Wycie z okolicy pompy wtryskowej, Golf IV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam.
Wymieniłem drugi raz rozrząd przy przebiegu 220 tys. km i po około 2 tyś, km zaczął być słyszalny dziwny dzwięk. W przedziale obrotów 1600 a 1800 zarówno w górę jak i w dół z okolicy pompy wtryskowej słychać rodzaj "wycia, buczenia, coś jakby piła do drewna podczas ciecia". Efekt ten narasta w miarę nagrzewania się silnika. Nie zauważyłem jakiejkolwiek zmiany w pracy silnika jak i mocy itp. Co to może być i czy nie grozi to poważnym uszkodzeniem silnika.
Proszę o opinie.
Pozdrawiam.
Wymieniłem drugi raz rozrząd przy przebiegu 220 tys. km i po około 2 tyś, km zaczął być słyszalny dziwny dzwięk. W przedziale obrotów 1600 a 1800 zarówno w górę jak i w dół z okolicy pompy wtryskowej słychać rodzaj "wycia, buczenia, coś jakby piła do drewna podczas ciecia". Efekt ten narasta w miarę nagrzewania się silnika. Nie zauważyłem jakiejkolwiek zmiany w pracy silnika jak i mocy itp. Co to może być i czy nie grozi to poważnym uszkodzeniem silnika.
Proszę o opinie.
Pozdrawiam.
Re: Wycie z okolicy pompy wtryskowej, Golf IV
A czy przypadkiem nie naciągnołeś za mocno paska rozrządu ?
NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
-
- Nowicjusz
Rozrząd robił mechanik, dzisiaj byłem u niego i twierdzi,że nie jest nadmiernie napięty. Coś sygeruj że to może być od alternatora. W piątek zostawie autko u niego i bedzie szukał.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
To akurat łatwo sprawdzić - zdejmij pasek wielorowkowy i odpal.
-
- Nowicjusz
Witam.
Juz po problemie, ale mechanik troche sie napocił. Zdjecie paska wielorowkowego nic nie zmieniło, wył tak samo. Mechanik rozłożył ręce i powiedział że, nie wie co to, ale wg niego to nie jest pompa wtryskowa. Na koniec zastosował ostatnią deskę ratunku i popsikał wodą pasek rozrządu, koła i rolki. na pocżatku żadnej zmiany, ale jak już wyjechałem od niego to wycie ustało. Cisza jest nadal. Oby tak dalej.
Pozdrawiam.
Juz po problemie, ale mechanik troche sie napocił. Zdjecie paska wielorowkowego nic nie zmieniło, wył tak samo. Mechanik rozłożył ręce i powiedział że, nie wie co to, ale wg niego to nie jest pompa wtryskowa. Na koniec zastosował ostatnią deskę ratunku i popsikał wodą pasek rozrządu, koła i rolki. na pocżatku żadnej zmiany, ale jak już wyjechałem od niego to wycie ustało. Cisza jest nadal. Oby tak dalej.
Pozdrawiam.
Re: Wycie z okolicy pompy wtryskowej, Golf IV
No woda na pewno na długo nie pomoże
moim zdaniem pasek jest za mocno napięty i wyje
rozumiem że wszystkie rolki i napinacz też były wymienione ?
jaki pasek zakładaliście zwykły czy wzmacniany ??
niektóre paski potrafią być głośniejsze podczas pracy ale nie powinno to być uciążliwe tak jak u Ciebie
moim zdaniem pasek jest za mocno napięty i wyje
rozumiem że wszystkie rolki i napinacz też były wymienione ?
jaki pasek zakładaliście zwykły czy wzmacniany ??
niektóre paski potrafią być głośniejsze podczas pracy ale nie powinno to być uciążliwe tak jak u Ciebie
NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
-
- Nowicjusz
Do tej wody to też sceptycznie podszedłem, że może to tylko chwilowo ucichło. W weekend przejechałem koło 500km i jest tak samo, nie wyje. A czy pasek jest zwykły czy wzmocniony, tego niestety nie wiem. Przy okazji zajrzę może coś na nim jest napisane. Domyślam się że gdyby był zwykły i za bardzo napięty, to może grozić zerwaniem paska i awarią silnika. Mechanik zapewnia że jest dobrze napiety, sprawdził drugi raz.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Pasek wzmacniany jest pokryty warstwą tworzywa od środka (jest jasny tam gdzie są zęby), widziałeś że napinacz została ustawiony na znaki ?czy tylko mechanik mówi że jest OK ? co z rolkami wymieniał czy nie ?
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
Mechanik zapewnia o właściwym napięciu paska, ja nie widziałem. Coś mi się wydaje że będę musiał poszukać lusterka do sprawdzenia znaków na napinaczu. Przy okazji sprawdzę ten pasek, jaki jest. A rolki wszystkie były zmieniane, pompa cieczy także. Wszystkie stare części mam.
Pozdrawiam.
Nadal nie wyje.
Pozdrawiam.
Nadal nie wyje.