Witajcie.
Mam taki "problem" chociaż nie wiem czy to problem ale wolę zapytać.
Jestem posiadaczem V 1.9tdi od miesiąca więc próbuję ogarnąć ten samochód.
Zauważyłem wczoraj taki objaw.
W środku podczas jazdy ten dźwięk do kierowcy nie dochodzi. Ale podczas postoju jak otworzę drzwi i ostrzej przygazuję
pojawia się taki jakby "świst" podczas odpuszczania gazu. Czy to może świstać zawór spustowy ? Tak przynajmniej podpowiedział mi kolega, który przejeździł
trochę takich silników.
Jednocześnie pozwolę sobie podłączyć jeszcze jeden temat.
Samochód ma 87 tyś (5 latek) - sprawdzany, prawdziwy przebieg. Kupiłem go od starszej Pani , która była 1 właścicielką.
Chciałbym teraz wymienić rozrząd. W sumie ma już 5 lat więc wypadałoby?
Czy uważacie ,że można jeszcze z tym poczekać czy lepiej to zrobić..? I , który rozrząd polecacie? Trochę tych firm jest, które to produkują.
Często przewija się "ROUVILLE". To dobry osprzęt?
[mk5] Świszczący zawór spustowy ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
[mk5] Świszczący zawór spustowy ?
Jeśli miał na myśli blow off to nie, bo TDI tak owego nie posiada.marqius pisze:Czy to może świstać zawór spustowy ?
Być może nadzwyczajnej w świecie turbo sobie podgwizduje schodząc z obrotów i tyle.
Dobra firma.marqius pisze:Często przewija się "ROUVILLE". To dobry osprzęt?
W książce serwisowej powinien podany być interwał wymiany - 5 lat to już czas pasek wieczny nie jest starzeje się naturalnie.marqius pisze:Samochód ma 87 tyś (5 latek) - sprawdzany, prawdziwy przebieg. Kupiłem go od starszej Pani , która była 1 właścicielką.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: [mk5] Świszczący zawór spustowy ?
marqius pisze: Tak przynajmniej podpowiedział mi kolega, który przejeździł trochę takich silników.

kupowałeś od niej "własnoręcznie" czy przy współudziale handlarza?Samochód ma 87 tyś (5 latek) - sprawdzany, prawdziwy przebieg. Kupiłem go od starszej Pani , która była 1 właścicielką.

skoro wiesz co kupiłeś to powinieneś mieć książkę serwisową i książkę obsługi, nie masz? W zależności od kodu silnika interwał wymiany wynosi 120 lub 150 tyś km lub 5-7 latChciałbym teraz wymienić rozrząd. W sumie ma już 5 lat więc wypadałoby?
nie kombinuj, "revil" jest często tylko pakowaczem dla innych firm niekoniecznie z pozytywna opinią, kup oryginalny zestaw VWCzęsto przewija się "ROUVILLE". To dobry osprzęt?