AXR brak oddzewu po przekręceniu stacyjki - z dnia na dzień.

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Baranq
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Baranq » pt gru 21, 2012 22:42

Witam, szukałem podobnych tematów na forum, lecz żaden nie pasował do mojej przypadłości, otóż:

Silnik AXR 1,9 tdi 101KM przedwczoraj wymieniałem czujnik temp. wody (ten od wskaźnika), bo źle wskazywał i miał wahania.
Niestety to było za mało, bo wczoraj okazało się że silnik się niedogrzewa, miał około 70stopni (sprawdzone różnymi termometrami).
Przyczyną był otwarty termostat, który wymieniłem, oczywiście podczas tej wymiany po dole silnika polało się sporo płynu chłodzącego, który koniec końców wylał się przez dziurki osłony pod silnikiem.

Problem: Po wymianie termostatu cały dzień jeździłem po mieście i poza miastem (około 100km zrobiłem) bez NAJMNIEJSZEGO problemu, chociaż do temperatury 90stopni dogrzał się może ze 2 razy, ale nie w tym rzecz, bo dziś rano przychodzę, palę a tu... wszystkie kontrolki się świecą normalnie itd, świece zagrzało, więc przekręcam żeby zapalić - i... cisza rozrusznik się nie odezwał nawet - myślę akumulator, podładowałem do południa (6godzin ładowania), po czym dokładnie te same objawy. Przełożyłem akumulator z ojca Astry 3ki i dalej to samo, a na moim Astra odpaliła, więc brak prądu odpada.

Co mogło się stać ? sprawdziłem bezpieczniki koło drzwi i nad akumulatorem, wszystkie co są, są OK, żaden nie spalony.

Pomocy, potrzebuję auta, idą święta a ja stoję - pomóżcie coś, podejrzewam że może zalałem jakąś masę na silniku i przyśniedziała, ale nie wiem gdzie ją zlokalizować, a może to bendiks się zaciął w rozruszniku, albo jak się do niego dostać, żeby go jakoś na krótko sprawdzić?? Pomóżcie, proszę - kwestia świąt dla mojej rodziny :/ :?

Dodam jeszcze, że wcześniej do samego końca palił "od strzała" i byłem z niego bardzo zadowolony, nawet ostatnio na -11stopni odpalił bez żadnego problemu na RAZ! a tu na -3,5 stopniach jakieś jaja i cuda :(
A! i jeszcze jedno - przy przekręceniu kluczyka do końca gasną światła tak jak powinny - ale rozrusznik nie kręci (brak oddzewu), godzina i km na zegarach nie przygasają, ani nic innego podejrzanego się nie dzieje.

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » pt gru 21, 2012 23:13

To się nadaje do działu elektryka bardziej jak do działu silników diesla
Sprawdziłeś czy pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka na cienkim kablu który idzie do elektromagnesu przy rozruszniku ... :bajer:

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

Baranq
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Baranq » pt gru 21, 2012 23:27

Nie sprawdziłem, bo zauważyłem że by dostać się do rozrusznika muszę wymontować całą podstawkę aku, bo tam jest rozrusznik, a dziś już nie miałem na tyle czasu by to wszystko porozbierać, jutro się za to zabiorę, tylko chciałbym by ktoś z doświadczeniem mógł mi dać jakieś wskazówki, a gdzie szukać przyczyny jeśli takiego napięcia nie będzie na elektromagnesie rozrusznika, kostka w kierownicy ?

Myślałem bardziej żeby go sprawdzić "na krótko" czy wtedy zaskoczy, albo wymontować podpiąć pod aku i zobaczyć czy kręci.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » sob gru 22, 2012 18:59

jeżeli napięcie się nie pojawia to kostka stacyjki...jeżeli się pojawia to najprawdopodobniej elektromagnes przy rozruszniku

Baranq
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Baranq » śr sty 09, 2013 19:19

nikt by raczej tego nie przewidział - poprzedni właściciel zamontował terminator, czy determinator zapłonu (jakiś mega magik montował kabel przekroju 2mm na wiązce gdzie był 8A bezpiecznik) i okazało się że tenże wynalazek blokował pompe paliwa i po naprawie rozrusznika kręcił, ale nie chciał zapalić.
Dziękuje wszystkim za pomoc - może komuś się przyda mój przypadek - znalazł to dobry elektryk, spędzając nad moim wozem całe popołudnie i wieczór. Domyślam się że u "wymieniaczy" byłaby pompa do wymiany :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”