Coś gwiazda wraz z pedałem gazu :-/
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- mycobacterium
- Mały gagatek
- Kontakt:
Coś gwiazda wraz z pedałem gazu :-/
Witam, jak w temacie.
Coś dziwnie pogwizduje kiedy silnik się nagrzeje, i chyba nie jest to turbina, która specyficznie przygwizduje dochodząc do wyższych obrotów (przynajmniej tak mi się wydaje).
Na wolnych obrotach również przygwizduje i jest to zdecydowanie uzależnione od obrotów (im więcej gazu wcisnę tym bardziej sobie gwizda).
Po zgaszeniu silnika, odczekałem dosłownie 10 minut - odpalam auto, słyszę tylko turbinę (słabe gwizdanie przy wyższych obrotach).. Głośniejsze pogwizdywanie zupełnie ustało...
Pytanie, czy turbo zalicza stan agonalny ?
Czy jest coś jeszcze w samochodzie co może tak specyficznie przygwizdywać ?
Tak czy inaczej, jadę pod koniec tygodnia do czarodzieja od turbin na pełną diagnozę ..
Z góry dzięki za info ..
Coś dziwnie pogwizduje kiedy silnik się nagrzeje, i chyba nie jest to turbina, która specyficznie przygwizduje dochodząc do wyższych obrotów (przynajmniej tak mi się wydaje).
Na wolnych obrotach również przygwizduje i jest to zdecydowanie uzależnione od obrotów (im więcej gazu wcisnę tym bardziej sobie gwizda).
Po zgaszeniu silnika, odczekałem dosłownie 10 minut - odpalam auto, słyszę tylko turbinę (słabe gwizdanie przy wyższych obrotach).. Głośniejsze pogwizdywanie zupełnie ustało...
Pytanie, czy turbo zalicza stan agonalny ?
Czy jest coś jeszcze w samochodzie co może tak specyficznie przygwizdywać ?
Tak czy inaczej, jadę pod koniec tygodnia do czarodzieja od turbin na pełną diagnozę ..
Z góry dzięki za info ..
Ostatnio zmieniony wt paź 23, 2012 23:41 przez mycobacterium, łącznie zmieniany 1 raz.
Golf IV 1.9 TDI ASV 2000r. 151.000k
Moje 4 kółka
Moje 4 kółka
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Coś gwizda kiedy się nagrzeje ??
Szukasz problemu gdzie go nie ma ... układ wydechowy sprawdziłeś ? To że sobie turbo pogwizduje o niczym nie świadczy, moje gwiżdże odkąd mam samochód - 4 lata i nic mu nie jest.
- mycobacterium
- Mały gagatek
- Kontakt:
italiano_83, temat jest o tyle specyficzny, że tym razem gwizdało inaczej - na wolnych obrotach zaczęło gwizdać i wraz z pedałem gazu bardziej intensywnie.
Normalnie odkąd jeżdżę autem turbina również sobie pogwizdywała, dzisiaj po rozgrzaniu zupełnie inaczej gwizdało, bardziej intensywnie. Po 10 minutach od zgaszania auta, kiedy ponownie odpaliłem silnik gwizdanie ustało.
Układu wydechowego nie sprawdzałem ? Masz na myśli kolektor, zapchany katalizator ? (w sumie wywala mi przeładowanie przy 3k) ..
Normalnie odkąd jeżdżę autem turbina również sobie pogwizdywała, dzisiaj po rozgrzaniu zupełnie inaczej gwizdało, bardziej intensywnie. Po 10 minutach od zgaszania auta, kiedy ponownie odpaliłem silnik gwizdanie ustało.
Układu wydechowego nie sprawdzałem ? Masz na myśli kolektor, zapchany katalizator ? (w sumie wywala mi przeładowanie przy 3k) ..
Moje 4 kółka
Moje 4 kółka
- italiano_83
- V.I.P.
Wszystko ...mycobacterium pisze:Układu wydechowego nie sprawdzałem ? Masz na myśli kolektor, zapchany katalizator ? (w sumie wywala mi przeładowanie przy 3k) ..
Sprawdzałeś czy nie odzywa się pompa wspomagania ..
- mycobacterium
- Mały gagatek
- Kontakt:
Nie sprawdzałem pompy wspomagania. Ale sprawdziłem przed chwilą płyn, jest go wystarczająco dużo .. Rozumie, że pompa może tak bez powodu nagle zacząć świstać ?
Jak można zrobić przegląd układu wydechowego, tylko komputer czy sprawdzają w jakiś inny sposób ?
Jak można zrobić przegląd układu wydechowego, tylko komputer czy sprawdzają w jakiś inny sposób ?
Moje 4 kółka
Moje 4 kółka
- italiano_83
- V.I.P.
Szukaj normalnie nieszczelności, to diesle będzie czarny nalot jak plecionka uszkodzona czy jakaś rura.
Tak samo rolki napędu osprzętu, można zrzucić pasek uruchomić silnik jak nastanie cisza ... to już wiesz.
Tak samo rolki napędu osprzętu, można zrzucić pasek uruchomić silnik jak nastanie cisza ... to już wiesz.
- mycobacterium
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: Coś gwizda kiedy się nagrzeje ??
Jeśli okaże się, że gdzieś pojawiła się na wydechu nieszczelność, może to powodować gwizdanie ?italiano_83 pisze:Szukaj normalnie nieszczelności, to diesle będzie czarny nalot jak plecionka uszkodzona czy jakaś rura.
Ach zapomniałem, ostatnio czuć trochę przypalonym olejem zaraz po uruchomieniu silnika, chwilę później zapach znika, (może to ma jakiś związek).
Moje 4 kółka
Moje 4 kółka
- mycobacterium
- Mały gagatek
- Kontakt:
Panowie okazało się, że głównym winowajcą jest wzmacniacz i ustawione pełne pasmo, przełączył się prawdopodobnie podczas porządków w bagażniku...
Po przełączeniu wszystko wróciło do normy ..
Po przełączeniu wszystko wróciło do normy ..
Moje 4 kółka
Moje 4 kółka