wywalczyć zwykłym młotkiem Pukanie delikatnie gumowym nic nie dawało.arka10 pisze: Wystarczy 0,01 do 0,02 mm.